Iaurtul cu fulgi de grâu

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Iaurtul a aparut in urma cu peste 4.000 de ani, in Mesopotamia. Pentru unele popoare din Europa de Est si Orientul Mijlociu, consumarea iaurtului face si azi parte din traditie. Mai mult de 30% din populatia lumii mananca iaurt in mod regulat. Odata cu productia de iaurt la scara industriala, au aparut pe piata noi varietati de iaurt - cu consistenta, savoare si arome diferite: iaurt fara grasime, iaurt cu fructe (visine, capsuni, fructe de padure, caise, piersici), iaurt desert - pe baza de soia, iaurt cu cereale, iaurturile de baut, iaurturile care se transforma in inghetata pentru cei mici etc. Este insa mult mai sanatos sa taiem in bucati fructele proaspete (mere, capsuni, banane, ananas) si sa le amestecam cu iaurtul integral. De beneficiile iaurtului ne putem bucura si daca il consumam cu cereale integrale - fulgi de grau sau de ovaz. Intrucat iaurtul cu un continut redus de grasime are un gust usor acru, la gatit este recomandat iaurtul gras. Pentru a-i pastra gustul, iaurtul nu trebuie tinut la temperaturi inalte sau pe perioade lungi de timp la foc. In general, se adauga la sfarsit, in mancare, dupa ce aceasta s-a racit pana la temperatura camerei. Daca adaugi iaurtul la inceput, pentru a evita aspectul neomogen, inestetic, se amesteca inainte cu putina faina sau amidon si apa. Daca la anumite preparate vrei sa adaugi iaurt in loc de lapte, combina-l cu putina apa. Daca preferi iaurtul pentru aluaturi, la fiecare pahar pune jumatate de lingurita de praf de copt. In mancare, e mai sanatos sa adaugi iaurt, in loc de smantana. Iaurtul poate fi folosit si ca inlocuitor al maionezei (50% maioneza, 50% iaurt). Cel mai sanatos iaurt este cu siguranta cel simplu, fara grasimi.

Iaurtul se prepara din lapte de vaca, de oaie, de capra sau de bivolita, pasteurizat sau fiert si insamantat cu culturi selectionate de bacterii lactice specifice (Thermobacterium bulgaricum si Streptococcus thermophilus). Laptele de oaie si laptele de vaca se folosesc in amestec cu maximum 30% lapte de bivolita.

Tipuri de iaurt

Dupa natura laptelui folosit la prepararea lui, iaurtul se clasifica in 3 categorii: iaurt din lapte de vaca, din lapte de oaie sau din lapte de bivolita. Dupa continutul de grasime, iaurtul din lapte de vaca se clasifica in trei tipuri:

- tip extra - din lapte supus unei concentrari partiale cu 4% grasime

- tip gras - cu 3,2% grasime

- tip slab (din lapte smantanit) - cu 0,1% grasime

Deasemenea pe piata romanesca se mai gasesc si alte tipuri de iaurt:

- normal

- cu cereale

- cu fructe: - cu pulpa de fructe

- cu aroma de fructe

- dietetic

- cu vanilie si cu ciocolata

- Definirea produsului

Iaurtul cu cereale(cu fulgi de grau) este un produs lactat acid, cu consistenta de coagul sau fluida, obtinut prin fermentarea laptelui tratat termic la temperaturi ridicate Iaurtul se obtine prin fermentarea laptelui sub actiunea a doua bacterii: lactobacillus bulgaricus si streptococcus thermophilus. El poate fi inbogatit si cu alti fermenti benefici precum lactobacillus acidophilus si lactobacillus bifidus, fermenti care competeaza actiunea celor existenti.Astfel iaurtul natural este un aliment nutritiv care contine aceste bacterii indispensabile procesului de digestie, contribuind astfel la ingrijirea sanatatii. Desigur, este vorba despre iaurtul natural, fara calorii, zahar, stabilizatori sau alte adausuri de arome.Trebuie remarcat faptul ca iaurtul contine aceleasi bacterii "bune" sub forma de cultura care se gasesc in mod natural in sistemul digestiv. Aceste bacterii sunt indispensabile unei digestii normale precum si absorbtiei calciului. El mai contine vitaminele A si B, minerale (calciu, potasiu, fosfor), albumina, etc.

Indicatii:

Iaurtul este indicat tuturor pentru intarirea imunitatii, in dispepsii prin putrefactie,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Iaurtul cu fulgi de grau.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
38 043 cuvinte
Nr caractere:
397 359 caractere
Marime:
108.28KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Industria Alimentară
Tag-uri:
lapte, iaurt, ingrediente, grau
Predat:
la facultate
Materie:
Industria Alimentară
Sus!