Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tsunami sunt valuri uriase provocate de seisme. Ele sunt foarte periculoase pentru populatia din regiunile de pe coastele oceanelor.

Aceste valuri se propaga cu o viteza de pana la 800 de kilometri pe ora. Forta cu care izbesc pamantul este uriasa.

Cuvantul isi are originea in Japonia, tara bantuita de cutremure, si denumeste valurile create de cutremurele de sub apele oceanului.

Pericolul unui tsunami

Fenomenul numit tsunami este in general urmarea unui seism: apa deplasata brusc de miscarile crustei, poate produce valuri cu o inaltime de 30 m Asa se explica faptul ca Japonia, tara cu o seismicitate foarte puternica, este in mod special expusa acestui risc.

Originea unui tsunami

Seismele submarine si toate deplasarile importante care au loc pe fundul oceanului au ca efect impingerea brusca a coloanei de apa de deasupra. Miscarea se propaga in ocean sub forma unei unde care are o viteza de 700-800 km/h.

in larg, aceasta unda poate trece neobservata, fiindca valurile pe care le produce nu ating mai mult de un metru. Dar cand unda ajunge in apropierea tarmurilor, datorita adancimii reduse, valurile sunt din ce in ce mai inalte si se abat asupra malurilor, maturand tot ce le sta in cale. Uneori, marea se retrage, apoi revine in forta. Valurile succesive strivesc sau imping spre interiorul uscatului oameni si vite, ambarcatiuni si case, apoi, cand se retrag, aspira victimile si daramaturile.

Efecte catrstofale

Un tsunami produce multe victime: in 1755, in Portugalia, un seism urmat de un tsunami a provocat 20000 de morti. in Alaska, in 1964, un sesm a spart rezervoarele de petrol, care au luat foc. Un val imens, plin de petrol arzand, s-a napustit asupra unui sat, inghitind cladiri de trei etaje. in fata unui tsunami singura scapare este fuga. Navele se departeaza de tarmuri, iar populatia se refugiaza spre locuri inalte.

in prezent, tsunami provoaca mai putine victime, deoarece 23 de natiuni din jurul Pacificului coopereaza pentru a supraveghea in permanenta adancurile marilor, in special cu ajutorul seismografelor. Rezultatul masurarilor este transmis prin satelitul GEOS la centrul de control international din Hawaii. Cand se produce un seism submarin, semnalul de alarma transmis chiar in minutele urmatoare permite evacuarea pupulatiei inainte de sosirea unui tsunami.

26 Decembrie 2004

In Ocenul Indian fenomenul tsunami este extrem de rar dar totusi cutremurul din largul coastei Sumatrei este cel mai mare de la cel care a afectat Alaska, in 1964, si se crede ca a produs pe fundul oceanului o fractura de 1000 de kilometri lungime.

Valuri seismice inalte de pana la 10 metri, declansate de un cutremur cu magnitudinea 8,9 pe scara Richter, produs in Oceanul Indian, au maturat coastele a sapte tari asiatice.

Seismul, de magnitudine 8,9 pe scara Richter, a provocat aparitia unor valuri uriase, intinse de-a lungul citorva mii de kilometri si care au lovit zonele de coasta a cel putin sapte tari - Sri Lanka, India, Thailanda, Indonezia, Bangladesh, Maldive si Malaiezia.

Potrivit U.S. Geological Survey, cutremurul s-a inregistrat la ora locala 7.58 (0.58 GMT), epicentrul seismului a fost situat la 1.620 de kilometri nord-vest de Jakarta, la 40 de kilometri sub fundul marii. Replicile care au urmat au avut si ele magnitudini mari, de aproximativ 7. Forta cutremurului s-a simtit neobisnuit de departe, zguduind cladiri aflate la peste 1.000 de kilometri distanta de epicentru, din Singapore in Bangladesh. Localitatile cele mai apropiate de epicentru au fost aproape nivelate de valuri seismice.

INDONEZIA: Dezastru in Sumatra

Turisti, pescari, hoteluri, case si masini au fost maturate de zidurile de apa ale valurilor mareice declansate de miscarea telurica al carei epicentru a fost localizat la vest de insula indoneziana Sumatra, unde cel putin 1.902 oameni au murit inecati sau striviti sub ruine. Dezastrul cel mai mare nu l-a provocat seismul, ci valurile care i-au urmat, lovind vaste zone de coasta, locuite, in Oceanul Indian si Marea Andaman.

SRI LANKA: Cea mai departata, cea mai afectata

In Sri Lanka, la aproximativ 1.600 de kilometri vest de epicentru, cel putin 3.000 de oameni si-au pierdut viata, alti peste un milion fiind afectati de tsunami inalte de pina la 5 metri. Guvernul a declarat stare de calamitate si a facut apel la ajutor international. "Este o situatie tragica", a declarat un purtator de cuvint al politiei, Rienzie Perera, adaugind ca multe spitale nu mai fac fata numarului foarte mare de raniti. Aproximativ 300 de detinuti au evadat duminica dintr-o inchisoare de maxima securitate, distrusa de valurile seismice. Penitenciarul din Matara, un fost fort construit de olandezi in secolul al XVII-lea si situat la 160 de kilometri sud de capitala Colombo, a fost lovit serios de tsunami, detinutii profitind de ocazie pentru a fugi.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tsunami.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 262 cuvinte
Nr caractere:
6 563 caractere
Marime:
11.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Geografie
Tag-uri:
hazard, valuri de apa, tsunami, pericol
Predat:
la gimnaziu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!