Impactul ERP-ului aspra relației contabilitate-management

Previzualizare referat:

Extras din referat:

ERP-ul, vazut ca "o politica care reflecta ce inseamna sa gandesti si sa actionezi in spiritul proceselor economice" , are un impact puternic asupra relatiilor dintre management si celelalte sisteme informationale ale intreprinderii, mai ales asupra relatiei cu contabilitatea, principala sursa de informatii in luarea deciziilor. Sistemele integrate de tip ERP optimizeaza, eficentizeaza si adauga valoare fluxurile de informatii ce fac legatura, esentiala in orice organizatie, dintre contabilitate, ca mijloc de gestiune a intregii organizatii si management, ca for de decizie, control si reglare.

Managerul, dincolo de a fi atent la informatiile ce privesc exteriorul societatii, trebuie sa perceapa foarte bine interiorul organizatiei, pentru a-si conduce organizatia spre o performanta si eficienta a proceselor economice, aceasta concretizandu-se intr-un avantaj competitiv important.

Relatia dintre management si contabilitate este importanta inca din faza nasterii ideii de implementare a unui sistem integrat ERP. Managementul decide atat in privinta adoptarii sau nu a anui sistem integrat cat si in alegerea unuia din diversitatea de pe piata. Ca persoana decidenta managerul decide implmentarea unui ERP, fie singur (daca are suficiente cunostiinte in domeniu) fie la initiativa responsabilului IT (daca exista in structura organizatorica a intreprinderii) sau la initiative membrilor departamentului Financiar-contabil (care ar trebui sa detina macar cunostiinte de baza in domeniu).Oricum, prin excelenta , decizia de implementare a unui ERP este una strategica, astfel incat nu poate fi luata decat de managerul general, importanta si costurile unui astfel de proict trebuind analizate cu atantie.

Contabilitatea, fiind partea din organizatie afectata cel mai mult de redundanta si incorectitudinea datelor, pierderea timpului cu operarea si gestionarea documentelor din toate departamentele unitatii etc., este prima care ar trebui sa simta nevoia unui ERP si sa faca toate demersurile pe langa conducere in acest scop. Managerul este destinatia principala a rapoartelor obtinute de catre contabilitate isi va simti influientate deciziile de inconvienientele muncii din contabilitate (enumerate anterior) si va fi astfel indirect influientat in luarea deciziei de achizitionare a unui sistem integrat.

In timpul perioadei de implementare a sistemului ERP relatia dintre management si contabilitate este diferentiata mai ales prin capacitatea managerului de a-si motiva subordonatii pentru depunerea unui efort suplimentar in scopul familiarizarii si adaptarii cat mai rapida la noile cerinte. Cum cei mai multi din personalul afectat vor proveni din departamentul financiar- contabil, iar efectele muncii acestora cu ERP vor fi printre cele mai vizibile, gestionarea atenta a personalului din acest department in aceasta faza reprezinta un deziderat pentru manager.

Dupa implementare, in faza de exploatare completa a sistemului integrat, relatia dintre contabilitate si management isi va pastra scopul principal (informare pentru luarea deciziilor in cunostiinta de cauza) dar se vor manifesta schimbari in calitatea informatiilor,in durata timpul de informare,in cantitatea informatiilor, in diversificare formele de raportare.

Calitatea informatiilor ce va circula de la contabilitate la management este influientata de disparitia redundantei, cunoasterea singurei surse de introducere a datelor si nu in ultimul rand de de cresterea analizelor in totalul informatiilor transmise de la contabilitate la management.

Prin implementarea ERP, redundanta datelor folosite de contabilitate in obtinerea rapoartelor va fi eliminata prin faptul ca o data este introdusa o singura data in sistem intr-o baza de date unica . De exemplu, datele de pe o factura primita nu vor fi introduse si in cadul departamentul Financiar-contabil si la departamentul Aprovizionare ci doar odata de catre departamentul Aprovizionare in baza de date unica pentru toate modulele. In unele cazuri in cadrul vechiului sistem din cauza unor erori datele introduse

Bibliografie:

1. Fotache, D., Hurbean, L., Solutii informatice integrate pentru gestiune afacerilor-ERP, Ed. Economica

2.www.seniorerp.ro

3.www.sap.com

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Impactul ERP-ului aspra relatiei contabilitate-management.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 283 cuvinte
Nr caractere:
7 797 caractere
Marime:
13.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
sisteme, tehnologie, management
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!