Basarabia în sistemul pietii interne ruse

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Pornind de la faptul ca dupa anexarea in 1812 a Basarabiei la Imperiul Rus tarismul a intreprins masuri concrete in vederea includerii teritoriului nou-anexat in sistemul pietei interne ruse, sa analizam succint unele pareri care exista in istoriografia rusa referitor la formarea pietei interne ruse.

Adeptii altei conceptii (A.A. Preobrajenski si Iu.A. Tihonov), dimpotriva, sustin ca, alaturi de fenomenele indicate, procesul crearii legaturilor dintre pietele locale si concentrarea lor intr-o piata interna unica este legat indisolubil de aparitia relatiilor capitaliste in sfera productiei.

I.D. Kovalcenko si L.V. Milov resping aceasta afirmatie, demonstrand ca pot fi evidentiate doua forme ale pietei unice: piata unica de marfuri simpla (sec. al XVII-lea - prima jumatate a sec. al XVIII-lea) si piata unica de marfuri capitalista (a doua jumatate a sec. al XVIII-lea - inceputul sec. al XX-lea), cand forma marfara a fortei de munca se situeaza pe primul loc.

V.I. Buganov, A.A. Preobrajenski si Iu.A. Tihonov, dimpotriva, considera ca exista o singura piata - cea unica, nationala, capitalista.

Diverse opinii exista si in aprecierea nivelului de dezvoltare a pietei nationale ruse. I.D. Kovalcenko si L.V. Milov considera ca procesul de constituire a pietii agrare in Rusia s-a finisat catre sfarsitul sec. al XIX-lea, pe cand B.N. Mironov - in prima jumatate a acestui secol.

Dupa anexarea Basarabiei la Imperiul Rus, in perioada cand teritoriul nou-anexat este separat pana in 1830 de piata interna rusa prin cordonul sanitaro-vamal de la Nistru, iar de pietele europene prin cel de la Prut si Dunare, are loc procesul de constituire a pietei interne basarabene, prin intensificarea legaturilor de schimb intre pietele locale. Lichidarea autonomiei Basarabiei in 1828, suprimarea cordonului vamal de la Nistru la 26 septembrie 1830 si transferarea lui la hotarele de apus ale Imperiului contribuie in mod direct la includerea Basarabiei in sistemul pietei interne ruse, proces care s-a produs pe parcursul sec. al XIX-lea.

Determinand directiile prioritare ale politicii imperiale ruse in Basarabia tarismul era nevoit sa tina cont de interesele a trei forte: ale statului autocrat, ale anumitor cercuri comercial-industriale si ale unei parti a nobilimii legate de comert si industrie. Un rol aparte in determinarea acestor directii ii revenea Ministerului de Finante, iar realizarea programului - la inceput liberal, iar mai tarziu protectionist comercial-industrial - era pusa pe seama ministrilor de Finante D.A. Guriev si E.F. Kankrin.

In politica comercial-vamala a tarismului in Basarabia putem evidentia, conventional, doua perioade, ce corespund etapelor de adaptare si includere a tinutului in sistemul pietei interne ruse: prima cuprinde anii 1812-1830, cea de a doua - anii 1831-1868.

1.Politica promovata de administratia imperiala in Basarabia

Raptul Basarabiei de la 16/28 mai 1812 a fost o consecinta directa a politicii expansioniste promovata consecvent, in a doua jumatate a sec. al XVIII-lea - inceputul sec. al XIX-lea, in Balcani de catre cercurile imperiale ale celor doua puteri. Si desi au trecut anii, nedreptatea savarsita la 1812, prin care Imperiul Otoman nu si-a respectat obligatiunile asumate prin capitulatii de a apara integritatea teritoriala a Principatelor Romanesti, cedand fara niciun drept un teritoriu ce nu-i apartinea, iar Imperiul Rus anexand un teritoriu la care nu avea niciun drept, este resimtita si astazi.

In determinarea directiilor prioritare ale politicii rusesti in Basarabia tarismul era nevoit sa tina cont de interesele economice si politice imperiale fata de teritoriile nou-anexate. Ocupand la 1812 un teritoriu ce nu-i apartinuse si la care nu avea niciun drept, tarismul nu l-a inclus imediat in sistemul economic si politic al imperiului, dar l-a separat de pietele traditionale europene prin cordonul sanitaro-vamal de pe Prut si Dunare, iar de cele ruse - pana in 1831 - prin cel de pe Nistru.

Politica imperiala rusa in Basarabia era generata, in fond, atat de interesele clasei dominante - ale dvorenimii agricole, cat si de interesele cercurilor comercial-industriale in dezvoltare din Rusia, ce tindeau sa-si extinda sferele de dominatie economica si politica. Aceasta politica fiind determinata, din start, de cercurile guvernante din Sankt Petersburg, continea, indeosebi la inceput, elemente contradictorii si era promovata cu deosebita precautie, folosindu-se pe larg demagogia sociala de tipul ,,grija" fata de popor, politica ce a cunoscut in evolutia sa cateva etape. In cercurile guvernante din Sankt Petersburg nu s-a format o unitate de pareri si actiuni asupra problemei vizate, acestea erau dictate de interesele curente diverse ale diferitor grupari, departamente si institutii de stat din imperiu. O parte a demnitarilor de stat insistau pentru includerea cat mai grabnica a Basarabiei in sistemul economic si politic al imperiului, inclusiv pentru lichidarea autonomiei provinciei, a particularitatilor in legislatie, justitie si administratie. Cealalta parte se orienta spre realizarea lenta, cat mai succesiva a acestui proces, cu pastrarea pentru o perioada mai indelungata a particularitatilor locale. Lupta in cadrul cercurilor guvernante pentru includerea Basarabiei in sistemul economic si politic al Imperiului Rus a continuat pe intreg parcursul sec. al XIX-lea si s-a reflectat in mod direct asupra tuturor aspectelor vietii economice, sociale, politice si spirituale din Basarabia.

Politica promovata de administratia imperiala in Basarabia urma sa contribuie la valorificarea economica cat mai rapida a teritoriului nou-anexat, la crearea sprijinului tarismului atat din partea aristocratiei si cercurilor comercial-industriale locale, cat si din partea taranimii privilegiate, asigurandu-le o piata relativ avantajoasa de desfacere a productiei agricole, ,,pacificand", pe cat era posibil, paturile de jos. Pe aceasta cale se intentiona de a mari veniturile statului, de a intari hotarele de Sud-Vest ale imperiului, de a ridica prestigiul puterii tariste in interiorul tarii si in statele vecine balcanice etc. Aceste masuri si-au lasat amprenta asupra politicii promovate de tarism in vederea includerii Basarabiei in sistemul economic si politic imperial.

Politica ruseasca in Basarabia era nevoita sa tina cont de interesele a trei forte majore: ale statului autocrat, ale anumitor cercuri comercial-industriale si ale unei parti a nobilimii legate de comert si industrie. Un rol aparte in determinarea directiilor de sistem ii revenea Ministerului de Finante, iar realizarea programului - la inceput liberal, iar mai tarziu protectionist comercial-industrial - era pusa pe seama ministrilor de finante D. A. Guriev si E. F. Kankrin.

2.Specificul si etapele incorporarii Basarabiei in sistemul pietei interne ruse

Astfel, putem evidentia in acest sens, conventional, doua perioade ce corespund, de fapt, etapelor de adaptare si includere a regiunii in sistemul economic si politic al Imperiului Rus: prima cuprindeanii 1812-1830, cea de-a doua - anii 1831-1868/1873.

Prima perioada incepe cu anexarea teritoriului dintre Prut si Nistru la Imperiul Rus potrivit Tratatului de la Bucuresti din 16 (28) mai 1812 si se incheie cu lichidarea in 1828 a autonomiei Basarabiei, suprimarea cordonului vamal de pe Nistru si cu unificarea vamala a provinciei cu guberniile ruse prin Regulamentul din 26 septembrie 1830. In aceasta perioada Basarabia este separata de guberniile ucrainene si ruse prin cordonul sanitaro-vamal de pe Nistru, iar de tarile europene - prin cel de pe Prut si Dunare. Pentru o anumita perioada de timp, pana in 1828, Basarabia detine statutul de autonomie limitata in componenta Imperiului Rus. Tot atunci sunt luate masuri concrete in vederea studierii resurselor economice si umane ale Basarabiei, sunt trimisi functionari si date dispozitii administratiei militare si civile intru a studia frontiera de apus - la Prut si Dunare - in vederea instituirii unui cordon sanitaro-vamal ce ar apara teritoriul nou-anexat nu numai de patrunderea molimei, exodul populatiei din regiune in Moldova de peste Prut, dar care l-ar pregati, in ce priveste institutiile vamale si de carantina, pentru o administrare economica eficace, o includere cat mai grabnica si sigura a regiunii in sistemul pietei interne ruse etc. Acesti functionari aveau menirea de a studia in teren specificul administrarii teritoriului, institutiile sociale, fiscale, administrative, juridice etc.

Teritoriul este subordonat, integral si profund, unui sistem birocratic si legislativ complet strain - celui rusesc. Intervin treptat schimbari in sistemul de proprietate. Starile sociale traditionale autohtone sunt dispersate prin infiltrarea in randurile lor a elementului alogen cosmopolit: rusilor, ucrainenilor, bulgarilor, gagauzilor, evreilor, armenilor, grecilor, germanilor, elvetienilor etc. Autohtonii sunt supusi unui sistem de dubla exploatare - de catre administratia imperiala, ce prezenta o institutie straina, greu de conceput pentru multi dintre autohtoni, si de catre persoane fizice, de multe ori provenite nu din randurile boierilor moldoveni autohtoni, ci din randul

Bibliografie:

1. ?.?. ???????. ? ??????? ? ???????? ??????????? ? ???????? ????????? ???????? ??????. - In: ????????? ?? ???????? ??????? ????????? ??????. 1959 ?. - ?., 1961, ?. 28.

2. ?.?. ??????????????, ?.?. ???????. ????? ???????? ?????????? ????? ????-??????? ?????????????? ????? (XVII ?.). - In: ??????? ???????, 1967, No 4, ?. 109.

3. ?.?. ???????, ?.?. ??????????????, ?.?. ???????. ???????? ?????????? ? ??????. ?????????-????????????? ????????. - ?., 1980, ?. 125.

4. ?.?. ???????????, ?.?. ?????. ????????????? ???????? ????? XVIII - ??!??!?? XIX ????. ???? ??????????????? ???????. - ?., 1974.

5. ?.?. ???????. ?????????? ????? ?????? ?? ?????? ???????? XVIII - ?????? ???????? XIX ?. - ?????????, 1981; ?.?. ???????????, ?.?. ?????. ????????????? ???????? ????? XVIII - ?????? XIX ????. ???? ??????????????? ???????. - ?., 1974; ?????? ?????. ???????? ??????? ??? ? ???????? ????????? ????? ? ?????? ?IX ?. - In: ??????? ????, 1974, No 1, ?. 8.

6. Valentin Tomulet, Politica comercial-vamala a tarismului in Basarabia si influenta ei asupra constituirii burgheziei comerciale (1812-1868), Chisinau, 2002, p. 112.

7. AISR, F. 571, inv. 5, d. 769, f. 93-94 verso.

8. Valentin Tomulet, Influenta regimului de dominatie tarist asupra genezei si evolutiei burgheziei comerciale din Basarabia (1812-1868). - In: In memoriam professoris. Mihail Muntean. Studii de istorie moderna, Chisinau, 2003, p. 157-198.

9. ?????? ???????? ??????? ?????????? ??????? (?????), ????. I, ?. XXXII, 1813, No25441 ,,a". - ???., 1830, ?. 613-619.

10. ????? ??????????? ???????????? ??????? 1818 ?., ???????, 1818, ?. 1-26.

11. Ibidem, Prefata, p. 16.

12.Pentru detalii vezi: Valentin Tomulet, Contributia negustorilor basarabeni la instituirea Judecatoriei Comerciale din Basarabia. - In: ,,Analele Stiintifice ale Universitatii de Stat din Moldova". Seria ,,Stiinte socioumane", Chisinau, 2001, vol. II, p. 278-298.

13. ?. ?. ?????????, ?????????????? ??????? o ??????? ???????? ??????. ?. II, ???., 1835, ?. 132.

14. ?. ?. ????????, ????? 1819 ?. ?? ?????????????????? ?????? ??????), In: ??????? ??????????? ??-??. ???.8, ???o???, ??????, 1990, No3, ?. 52.

15. ?. ?. ????????, ???????? ???????? ???????????? ? ??????? ?????????????? (20-50-?? ??. XIX ?), ?., 1968, ?. 96.

16. ?.?????, ???????????? ??????? ? ????????????, ????????????? ? ?????????????? ?????????, ???????, 1879, c. 227-227 ??. (Manuscrisul lucrarii se pastreaza in fondul de manuscrise a bibliotecii Universitatii de Stat din Odesa).

17. Istoria Romaniei. Compendiu. Editia a II-a, revazuta si adaugata. Coordonatori: Ioan-Aurel Pop, Ioan Bolovan, Cluj-Napoca, 2007, p. 581.

18. ?????. ????. II, ? XLVIII, 1873, ???. ??????, No52721. - ???., 1876, ?. 370

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basarabia in sistemul pietii interne ruse.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
7 118 cuvinte
Nr caractere:
40 527 caractere
Marime:
35.69KB (arhivat)
Publicat de:
Saveta Sanda Tudor
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istorie Universală
Tag-uri:
rusia, sistem de proprietate
Predat:
la master , Moldova
Specializare:
Stat si societate din perspectiva istorica
Materie:
Istorie Universală
An de studiu:
II
Sus!