Romantismul - Eugene Delacroix

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Romantismul este curentul artistic cu cea mai mare influenta in secolul al XIX- lea.Este reprezentat de personalitati remarcabile atat in literatura,cat si in muzica,precum si in pictura.

Dintre scriitori amintim numele catorva ditre cei consacrati:

George Gordon,Byron,Percy Bishop Shelley,Victor Hugo.

In aceasta epoca a romantismului s-au nascut operele muzicale ale unor mari compozitori cum ar fi :Donizetti,Weber,Verdi,Liszt,dar putem enumera aici tablourile pictorilor Delacroix,Hubert Robert si Gericault.

Romantismul,romantica,provin din cuvantul "roman".Ca adjective,se folosea deja in secolul al XVII-lea,in Anglia,si insemna priveliste pitoreasca,lume imaginara,romantata.In Franta secolului al XVII-lea se folosea de asemenea,iar mai tarziu,in secolul XVIII-lea,insemna peisaj de vis pictural si intamplari exceptionale.

In Germania,adjectivul"romantic"a aparut relativ tarziu,pentru a exprima caracteristica goticului si a evului mediu.In 1798,Friedrich Schlegel,unul din fondatorii romantismului german,a extins continutul de sens al cuvantului pe intreaga literatura de dupa antichitate.Intr-o astfel de interpretare,cuvantul s-a extins in intreaga Europa,in primele decenii ale secolului XIX-lea,punand fata in fata noua directie cu arta clasica,ce imita antichitatea.In jurul anului 1830, "romantic"era numit artistul care se inspira din evul mediu,un creator liber,care a abandonat traditiile clasice,un rebel.

Iar"romantica"cuprindea atitudinea artistica si formatia sufleteasca care este aceeasi la toti creatorii romantici,indiferent de locul geografic .Perioada din jurul ultimilor ani ai secolului XVIII-lea si circa prima jumatate a secolului XIX este epoca romantica.Limitarea ei in timp si spatiu este impiedicata de schimbarile istorice si sociale care au avut loc in tarile din Europa.

Revolutiile care au grabit caderea sistemului feudal nu s-au desfasurat in acelasi timp si la fel in toate tarile.In Europa nu se poate vorbi despre un romantism unitar.Uneori,in interiorul aceleasi tari se impuneau tendinte contradictorii.

Stilul se caracteriza inainte de toate prin cultul individualitatii.Si asta nu provenea dintr-o autoapreciere,ci mai degraba dintr-o critica constienta care a sporit interesul fata de viata istorica si individuala.Libertatea artistica a respins traditiile artistice.

Romancierii nu se mai inspirau tematic din lumea antica,asemenea clasicilor,ci din trecutul national sau propria lor viata.Romantismul inseamna mai mult decat negarea esteticii clasice.In romantism se punea accent mai ales pe manifestariile de evadare in special in lumea viselor,in trecut si in lumi exotice.Motivul evadarii este conceptia rationalismului pozitivist,idealul mincinos de libertate bazata pe proprietatea cetateanului si pe diviziunea capitalista a muncii.

Fondul idealurilor romantismului a fost sustinut mai ales de liberalism.Acesta isi fixase ca obiective esentiale libertatea individului,ca o punere in practica a drepturile omului,realizarea domniei ratiunii si infiintarea economiei libere.Pe langa cultul personalitatii s-au intarit sentimentele si patimile.

Cea mai importanta trasatura a elementului psihic al romanticului era sentimental intesificat al vietii,care nu s-a epuizat prin trairile psihice,ci a cautat aventura si evenimentele surprinzatoare.Originalitatea a intrat in randul celor mai importante valori,stimulate prin inspiratia din evul mediu.Constiinta istorica si nationala se intarea permanent.Artistul traia intr-o lume de vis si se sprijinea mai ales pe puterea sa de imaginatie cand crea coplesitoarele efecte picturale.

Traditiile clasice au fost omise din arhitectura,dar si din pictura si grafica.Temele mitologice nu mai constituie un cetru de interes,in locul desenului se impune culoarea,ea devenind mai patimasa in profunzimea afirmarii picturale.Artistii se interesau de tot ceea ce era antic si aproape de natura.Temele istorice au intrat in prim-plan,se realizau cu placere tablouri inspirate din viata,in care pictorii isi exprimau compasiunea cu poporul.Prin peisaje sugerau sentimente umane,situatiile extreme si dramatice au devenit mai evidente.

Epoca romantismului nu a adus prea multe innoiri de ordin etnic,dar a imbogatit mijloacele stilistice.

Pictura si sculptura romantica,ca si literatura romantica abunda in eroi,dar in eroi nefericiti:slabiciunea omului,insa in acelasi timp si forta sa,servesc de acum inainte la definirea lui.

Artistul realist considera ca merita sa fie reprezentata o singura societate,aceea in care traieste.

Un reprezentant de valoare al picturii romantice franceze a fost Eugene Delacroix(1798-1863) S-a nascut in localitatea Charenton Saint-Maurice, de langa Paris. Este cel mai mic dintre cei patru copii. Fiind un copilas de trei ani "plin de viata" trece

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Romantismul - Eugene Delacroix.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
3 043 cuvinte
Nr caractere:
16 024 caractere
Marime:
161.90KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Artelor
Tag-uri:
curent cultural, romantism, reprezentanti
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Artelor
Sus!