Demografie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

De a lungul istoriei,migratia umana a schimbat mult distributia populatiei pe glob.Chiar si in zilele noastre,mirajul spatiilor deschise si perspectiva unui nivel de trai mai ridicat continua sa atraga oamenii si sa i determine sa si caute noi camine.

Intre anii 1980-1990,populatia din statele americane Nevada,Arizona si Florida a crescut cu peste o treime.o parte a acestei cresteri,inregistrat in recensamantul din 1990,s a datorat migrarii populatiei din orasele nordice americane,industrializate si suprapopulate,catre regiunea mai calduroasa,numita Sun Belt care se intinde din sud-vest,din sudul Californiei,pana in Virginia si Florida,in sud-est.Recensamantul a mai relevat o diminuare a populatiei din multe state nordice,printre care Virginia de Vest si Wyoming,scazand si densitatea populatiei.

Aproape peste tot in lume se gasesc asezari umane,cu toate ca anumite regiuni,cum ar fi cele din Antarctica,nu permit existenta unei populatii permanente.In alte zone inospitaliere,mici grupuri de oameni,cum ar fi triburile nomade,supravietuiesc doar adoptand moduri specifice de viata.Exista multe asemenea regiuni neospitaliere,mare parte a populatiei fiind concentrata doar pe o mica suprafata de pe mapamond.La inceputul anilor 1990,aproximativ jumatate din cele 5,4 miliarde de locuitori traiau pe doar 5%din uscatulglobului.In contrast,jumatate din uscat era populat cu doar 5% din intreaga populatie a globului.

Aproximativ 30%din populatia globului este concentrata in Asia de Sud si de Sud-Est,incluzand India,Indonezia si Pakistan,alte 25%in Asia de Est,printre care China si Japonia.Alte concentrari masive de populatie exista in America de Nord si in Europa.

IIn America de Nord si Europa populatia este imensa.Standardul lor ridcat de viata contrasteaza cu cel al populatiei Asiei-excluzand Japonia-in principal rurala si dependenta de agricultura.Concentrari mai mici ale populatiei pot fi intalnite in sud-estulAustraliei,sud-estul Americii de Sud,coasta vestica a Americii de Nord si in unele zone ale vestului Mijlociu din America de Nord.

Intre aceste aglomerari principale,densitatea populatiei variaza foarte mult.Unele state mici au densitati ale populatiei ridicate.Dintre tarile mai mari ,in 1991,Bangladeshul avea cea mai mare concentratie de locuitori,cu o densitate de aproximativ 800 de locuitori pe kilometru patrat.In general tarile industrializate sunt cele mai populate si acestea se afla mai laes in Europa.

Cresterea populatiei

Aproximativ 90 de milioane de persoane se adauga anual populatiei globului,care deja depaseste 5 miliarde.Acestea echivaleaza cu adaugarea anuala a unei populatii egale cu cea a Marii Britanii,Belgiei si Olandei la populatia lumii.

Cresterea numerica a populatiei este rezultatul sporului natural, care reprezinta diferenta dintre natalitate (numarul de nasteri la 1 000 de locuitori) si mortalitate (numarul de decese la 1 000 de locuitori). in perioada 1980-1985 sporul natural, la nivel planetar, a fost, in medie, de 16,6- (sau o rata medie anuala de crestere de 1,7%), inregistrandu-se insa mari diferentieri regionale, cu valori peste media pe glob in zonele cu tari in dezvoltare (Africa 29,3- , America Latina 23,4- , Asia de Sud 21,7- ) si cu mult sub aceasta in regiunile dezvoltate (Europa 3- , America de Nord 7- , C.S.I. 9,6- ).

Populatia mondiala creste, anual, cu circa 77 milioane de locuitori sau, altfel spus, cu 212 000 zilnic si 880 in fiecare ora. La aceasta crestere, aportul cel mai important ( circa 90%) il au regiunile mai putin dezvoltate.

Pe tari diferentierile sunt si mai accentuate: de la unele cu un spor natural ce depaseste 20- (India, Iran, Egipt s.a.) sau chiar 30- (Kenya) ori peste 40- (Libia, Iraq, Siria s.a.) la altele cu spor negativ (numarul deceselor il depaseste pe cel al nasterilor): Germania, Ungaria, Ucraina, Federatia Rusa, Croatia, Cehia, Bulgaria, Austria, Danemarca s.a.; in ultimii ani si Romania se inscrie in randul tarilor cu spor natural negativ (-2,5- in 1996). tarile cu un spor natural ridicat au posibilitatea de a-si asigura, in viitor, resurse umane corespunzatoare. in prezent, in ansamblu, se remarca deplasarile de populatie din tarile in dezvoltare, principalele fluxuri fiind dinspre America Latina spre S.U.A., din Africa si Asia spre Europa, iar mai recent, din Europa Centrala si de Est spre Europa Occidentala. Principalele tari "primitoare" (deci cu solduri pozitive ale migratiei) se afla in America de Nord anglo-saxona (S.U.A. si Canada), Oceania (Australia si Noua Zeelanda), Europa Occidentala (Finlanda, Suedia, Norvegia, Olanda, Danemarca, Belgia s.a.). Un caz aparte in ceea ce priveste soldul pozitiv al migratiei, l-a reprezentat, mai ales in perioada 1960-1980, o serie de state din regiunea Golfului Persic (Emiratele Arabe Unite, Qatar, Kuwait, Bahrain, Oman si Arabia Saudita), explicatia fenomenului fiind data de industria petroliera (atragerea de forta de munca in acest domeniu) si de legislatia de incurajare a imigratiei.

Procesul de urbanizare nu s-a produs in acelasi ritm pe tot globul pamantesc si nu a atins aceeasi amploare in diferite regiuni ale planetei.

Pe mari regiuni ale planetei, se remarca diferente considerabile: regiuni puternic urbanizate, in care populatia urbana depaseste doua treimi din totalul populatiei (Europa, inclusiv C.S.I., America Latina, America de Nord si Oceania - in ultimele doua apropiindu-se de 80%) si, la polul opus, regiuni cu o pondere redusa, respectiv mai putin de o treime din populatie (Africa, Asia de Sud, Asia de Est).

in aceasta a doua jumatate a secolului nostru s-a manifestat, pe cuprinsul planetei, o adevarata explozie urbana, care este rezultatul unei multitudini de factori, intre care dezvoltarea demografica accelerata, puternica industrializare, mecanizarea agriculturii (care elibereaza o insemnata cantitate de forta de munca) si, nu in ultima instanta, mirajul pe care-l reprezinta orasul in general ca simbol al civilizatiei. Drept urmare, orasele existente cresc - oraselele se transforma in adevarate orase, orasele in metropole si acestea, la randul lor, in aglomeratii urbane.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Demografie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 411 cuvinte
Nr caractere:
7 769 caractere
Marime:
10.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
populatie, spor natural
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!