Tratatul de la Varșovia

Previzualizare referat:

Extras din referat:

A fost o confruntare deschisa,nonmilitara si limitata, care s-a dezvoltat dupa Al Doilea Razboi Mondial intre doua grupuri de state care aveau ideologii si sisteme politice diametral opuse. Intr-un grup se aflau URSS si aliatii ei, carora li se mai spunea si Blocul oriental sau rasaritean. Celalalt grup cuprindea SUA si aliatii lor, numiti si Blocul occidental sau apusean. La nivel militar-politic a fost o confruntare intre NATO si Pactul de la Varsovia. La nivel economic, a fost o confruntare intre capitalism si socialism. La nivel ideologico-politic a fost o confruntare intre democratiile liberale occidentale si regimurile comuniste totalitare.

Infruntarea dintre cele doua blocuri a fost numita "Razboiul rece", deoarece nu s-a ajuns la confruntari directe militare dintre supraputeri. Din punctul de vedere al studiilor strategice, nu s-a ajuns si nu se putea ajunge la un razboi "cald", la o confruntare conventionala datorita faptului ca ambele supraputeri s-au dotat cu arme atomice si nucleare, ceea ce a creat o situatie strategica de "deterrence", adica de descurajare si blocare reciproca. Alminteri, se ajungea la o distrugere reciproca totala si la o catastrofa mondiala. Din punctul de vedere al serviciilor secrete, a fost o confruntare intre serviciile occidentale de "intelligence" si serviciile de politie politica ale regimurilor totalitare comuniste S-a mai numit "Razboiul Rece" si datorita faptului ca a fost purtat intre fostii aliati din razboiul impotriva regimului totalitar nazist, intre doua forme de regimuri politice care aveau aceleasi radacini ideologice, adica lupta democratica pentru emanciparea omului de sub orice forma de dominatie. "Razboiul rece" a dominat politica externa a SUA si a URSS inca din 1947, cand s-a folosit pentru prima oara termenul, si pana la colapsul Uniunii Sovietice din 1991. Din punct de vedere al mijloacelor utilizate, Razboiul Rece a fost o lupta in care s-au utilizat presiunea economica, ajutorul selectiv, manevrele diplomatice, propaganda, asasinatul, operatiunile militare de intensitate mica si iminentul razboi pe scara mare. Razboiul Rece s-a incheiat o data cu prabusirea regimurilor comuniste sovietice si a URSS, supraputerea care s-a confruntat cu SUA, iar lumea care a ramas este dominata de o singura supraputere (conditie descrisa de specialistii in politica internationala drept hegemonie globala a SUA intr-o lume care este unipolara, chiar daca unii specialisti partizani si, in general, antiamericani o numesc multipolara).

Tratatul de la Varsovia (14 mai 1956-1 iulie1991)

Nasterea Tratatului de la Varsovia a fost o consecinta a Razboiului Rece. Ea s-a produs la un interval de sase ani de la infiintarea NATO. In aceasta perioada au fost evenimente care au influentat mult decizia sovietica de organizare militara a intregului ei bloc european. Ne referim la evenimente importante, razboiul din Coreea, aderarea Greciei si Turciei la NATO (1952), care a ajuns vecina directa cu URSS, revolta populatiei din Berlin (1953), refuzul NATO de a primi in randurile ei Uniunea Sovietica (1954) si aderarea R.F. Germania in Organizatia Nord-Atlantica (23 octombrie 1954). Acest ultim eveniment a nelinistit Moscova. Pana atunci, fara Germania Federala, NATO nu a fost perceput ca prezentand o periculozitate prea mare.

La 10 ani dupa razboiul mondial, in URSS nu disparuse sentimentul de teama fata de militarismul german, iar efectele sociale aie uriaselor distrugeri si ale multor milioane de morti, dintre care 11 milioane erau militari, se mai resimteau. Nu a fost de neglijat nici faptul ca Moscova era constienta si de unele slabiciuni, de la jumatatea deceniului al saselea, ale capacitatii atomo-nucleare a" tarii. Pe langa" motivatia aratata mai sus, pe sovietici i-a ingrijorat reglementarea situatiei Austriei, prin semnarea la Viena, in mai 1955, a "Tratatului de stat pentru restabilirea statului unei Austrii libere si independente", in urma caruia, conform angajamentelor, asumate, Armata Rosie s-a retras din aceasta-tara.

Organizatia a luat fiinta cu participarea Albaniei/ Bulgariei,

Bibliografie:

- Florin Constantiniu, Romania, aliatul rebel, in ,,Magazin istoric".

- Nicolae Ciobanu, Ce a fost Tratatul de la Varsovia ? in ,,dosarele istoriei".

- Corvin Lupu, Romania sub presiunea razboiului rece si a dorintei de integrare euro atlantica.

- Internet: http://ro.wikipedia.org/wiki/Pactul_de_la_Var%C5%9Fovia

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Varsovia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 775 cuvinte
Nr caractere:
14 187 caractere
Marime:
26.10KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
tratat, conflicte, istorie
Predat:
la facultate , Universitatea "Petru Maior" din Targu Mures
Materie:
Istorie Universală
An de studiu:
II
Profesorului:
Costea Simion
Sus!