Cheile Bicazului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Orasul Gheorgheni, situat in partea vestica a Parcului National Cheile Bicazului- Hasmas, s-a dezvoltat in Depresiunea Giurgeului la o altitudine de 800 m in lungul vaii Belchia in apropierea confluentei ei cu Muresul, la zona de contact a depresiunii cu versantii muntilor Giurgeului.

Orasul a luat fiinta pe temeliile unei asezari feudale din sec. al XIV- lea. Primele atestari documentare despre orasul Gheorgheni provin din 1332. in 1668 (cand turcii au atacat Moldova) 300 de familii de armeni au parasit orasele din Moldova si s-au refugiat in Carpatii Orientali. in 1672, la sfarsitul luptelor turcesti, majoritatea armenilor s-au intors in Moldova, dar multi s-au stabilit definitiv in zona.

in 1707 si 1708, labontii au incendiat Depresiunea Giurgeului, Orasul Gheorgheni a suferit o uriasa pierdere umana si materiala. O pierdere si mai grava a fost in 1716-1719, datorita ciumei si foametei. in aceasta perioada mai mult de 45% din locuitorii orasului au murit. Dupa 1721, a inceput dezvoltarea orasului.

Biserica Romano-catolica a fost construita in 1498 si reconstituita in 1756; are un portic si o cristalina din sec. XV. Biserica armeana a fost construita in 1730.

in vecinatatea bisericii se afla Manastirea de Maici si scoala de fete St. Vicentiu de Pal, unde s-au predat disciplinele: arta teatrala, dans si muzica.

Biserica reformata a fost construita intre anii 1895-1899 pentru cei 200 de localnici de religie reformata.

Biserica Catolica armeneasca a fost construita in stil baroc in anii 1730-1734.

Cladirea parohiei catolice armenesti construita in sec. al XIX-lea figureaza, impreuna cu biserica armeana in Registru Oficial al Monumentelor din judetul Harghita ca monumente Arhitecturale.

Muzeul functioneaza intr-o cladire construita in stil baroc intre anii 1770-1787 de catre arhitectul Vertin Istvin.

Muzeul gazduieste expozitii care prezinta mestesugurile traditionale ale zonei, exploatarea, transportul si prelucrarea traditionala a lemnului, istorie locala, arta populara si arte plastice. Fondatorul muzeului, Tarisznyis Mirton a lasat mostenire o institutie cu un tezaur deosebit de bogat, in special in ceea ce priveste '' Etnografia padurii'' cum ii placea sa spuna.

Orasul Gheorgheni a fost distrus in cea mai mare parte in septembrie 1944, de trupele hitleriste in retragere si refacut incepand cu anul urmator la parametrii unui oras modern, aflat in plin progres economic.

Din anul 1900 in oras exista o gradina botanica infiintata de avocatul Dr. Csiky Denes, cu o suprafata de 16 ha si incluzand 185 de specii. Actualmente, in gradina botanica functioneaza Facultatea de Turism, sectie a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj.

Comuna Bicaz Chei este asezata la sud-vest de masivul Ceahlau, pe valea raului Bicaz, afluent al raului Bistrita, pe partea estica a Parcului National Cheile Bicazului-Hasmas.

Bicazul are o istorie cu radacini ce patrund adanc pana in mileniile apropiate de epoca de piatra. Majoritatea triburilor neolitice s-au aglomerat in regiunile de ses ale Judetului Neamt si numai grupuri izolate au patruns temporar pana la Bicaz. Pe valea Bicazului, asezari compacte au aparut in sec. al XVII- lea, locuitorii acestor asezari proveneau din iobagi fugiti atat din Moldova cat si din Transilvania. in mod cert, numarul locuitorilor din aceste asezari a crescut dupa infrangerea rascoalei taranilor condusi de Horia, Closca si Crisan din 1784 si dupa desfintarea iobagiei din Transilvania de catre imparatul Iosif al II- lea in anul 1785.

De la Marea Unire din 1918 si pana in 1933, localitatea Bicaz Chei facea parte din Bicazu Ardelean. in 1933, s-a desprins de comuna Bicazu Ardelean, formand o comuna separata, Bicaz Chei, care avea in componenta si localitatea Damuc. Damucul se desprinde si formeaza comuna separata, in 1937.

Statiunea Lacu Rosu

Sunt putine exemple cand, calamitati naturale au drept consecinte, nu distrugeri si pierderi de proportii, ci modificari capabile sa infrumuseteze geografia. Dintr-un asemenea exemplu de exceptie s-a nascut si statiunea Lacu Rosu.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cheile Bicazului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
1 870 cuvinte
Nr caractere:
9 044 caractere
Marime:
35.86KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Geografie
Tag-uri:
parc, turism, istorie
Predat:
la facultate
Materie:
Geografie
Sus!