Previzualizare referat:

Extras din referat:

- Odata cu caderea Romei sub atacurile barbarilor si cucerirea ei de catre regele herulilor Odoacru ( 476 ) se incheie perioada denumita in istorie a antichitatii si incepe perioada Evului Mediu care va dura pana la caderea Constantinopolului sub turci in anul 1453.

- Practic in anul 476 lumea veche se imparte in doua zone culturale : zona Occidentala si zona Orientala, care vor evolua diferit fara a fi insa complet separate ci influentandu-se reciproc de-a lungul lungii perioade de tranzitie medievala de la o Europa a Imperiului la o Europa a natiunilor moderne ce se va naste dupa 1789.

Spre deosebire de Imperiul Roman de Apus supus unui dublu proces de barbarizare si ruralizare , Imperiul Roman de Rasarit , cunoscut sub numele de Imperiul Bizantin , va pastra traditia greco-latina si urbana fiind si principalul pol de iradiere culturala.

CIVILIZAtIA BIZANTINa

Dureaza cca 1000 de ani semnificand Evul Mediu ortodox in opozitie cu Islamul si Occidentul

Termenul de ,,ev mediu'' creat in secolul XV de umanistii Renasterii a avut initial o incarcatura negativa , fiind multa vreme considerat a desemna o epoca de mijloc barbara, ignoranta , obscurantista.Efortul de cunoastere a acestei epoci a dat nastere multor controverse si multa vreme ea a ramas complet neinteleasa de oamenii de cultura.in prezent evul mediu a fost reevaluat si importanta sa a fost scoasa in evidenta mai ales in sensul operei culturale si civilizatoare a Bisericii crestine

Descoperirea adevaratului ev mediu a fost facuta in secolul XIX de catre romantici iar astazi i se recunoaste pe deplin calitatea de a fi fost o epoca de gestatii culturale si de noi forme de civilizatie care au avut un rol important in crearea Europei moderne.

in acest Ev Mediu , Bizantul este fara indoiala una din culturile majore si locul in care este cel mai bine si mai legitim conservata traditia greco - latina.

Nicolae Iorga ,, o sinteza de elemente foarte diferite , venite de pretutindeni'' care a opus lipsei de perfectiune a istoriei sale o vitalitate impresionanta care s-a perpetuat dincolo de granitele temporale ale imperiului prelungindu-se in numita perioada post - bizantina care a influentat cultura rasaritului si centrului Europei pana catre secolul XVIII.

Istoria de peste 1000 de ani a Bizantului incepe in jurul anului 330 cand imparatul CONSTANTIN CEL MARE a inaugurat noua capitala a imperiului - un oras nou care ii purta numele construit pe locul anticului Byzantion ( 11 mai) si se sfarseste in 29 mai 1453 cand ultimul imparat bizantin Constantin Dragases moare aparand orasul care este cucerit de turcii otomani.

- Civilizatia bizantina a fost considerata de cercetatorii sai o sinteza culturala care a topit in acelasi creuzeut mai multe elemente :lumea antica-traditia greco-latina , crestinismul abia nascut , cultura orientala

ELEMENTELE SINTEZEI BIZANTINE :

1.ELEMENTUL LATIN - conserva stralucirea vechii Rome

Bizantul nu este un imperiu nou ci o continuare a a celui roman.

imparatii bizantini se considera imparati romani iar constiinta descendentei latine este vizibila in pastrarea institutiilor romane - senatul , sec.VII.

in Bizant s-a pastrat de asemenea o lunga perioada de timp limba latina iar obsesia politica a tuturor imparatilor a fost reconstituirea imperiului roman prin recucerirea provinciilor occidentale.

Justinian s-a considerat ,,ultimul imparat roman'' revendicand drept stramosi pe Romulus si Numa Popmpiliu si a reanviat gandirea juristilor romani in Codex Justinianum.

2.ELEMENTUL GREC - conservarea traditiei elenice

Limba greaca devine limba oficiala a imperiului din secolul VI

iar in 425 la Constantinopol era creata o Universitate in limba greaca unde se preda filosofia lui Platon.

Justinian insusi a recunoscut aceasta dualitate a traditiei bizantine spunand ca functionarii vor folosi in admistratie ,,greaca - ' sau ,,latina'' dupa,,natura locului''.De asemenea inscriptiile sunt redactate si in latineste si in greceste.

Elenizarea Bizantului se vadeste si in onomastica imperiala ,,imperatorul'' devenind ,, basileus'' mai apropiat de despotul oriental ca atributii si reprezentare.

3.ELEMENTUL ORIENTAL asezat la frontierele Europei in contact cu lumea orientala , civilizatia bizantina va absoarbe multe dintre caracteristicile acesteia vadite in modul de viata si gustul accentuat pentru fast si stralucire

4.BISERICA ORTODOXa (dreptmaritoare)

este liantul care uneste elementele sintezei bizantine si nationalitatilor care formau imperiul pentru ca Bizantul este intr-adevar un imperiu multinationale.

in virtutea acestui element imparatul bizantin (basileus - autocrator) devine sef suprem al religiei - ISAPOSTOLOS- asemenea cu apostolii , fiind reprezentantul puterii binecuvantate de Dumnezeu.

Suveran ales si inspirat de Dumnezeu , avand putere absoluta , imparatul si tot ce tine de el este sacru , maretia divina fiind exprimata in costum tinuta , ceremonia incoronarii.

De asemenea imparatul este aparatorul credintei , protector al bisericii , print al preotilor.

Astfel in timp ce Occidentul se dezintegreaza sub loviturile barbarilor , Orientul bizantin conserva si imbogateste mostenirea romana si isi intinde actiunea civilizatoare asupra intregului rasarit devenind singurul stat civilizat al Evului Mediu timpuriu.

PERIODIZAREA ISTORIEI BIZANtULUI

Istoria Bizantului a fost impartita in trei mari perioade fiecare avand anume dominante constituite de istoria evenimentiala si culturala.

] ,

este perioada in care caracterul civilizatiei bizantine este prevalent latin

Este perioada in care se formeaza si se defineste civilizatia bizantina si structurile politice , religioase si sociale ale imperiului.

Au loc marile invazii ale germanicilor si hunilor ,slavilor

Cu anul 518 incepe asa numita epoca a lui Justinian ( 527 - 565 )cand puterea imperiului este reabilitata iar imparatul patroneaza marea opera legislativa - Codex Justinianum;

se realizeaza pentru scurta vreme unitatea Imperiului roman prin recucerirea de catre generalii Belizarie si Narses a teritoriilor occidentale

Pe plan cultural si religios s-au stabilit dogmele si canoanele ortodoxiei crestine prin dezbaterea lor in cadrul conciliilor ecumenice (Niceea - 325 , Constantinopol-381) si sistematizarea lor in sec.IV de catre parintii bisericii orientale Vasile cel Mare si Ioan Crysostomul.

in 330-360 se construieste marea biserica SFaNTA SOFIA , reconstruita de Justinian ,532 - 537.

Ca reflex al multitudinii nationale care formeaza imperiul si al dezbaterilor filosofice si doctrinale apar ereziile condamnate prin conciliile din Efes (431) - nestorianismul , Calcedon (451)- monofizismul.

in noua capitala a imperiului occidental - Ravenna se construiesc in sec.V ,VI marile biserici bizantine , decorate de mesteri bizantini cu mozaicuri stralucitoare :

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Bizantul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 923 cuvinte
Nr caractere:
37 003 caractere
Marime:
33.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
civilizatie, cultura
Predat:
la facultate
Materie:
Istorie Universală
Sus!