Revoluția Americană Și Revoluția Franceză

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Revolutionarii francezi i-au admirat pe americani ca pe proprii predecesori, deoarece ideea americana de revolutie apare asemenea unui punct de legatura intre acceptia ei engleza si acceptia ei franceza. In functie de unghiul din care este privita, revolutia americana poate fi considerata mostenitoarea Revolutiei engleze sau evenimetul care anunta Revolutia franceza. Adevarati fii ai libertatii, actionand in spiritul constintutionalismului englez, americanii si-au proclamat independenta. Prin Declaratia de Independenta, redactata in spiritul teoriei drepturilor naturale, exprimand vointa de libertate, apoi organizandu-se prin Constitutie, nord-americanii au pus inca o piatra la temelia lumii moderne. Francezii au preluat valorile americane, si prin Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului, a impus politic ruptura definitiva de valorile Vechiului Regim.

Sursele de insipiratie pentru acest documentele avute in vedere au fost variate. Petitia dreptului, acel protest inaintat in 1628 de Parlament regelui Carol I, redactat prin prisma dreptului natiunii asupra regulilor de conduita care trebuiau respectate; Declaratia drepturilor, din anul 1689, prin care in Anglia se instaura regimul monarhico-constitutional, justificand inlaturarea puterii discretionare a regelui, datorita vointei reprezentantilor reuniti in Parlament. Gandirea politica iluminista John Locke si Jean Jacques Rousseau din secolul al XVIII-lea, care aseza suveranitatea poporului printre principiile fundamentale de organizare a statului. Declaratia de Independenta cristalizeaza ruptura dintre Anglia si coloniile sale nord-americane, statuand dreptul poporului de a schimba acea guvernare care nu-i poate garanta siguranta si fericirea. Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului constituie pasul decisiv in efortul desprinderii Frantei de Vechiul Regim, de monarhia absolutista, acest document a marcand ruptura definitiva cu vechea societate, cu vechile valori. Noul stat care a avut la geneza sa Declaratia de Independenta, a primit numele de Statele Unite ale Americii, dupa adoptarea Constitutiei din anul 1878. Prin acea Constitutie, americanii au devenit primul exemplul al istoriei moderne, in care un popor si-a construit in mod deliberat sistemul sub care dorea sa traiasca. Franta nu a trebuit sa legitimeze existenta unui nou stat, ci doar a unui nou regim politic, prin adoptarea Constitutiei anului I. Documentele mai sus amintite intrunesc asemanari prin faptul ca toate incearca sa reglementeze, printr-o forma scrisa, sa concretizeze schimbarile survenite la nivel politic si ideologic. Motivele care au condus la aparitia acestor acte normative urmeaza a fi explicitate, prezentandu-se in randurile de mai jos si pasii elaborarii documentelor. Criza politica generata de conflictul dintre colonile americane si Anglia devenind tot mai evidenta, a reprezentat ocazia ca, la cel de-al doilea congres de la Philadelphia, din 4 iulie 1776, sa se adopte ...

Bibliografie:

- Culegere de texte pentru istoria universala. Epoca moderna, Camil Muresan(coord.), Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1973, vol. I(1648-1848).

- Adams, Randolph, Political ideas of the American Revolution, Barnes& Noble, Inc, New York, 1958.

- Alden, John R., A history of the American Revolution, New York, Alfred A. Knopf, 1969.

- Becker, Carl L., The Declaration of Independence, Vitange Books, New York, f.a.

- Billas, George Athan, The American Revolution, Holt, Rinehart Winston, New York, 1980.

- Furet, Francois(coord.), L?Heritage de la Revolutin Francaise, Editura Hachette, Paris, 1989.

- Furet, Francois, Revolutia in dezbatere, Editura Polirom, Iasi, 2000.

- Latham, Earl, The Declaration of Independence and the Constitution, D.C. Heath and Company, f.a.

- Madaule, Jacques, Istoria Frantei, Editura Politica, Bucuresti, 1973, vol. II.

- Mathiez, Albert, Revolutia franceza, Editura Politica, Bucuresti, 1976.

- Tindall, George Brown, Shi, David E., America. O istorie narativa, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1996, vol. I.

- Townson, Duncan, Franta in revolutie, Editura All, Bucuresti, 2000.

- Vianu, Alexandru, Istoria S.U.A., Editura Stiintifica, Bucuresti, 1973.

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolutia_americana

- http://ro.wikipedia.org/wiki/Revolutia_franceza

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Revolutia Americana Si Revolutia Franceza
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 281 cuvinte
Nr caractere:
17 897 caractere
Marime:
22.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
revolutie, franta, america
Predat:
la master
Materie:
Istorie Universală
Sus!