Franța - Istorie și preistorie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Dintre marile state europene, Franta este cel mai vechi stat constituit in jurul unui domeniu regal, initial organizat in jurul regiunii ile-de-France a carei capitala este Parisul. Franta este membra a Consiliului Europei, membra fondatoare a Uniunii Europene, a zonei Euro si a Spatiului Schengen. Este de asemenea unul din membrii fondatori ai Organizatiei Natiunilor Unite si unul din cei cinci membri permanenti ai Consiliului de securitate ONU. Face parte si din Uniunea Latina, Organizatia Internationala a Francofoniei si din G8.

Republica Franceza este un stat unitar fiind o democratie organizata ca o republica semi-prezidentiala. Este o natiune dezvoltata avand cea de-a cincea economie mondiala in 2008. Valorile pe care aceasta le apara si de care se simte foarte atasata sunt exprimate in Declaratia Drepturilor Omului si Cetateanului.

Din punct de vedere militar Franta este membra a OTAN (din ale carui structuri militare s-a retras in 1968 pentru a reveni partial in 2002) si este una din cele sapte tari detinatoare in mod oficial ale bombei atomice. Este considerata una dintre marile puteri de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial.

Numele de Franta provine de la denumirea latina Francia care inseamna taramul Francilor. Francia desemna la origine o regiune din nordul Europei, populata, sau mai degraba dominata de catre poporul razboinic germanic ce se numeau ei insisi Franci. Astfel, Francia la origine nu avea o conotatie geo-politica, ci mai mult geografica sau sociologica, similara cu termenele actuale Maghreb sau Balcani.

Termenul de franci desemneaza cel mai probabil o liga sau o confederatie de popoare germanice instalate pe malul drept al Rinului, dincolo de frontierele Imperiului Roman care nu erau supusi nici Imperiului si nici unui alt popor mai important. Originea numelui de franci nu este clara existand mai multe ipoteze:

cei mai multi specialisti considerand ca provine din termenul frank in limbile proto-germanice ce inseamna liber, legatura fiind aceea ca, deoarece francii erau poporul conducator, ei erau oameni liberi. Totusi, este foarte probabil ca termenul de ,,frank" sa provina din denumirea tribului si nu invers, deoarece varianta latina a termenului francus a aparut cu 200 de ani mai tarziu decat prima aparitie a francilor.

o alta origine posibila este legata de termenul frankon care in limbile protogermanice defineste un fel de topoare sau lancii de aruncat folosite de catre franci ca arme, si pare a fi similar cu denumirea data saxonilor dupa arma traditionala a acestora numita seax. Cuvantul nu este foarte specific, deoarece este folosit de catre Iulius Cezar pentru a identifica diverse triburi galice.

regii Merovingieni pretindeau ca sunt descendentii unui trib ce a migrat din estul Europei si a preluat numele in jurul anului 11 i.Hr. dupa numele unui sef numit Frankon sau Francio.

o alta origine este ca termenul francus provine din termenul latin frangere ce a frange. Legatura cu francii este urmatoarea: in limba proto-francica exista termenul wrakjo (de la care provine termenul francez garcon - baiat) care avea sensul de soldat mic fiind diminutivul termenului wraker ce inseamna soldat. Traducerea acestui din urma in limba latina este pornind de la verbul frangere - francus cel care a rupt, distrugatorul, ucigasul. Se presupune ca acesta era termenul pe care il foloseau pentru a se descrie soldatii de elita de origine germanica a anumitor cohorte romane stationate in extremitatea nordica a Imperiului. Acestia, dupa pensionare se instalau pe malul drept al Rinului unde s-au organizat si unde si-au pastrat numele latin, ei fiind la originea francilor.

Poporul francilor era in principal un popor de razboinici si isi alegea un sef numit Rex Francorum (Regele Francilor). Din perioada domniei lui Hugo Capet acest termen este folosit in mod strict pentru a face referire la Regatul Franciei. Din 1190 regele incepand sa poarte denumirea de Rex Francie ce devine mai tarziu Roi de France (Regele Frantei).

Preistorie si Antichitate

Vercingetorix in fata lui Cezar

Prezenta umana pe actualul teritoriu al Frantei dateaza inca de acum 1.800.000 de ani. De-a lungul timpului s-au dezvoltat o serie de culturi, printre cele mai cunoscute fiind cea de la Lascaux, fiind datata la 15.000 de ani i.Hr. Neoliticul apare cu 7.000 de ani i.Hr., iar la inceputul secolului al IX-lea i.Hr. in regiune apar galii, un trib de origine celtica.

Frontierele Frantei moderne se suprapun aproape perfect cu cele ale vechiului teritoriu al Galiei, locuit de catre gali. Galia a fost cucerita de catre romani in secolul I i.Hr. aici dezvoltandu-se o cultura galo-romana prospera ce a adus Frantei un aport important de cultura latina. Crestinismul a prins de asemenea radacini in secolele al II-lea si al III-lea d.Hr.

Desi marea parte a teritoriului francez (Franta metropolitana; in franceza: la Metropole, sau France metropolitaine) se afla in vestul Europei, Franta este constituita si din teritorii aflate in America de Nord, Caraibe, America de Sud, vestul si sudul Oceanului Indian, nordul si sudul Oceanului Pacific, si Antarctica, aici insa suveranitatea este exercitata in Cadrul Tratatului Antarcticii.

Franta metropolitana se intinde de la Marea Mediterana la Canalul Manecii si Marea Nordului si de la Muntii Alpi si Raul Rin pana la Oceanul Atlantic. Datorita formei geometrice a teritoriului Frantei continentale, tara este denumita colocvial ca Hexagonul (franceza: L'Hexagone). Se invecineaza cu: Belgia (620 de km), Luxemburg (73 de km), Germania (450 de km), Elvetia (572 de km), Italia (515 km), Monaco (4,5 km), Andora (57 de km) si Spania (650 de km). Franta are frontiere cu Brazilia (700 de km), Surinam (520 de km)[5] si o frontiera nematerializata cu Antilele Olandeze (10,2 km) in Insula Sfantul Martin.

Franta poseda o larga varietate de relief, de la campiile din nordul si vestul tarii pana la

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Franta - Istorie si preistorie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
5 015 cuvinte
Nr caractere:
27 908 caractere
Marime:
109.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
stat, istorie, cultura, franta
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!