Giotto Di Bendone

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Viata lui Giotto Di Bendone
Punerea in Mormant – Giotto, fresca din capela Scrovegni, Padova:Subiectul
Tehnica
Compozitie
Mod de exprimare
Bibliografie

Extras din referat:

Viata lui Giotto Di Bendone

Acest pastor toscan, inovator al picturii italiene din secolul al XIV-lea ,s-a nascut in jurul anului 1267 in provincia Mugello, la 14 mile de orasul Florenta,

Numele acestuia este o imbinare intre numele tatalui si al bunicului sau – Bendone si Angiolo – rezultand Giotto di Bendone.

Legenda spune ca talentul sau a fost descoperit intamplator de Maestrul Cimabue, pe cand Giotto era cu oile la pascut. Acesta era preocupat de desenarea unei oi pe o piatra, trasand niste linii ferme si precise care l-au impresionat pe maestru, determinandu-l sa-l ia pe micul pastror cu el la Florenta, pentru a-i dezvolta talentul .

Fiindca nu vazuse nicodata alt loc decat cel natal, Giotto era foarte captivat de capitala Toscana care nu contenea sa-l uimeasca. Orasul este intr-o continua dezvoltare. Infloritor ,cu un comert intens si un remarcabil simt al artei , bisericile si palate superbe incantau privirile copilului uimit.

Pictorul se ocupa de decorarea bisericilor iar elevii pregateau culorile. Cei care erau mai talentati erau lasati sa picteze figurile secundare si fundalul, acest lucru fiind un prilej de intrecere intre discipoli. Giotto este cel care se remarca nu numai prin talen, dar si prin natura sa libertina, descurcareata.

O intamplare care-i pune in evidenta talentul precoce este urmatoarea. Fiind ocupat, Cimbaue iese din atelier lasand un tablou la care lucra pe sevalet, Giotto, ca sa faca o gluma, picteaza o musca intr-un colt al tabloului, iar cand maestrul se introarce, spre marea bucurie a elevului, incearca sa goneasca musca de pe pictura.

Giotto petrece astfel mult timp alaturi de Cimbaue, insotindu-l in calatoriile sale la Assisi si Roma, unde primea numeroase comenzi. Insa elevul este nevoit sa-si parasesasca maestrul in jurul anilor 1287-1290, datorita unor evenimente ce marcau maturitatea sa si inceputul de independenta .

Prima opera cunoscuta a lui Giotto este Crucifixul realizat pentru Biserica Santa Maria Novella din Florenta .

Dupa realizarea aceastei lucrari, Giotto pleaca intr-o calatorie in Assisi, chemat fiind de Fra Giovanni di Muro della Marca, conducatorul ordinului calugarilor franciscani, Aici picteaza trei scene ilustrand viata Sfantului Francisc .

Doua noutati sunt evidentiate de aceste lucrari.Un simt plastic ce depaseste creatiile cavalliniene si rivalizeaza cu efectele sculpturii si o solida organizare spatiala.

Dupa pcitarea scenelor din Assisi, Giotto dobandeste notorietate si va fi privit cu multa admiratie de contemporani sai. In anul 1301, Giotto realizeaza, la cererea papei Bonifaciu al II-lea, decoratia Lojei fericitilor din Basilica Sfatul Ioand din Lateran. In acelasi an artistul se intoarce la Toscana. Picteaza la Rimini la cererea calugarilor viata Sfantului Anton .

Intre 1304-1306 realizeaza la Padova, in Capela Scrovegni, scenele din viata lui Hristos. Acest ciclu de fresce,considerate a fi capodopera lui Giotto, dovedesc maturitatea artistului si capacitatea lui de a percepe personajele din mediul lor .

In urmatorii ani,Giotto picteaza in mai toate centrele culturale importante din Italia precum Milano,Roma,Napoli dar si in Franta in slujba Papei Clemente al V-lea,la curtea sa din Avignion .

Artistul avea 60 de ani, cand florentinii, ii incredinteaza constructia campanilei bisericii Santa Maria del Fiore. La 18 iulie 1334 se incep lucrarile pentru constructia campanilei. Sapandu-se la 20 de coti sub pamant si dandu-se de apa si pietris, temelia a fost pusa acolo, pe un strat de piatra tare; deasupra acestui prim strat s-a turnat o fundatie inalta de 12 coti, peste care s-a zidit apoi cu mana pana la inaltimea8 coti.

Ridicarea cladirii a fost continuata in acelasi stilul gotic,singura diferenta majora intre proiectul lui Giotto si edificiul finalizat fiind lipsa acoperamantului piramidal.

Urmatorii 2 ani, artistul i-a petrecut la Milano, unde a realizat cateva opera, care insa, nu s-au pastrat. Nu dupa mult timp de la intoarcerea in Florenta in 1336,artistul se stinge din viata.

Este inmormantat in biserica Santa Maria del Fiore,in partea stanga a bisericii,sub o lespede de marmura alba.

Prin grija si dragostea aratate de Lorenzo dei Medici cel Batran,si ca semn al admiratiei si a recunostintei pe care orasul io purta maestrului,sa hotarat prin decret public expunerea bustului lui Giotto in Santa Maria del Fiore,alaturi de versurile compuse de divinul Angelo Palizano,care il preamareau .

Considerat a fi un inovator al picturii occidentale, si desavarsind arta bizantina, opera lui Giotto a exercitat o influenta extrem de mare asupra artistilor italieni din secolul al XV-lea.

Prin stilul sau, artistul restituie artei adevarata sa valoare, iar prin maniera de a construi personajele, acestora li se ofera posibilitatea sa isi exprime sentimentele prin mimica .

Giotto nu a fost numai pictor, el a fost si sculptor si architect, iar influenta stilului sau asupra artistilor care au urmat a fost capitala. Giotto reprezinta un fel de zona intermediara intre doua epoci, caci de acum inainte, nici un artist occidental nu va mai fi influentat de arta bizantina.

Florentinul si-a castigat o faima deosebita in timpul vietii pentru naturalismul revolutionar al stilului sau personal contemporanii sai fiind impresionati mai ales de intensitatea emotionala si realismul plin de dramatism al artei sale .

Giotto picta corpuri umane de dimensiuni monumentale pentru a transmite mesaje simple, pline de dramatism, devenind astfel un exemplu pentru artisti ca Masaccio sau ca Michelangelo.

Lui Giotto i s-a oferit prilejul de a transforma asa-zisa “maniera rudimentara” a artei bizantine in stilul natural characteristic artei antice.

Bibliografie:

Chatelet ,Albert,Larouse Istoria Artei,Editura Univers Enciclopedic,Bucuresti,2006.

Cole ,Alison, Renasterea,Editura Litera International,Bucuresti,2005.

Legrand ,Gerard, Arta Renasterii,Editura Meridiane,Bucuresti,2000.

Vasari ,Grigirio,Vietile Pictorilor,Sculptorilor si Arhitectilor Vol.I,Editura Meridiane,Bucuresti,1962.

Observații:

Universitatea din Pitesti

Facultatea de Stiinte Socio-Umane

Specializarea: Istorie

An:II

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Giotto Di Bendone.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
1 555 cuvinte
Nr caractere:
9 373 caractere
Marime:
264.33KB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Istoria Artelor
Predat:
la facultate
Materie:
Istoria Artelor
Profesorului:
Carmen Oprescu
Sus!