Impactul XBRL asupra raportării financiare

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Xbrl, acronimul pentru eXTENSIBLE Business Reporting Language, este un open source, un limbaj de comunicare electronica a informatiilor financiar-contabile si a celor economice.

De ce Xbrl ? Motivul aparitiei tehnologiei Xbrl a venit ca urmare a facilitarii schimbului de informatii intre aplicatiile informatice diferite, pentru imbunatatirea comunicarii cu investitorii si pentru realizarea eficienta a situatiilor financiare. In acest scop, Xbrl utilizeaza formate de documente XML (Extensible Markup Language), pentru schimbul electronic de date dintre organizatii.

Insa care este diferenta intre HTML si XML? XML nu inlocuieste HTML. Spre deosebire de HTML, XML utilizeaza etichete pentru a identifica semnificatia si structura datelor si permite acestora sa fie redate pe orice echipament electronic, fie el calculator sau telefon celular.

Astfel, in august 1999, se infiinteaza consortiul Xbrl pentru dezvoltarea unui limbaj de raportare financiara care se bazeaza pe XML, iar un an mai tarziu se publica prima varianta pentru situatiile financiare in acest limbaj. In decembrie 2001 agentia Reuters din Londra publica situatiile financiare pe internet cu ajutorul Xbrl, iar organizatia Edgar Online realizeaza o baza de date dedicata situatiilor financiare realizate in Xbrl. In februarie 2002, corporatia General Electric introduce in compartimentul de impozite si taxe aplicatii bazate pe Xbrl, scopul principal fiind imbunatatirea procesului de depunere a declaratiilor. In martie 2002 Microsoft devine prima companie care publica situatiile financiare in Xbrl, iar cinci luni mai tarziu Microsoft impreuna cu Nasdaq si Price Waterhouse pun bazele unui program pentru evidenta castigurilor actionarilor. Exista posibilitatea ca acest standard sa devina obligatoriu pentru orice afacere. Chiar Guvernul Marii Britanii doreste ca pana in anul 2011 sa devina obligatoriu pentru orice firma.

Adoptarea standardelor a avut un impact pozitiv asupra tuturor participantilor la adoptarea noilor tehnologii. De exemplu, construirea infrastructurii nationale feroviare a permis o cale comuna de transport atat pentru persoane cat si pentru produse. Astfel, adoptarea standardelor a condus la o crestere a productivitatii si la o scadere a costurilor. Xbrl foloseste standarde internationale de contabilitate deja existente. Crearea acestui limbaj, a permis schimbul de informatii economice si financiare, nu numai pe reteaua Internet, ci si intre diversele programe de contabilitate. Asadar, in contextul raportarii financiare de astazi, utilizarea standardelor permite o transparenta mai mare, oferind totodata posibilitatea ca informatia sa fie reutilizata. Multi au vazut in noul standard xBRl o solutie moderna la probleme de afaceri, insa altii au implementat acest standard pentru controlul intern propriu cat si pentru raportarea externa.

Ideea din spatele Xbrl este una relativ simpla: informatiile financiar-contabile si economice nu apar ca o entitate de tip text, ci pentru fiecare element individual de date se foloseste un identificator cu scopul de a fi citit mai usor de calculator. De exemplu, profitul unei companii poate avea un identificator unic.

Insa care este diferenta dintre rapoartele financiar-contabile de astazi si cele oferite de Xbrl? Informatiile oferite de rapoartele Xbrl sunt publice si accesibile imediat oricarui consumator de informatii cuplat la reteaua Internet/Intranet/Extranet, spre deosebire de rapoartele actuale care diferentiaza modul de raportare a informatiilor oferite angajatilor fata de cele oferite managerilor.

Toate tipurile de organizatii pot utiliza Xbrl pentru a reduce costurile, a imbunatati eficienta in afaceri si pentru manipularea informatiilor financiare. Pentru ca este flexibil, Xbrl poate fi adaptat unei game variate de cerinte. Prin utilizarea Xbrl, companii si alti producatori de informatii financiare si rapoarte de afaceri pot sa automatizeze procesul de colectare a datelor. De exemplu, date financiare de la diferite companii care utilizeaza diferite sisteme de contabilitate, pot fi asamblate rapid, ieftin, si mai eficient in cazul in care sursele de informare au fost actualizate la utilizarea Xbrl. Odata ce datele sunt colectate in Xbrl, diferite tipuri de rapoarte folosind diferite subseturi de date, pot fi produse cu minimum de efort. O societate de finantare, ar putea rapid si fiabil sa genereze rapoarte interne de gestiune, pentru publicarea situatiilor financiare si fiscale, precum si rapoarte de credit.

Dezvoltarea si adoptarea standardului xBRL este influentata de metodele ineficiente de raportare folosite astazi, care se bazeaza mai ales pe utilizarea hartiei, fiind in mare parte manuale, iar incompatibilitatea dintre diversele programe software impune specificarea datelor de intrare in absenta unui vocabular prestabilit pentru raportarea economica. Insa, fiecare informatie din Xbrl este in relatie de dependenta cu alte date, astfel incat orice informatie dintr-un raport fiind accesibila usor si intr-un timp cat mai scurt indiferent de locul unde se gaseste in raport. De exemplu, compartimentul financiar-contabil poate obtine orice tip de raport, de la situatiile financiare si pana la orice tipuri de rapoarte destinate creditorilor si bancilor. Asta inseamna ca, xBRL reduce costurile cu obtinerea oricarui tip de raport, iar firmele mai putin cunoscute reusesc astfel sa atraga de partea lor si intr-un mod mai usor analisti si orice firma de consultanta.

Xbrl poate fi aplicat la o gama larga de afaceri. Printre altele el poate prelua:

- rapoarte economico-financiare interne si externe ale companiilor;

- rapoarte ale autoritatilor fiscale si financiare, inclusiv banci centrale si guverne;

- schimbul de informatii intre departamente guvernamentale sau alte institutii, cum ar fi bancile centrale.

- o gama larga de date financiare si statistice care trebuie sa fie depozitate, schimbate si analizate.

Documentele Xbrl pot fi: pregatite eficient, schimbate fiabil, publicate mai usor, analizate rapid, gasite de investitori pur si simplu pentru a permite investitii mai inteligente.

Astfel, principalele avantaje ale Xbrl sunt:

- nu necesita plata unei licente;

- reduce considerabil costurile totale;

- permite accesul la informatia financiara in format electronic;

- furnizeaza informatii sigure pentru orice investitor si utilizator

Bibliografie:

1. Andone, I., Tabara, N., Contabilitate, tehnologie si competitivitate, Editura Academiei Romane, Bucuresti, 2006.

2. http://www.xbrl.org/

3. http://www.microsoft.com/xbrlinfo/

4. http://www.thefsa.org/downloads/xbrl.ppt

5. *** Revista Informatica Economica, nr.2(30)/2004.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul XBRL asupra raportarii financiare.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 268 cuvinte
Nr caractere:
7 127 caractere
Marime:
13.15KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
sistem, Economie, tehnologie
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!