Ferma animalelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) s-a nascut la 25 iunie 1903 in India si moare de tuberculoza la 21 ianuarie 1950 la Londra. In perioada 1917-1921 se muta in Anglia si studiaza la Colegiul Eton unde publica diferite reviste. Se angajeaza in cadrul Politiei Imperiale Indiene din Birmania (perioada povestita in "Zile birmaneze"). Scrie prima sa carte "Fluierand a paguba prin Paris si Londra", sub pseudonimul George Orwell. Mai scrie: "Fiica unui cleric", "Keep the Aspidistra Flying", "O gura de aer", dar este recunoscut mai ales pentru "Drumul catre Wigan Pier", in care relateaza despre drama minerilor dintr-un orasel din Lancashire. O alta opera care il consacra pe Orwell este "Omagiu Cataloniei", ca rezultat al experientei sale din timpul Razboiului Civil din Spania.

Nu este adeptul comunismului, pe care o critica in fabula politica "Ferma Animalelor" si in romanul "O mie noua sute optzeci si patru".

"Ferma animalelor" a fost publicata in 1946 si este cea mai cunoscuta satira politica din secolul XX. Acest roman a fost tradus in peste 70 de tari. Orwell foloseste metode neasteptate pentru a-si putea scrie mesajul. Asadar, la prima vedere romanul pare a fi adresat copiilor, dar in profunzime, el constituie o adevarata alegorie a sistemului comunist, o satira a stalinismului, a revolutiei comuniste din Rusia. Orwell subliniaza felul in care urma sa se instaleze regimul totalitar: coruptie, manipulare.

George Orwell urmareste pe parcursul romanului evolutia sistemului comunist, rezultatele detinerii puterii.

Ferma, proprietate a domnului Jones este numita "conac" si reprezinta stapanirea aristocratica asemeni regimului instalat in Rusia pana la 1917.

Animalele ( caii, vacile, porcii, cainii, gainile etc) reprezinta tipuri umane, au voci si personalitate proprie. Ferma este condusa de catre domnul Jones, un fermier betiv. De aceea animalele se hotarasc sa-l alunge, astfel fiecare dintre ele si-ar putea desfasura activitatea fara sa fie exploatate. Cel care reprezinta originea revolutiei pare a fi batranul Senior, cel mai respectat animal din ferma, cuvantul lui era decisiv si fiecare dintre celelelalte animale ii respecta hotararea-l-am putea identifica cu Lenin.

Domnul Jones il intruchipeaza pe tarul Nicolae, care s-a dovedit incapabil sa faca fata sarcinilor ce-i reveneau in timpul unor momente de agitatie din punct de vedere politic, de aceea, odata cu Revolutia Rusa a luat sfarsit si domnia sa, fiind executat.

Revolutia rusa din 1917 o revedem in "rascola" animalelor care reusesc sa il alunge pe Jones si sa puna bazele unei noi doctrine, animalismul. Acum ferma nu se mai numeste "conac", ci "ferma animalelor". Animalele preiau acum conducerea. Comunismul este intruchipat de cei trei porci, Batranul Senior, Napoleon si Snowball, respectiv Lenin, Stalin si Trotky. Acestia trei sunt considerati cei mai inteligenti si cuvantul lor inseamna lege. Asadar, hotarasc redactarea unor precepte. Acestea, in numar de sapte, vor suferi modificari pana la sfarsitul cartii: "Toate animalele sunt egale" va deveni "Toate animalele sunt egale doar ca unele sunt mai egale decat celelalte"-acesta va constitui punctul culminant. Astfel, cei care reusesc sa isi impuna ideile vor fi Napoleon si Snowball.

Snowball nu mai este inteles si este alungat de la ferma de catre Napoleon. Aceasta secventa reprezinta de fapt alungarea lui Trotky si instalarea lui Stalin. Modul in care Snowball este eliminat subliniaza caracteristicile regimului Stalinist.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ferma animalelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
722 cuvinte
Nr caractere:
4 124 caractere
Marime:
8.47KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
opera, evolutie, control
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!