Ionescu Dumitru

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ionescu Dumitru (Take) s-a nascut in anul 1858 la Ploiesti si a murit in anul 1922. El a fost un om politic roman, lider al Partidului Conservator- Democrat (1908), de mai multe ori ministru si prim-ministru (1921-1922).

Este adept al intrarii Romaniei in primul razboi mondial alaturi de Antanta. Ca ministru de externe (1920-1921), a fost unul dintre initiatorii si creatorii ,,Micii imtelegeri".

A fost primul om politic din tara Romaneasca care fara mare sonor, avere, relatii de familie, indrazneste, contrar vointei unui suveran autoritar si cu prestigiu cum era regele Carol I sa intemeieze un partid si sa obtina in opozitie succese fara precedent.

Prin originea lui burgheza, feciorul coanei Frosa si a lui Ghita Ion din Ploiesti, era osandit sa se multumeasca in ierarhia sociala cu o situatie modesta. Regimul oligarhic de la noi din tara ii interzicea ascensiunea la posturile de comanda; ele erau rezervate unei clase restranse de privilegiati

Tanarul Dumitru Ionescu nu aducea cu sine decat blazonul talentului. inca din liceu ghicise, instinctual ostilitatea cu care urma sa-l intampine oligarhia romana. insa pe masura ce devine constient de propria lui valoare, simte impulsuri irezistibile pentru rolurile principale din viata publica. Pipaindu-si rezistenta, simte ca ,,era facut dintr-un metal care stie sa invinga". incurajat de succesele rasunatoare pe care le obtine la studii, el se azvarle in valtoarea luptei. inzestrat cu calitati exceptionale, el se remarca cu fiecare ocazie si inregistreaza biruinta dupa biruinta. Premiant ca elev de liceu, la bacalaureat ii uimeste pe membrii comisiei: V. Ureche si Gr. Cobalcescu, doi dintre examinatori, sunt de acord sa recunoasca ca n-au intalnit un elev asa de dotat. Este vorba de tanarul Dumitru Ionescu.

La Paris, se impune repede atat in fata colegilor, cat si in fata profesorilor; la 19 ani, cand alti tineri de seama lui au preocuparile inerente varstei, el are in diferite ocazii sarcina ca, acolo, in metropola culturii, sa reprezinte Romania. isi indeplineste rolul cu cinste pentru tara lui; cu prilejul unui congres, vestitul general ungur Thurr, printr-un discurs inspirat reusise sa cucereasca simpatiile auditoriului. intr-o asemenea atmosfera de etuziasm pentru Ungaria si ilustrul ei reprezentant, se urca la tribuna, delegatul Romaniei, studentul Dumitru Ionescu. Romanii din sala sunt pe drept cuvant ingrijorati. Fata de succesul delegatului ungur, ce va putea sa faca tanarul de 19 ani ?

Un necunoscut, un copilandru venea sa vorbeasca in urma generalului Thurr. indrazneala era de natura sa apara obraznicie de prost gust. Sala formata dintr-un public ales neincrezatoare la inceput, a fost insa cucerita incetul cu incetul de catre tanarul orator, iar la sfarsit nu mai contenea cu aplauzele, frematate de entuziasm.

Acolo, in capitala Frantei, in fata unei audiente selecte si in conditii ingrate, cand nu implinise inca 20 de ani, Take Ionescu se manifesta ca un orator de mare anvergura. Succesele oratorice se vor tine lant de-acum inainte, ii vor creea faima, ii vor aduce porecla de ,,gura de aur", ii vor asigura ascensiunea.

La 26 de ani il vedem deputat; la 33 ministru.

isi face debutul in Parlament vorbind in numele tinerilor alesi, iar

Bibliografie:

Galeria oamenilor politici de Sterie Diamandi

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ionescu Dumitru .doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
923 cuvinte
Nr caractere:
4 307 caractere
Marime:
9.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Românilor
Tag-uri:
Ionescu Dumitru, viata, politica
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Românilor
Sus!