Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oare cine nu a auzit de Internet, de World Wide Web sau altfel spus cine nu a auzit de aceasta lume virtuala? Dar de XBRL - Extensible Business Reporting Language? Nu chiar toata lumea, dar lumea economistilor si cu siguranta cei care au creat acest termen, informaticienii, cu siguranta da. Ca orice inventie, XBRL are un punct de plecare, un trecut, un prezent si un viitor ce este de invidiat.

Aparitia XBRL-ului, este una destul de recenta. Acest limbaj care usureaza schimbul de date dintre diferite organizatii, fie ele publice fie private, a aparut ca urmare a unei mari necesitati: uniformizarea celor mai multe dintre datele existente la ora actuala din domeniul financiar. Aparitia unui nou limbaj in actualul mediu informatic, si in general vorbind nu mai impresioneaza pe nimeni. Cu toate acestea XBRL a adus un suflu nou in prezentul mod de a transmite si a uniformiza datele din domeniul economic.

Sa luam un caz concret dupa cum urmeaza: metodele clasice presupun ca un proces de analiza sa se desfasoare prin anumiti pasi si anume colectarea datelor si apoi prezentarea datelor transformate in informatii intr-un format utilizabil si care sa permita o citire si p intelegere cat mai usoara a acestora. Pentru a realiza o analiza a datelor se poate apela la o suita de procedee, dar atunci can vorbim de colectarea datelor necesare unei analize nu mai este asa de usor. Acest proces de colectare se refera mai mult la faptul ca datele sunt in formate diferite, provenind din surse diferite, tari diferite, sisteme financiare diferite, iar pentru a realiza diverse analize avem nevoie de date similare din punct de vedere al semanticii acestora. Sistemele clasice nu permiteau ca aceste date sa fie transformate intr-un mod unitar. Aici intervine rolul XBRL-ului, si anume de a transforma toate aceste date financiare in mod unitar pentru a permite realizarea de analize multiple dar si a ajuta utilizatorii informatiei de acest gen.

Exemplul de mai sus ilustreaza faptul ca era necesar un astfel de limbaj care sa reuneasca informatiile financiare si astfel a aparut XBRL.

Conceptul de XBRL a fost utilizat pentru prima data de catre American Institute of Certified Public Accountants, organizatia reprezentativa pentru profesia contabila din SUA. Se stie deasemenea ca fiecare tara dezvoltata are o asemenea organizatie reprezentativa pentru mediul contabil si de aceea a fost nevoie de acest limbaj cu ajutorul caruia sa se favorizeze schimbul de informatii financiar contabile.

In prezent XBRL, a devenit un limbaj din ce in ce mai popular in lumea organizatiilor si in lumea oamenilor care se ocupa de situatiile financiare, generic vorbind. A fost creat un adevarat consortiu si anume XBRL International, format din 170 de organizatii care promoveaza acest limbaj si acest standard de raportare finaciara.

Organizatiile care fac parte din acest consortiu lucreaza cu contabili, analisti, normatori, care sunt recunoscuti ca si beneficiari ai XBRL-ului.

In prezent XBRL prezinta o multime de avantaje cum ar fi:

- utilizarea XBRL usureaza modul de raportare financiara iar datorita transparentei modelelor XBRL utilizatorii pot fi preveniti si stiu la ce sa se astepte si la ce asteapta altii de la ei.

- Utilizarea acestui limbaj de raportare financiara creeaza un inalt grad de eficienta in ceea ce priveste apetele operationale

Bibliografie:

http://www.xmlfiles.com

Fotache, D., Hurbean, L., Solutii informatice integrate pentru gestiune afacerilor-ERP, Ed. Economica

http://www.cfainstitute.org

Revista Informatica Economica nr.4/2004- XBRL Technology in Virtual Organizations

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia XBRL.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 032 cuvinte
Nr caractere:
5 078 caractere
Marime:
11.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Inteligența Artificială
Tag-uri:
sisteme, Economie, tehnolgie
Predat:
la facultate
Materie:
Inteligența Artificială
Sus!