Sistemul de pensii

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intregul sistem de pensii din Romania este alcatuit, conform legislatiei in viguare, din 3 tipuri (piloane) distincte de pensii:

Pilonul I: Componenta obligatorie - administrata public, cadrul juridic fiind reglementat prin Legea 19/2000 referitoare la pensiile de stat.

Pilonul II: Componenta obligatorie, administrata privat, cadrul juridic fiind reglementat de Legea 411/2004 care intra in vigoare de la 1 ianuarie 2006 si Legea 23/2007, iar sistemul de pensii private devine functional de la 1 ianuarie 2008.

Pilonul III: Componenta facultativa, administrata privat, cadrul juridic fiind reprezentat de Legea 204/2006, ce reglementeaza pensiile facultative

Pilonul 1 - Pensia de stat

Reprezentat de pensiile de stat, platite direct de la bugetul statului, in urma contributiilor fiecarui salariat la bugetul de pensii al statului pe durata anilor de munca in baza contractului de munca si a datelor de pe cartea de munca. Pensiile de stat garantate au avantaje si dezavantaje:

1)siguranta, deoarece: - sunt administrate de statul roman;

- statul roman ofera tuturor participantilor/contribuabililor la fondul de pensii drepturi egale si beneficii dupa varsta legala de pensionare conform contributiilor achitate.

2)obligativitati fata de stat si dezavataje:

- participarea tuturor persoanelor angajate legal din Romania;

- posibilitatea de a nu primi pensia pentru care s-au platit contributii, in caz de deces;

- contributiile platite regulat pe o perioada de mai multi ani sunt doar direct redistribuite catre viitorii pensionari; astfel pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajatiilor activi.

Varsta de pensionare, incepand din aprilie 2001, este in crestere, urmand a ajunge pana in anul 2015 la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati.

Sistemul public de pensii, caracterizat de expresia ,,platesti pe masura ce esti platit"(en. pay-as-you-go), este potrivit utilizat in distribuirea corecta intre generatii a inflatiei si a riscurilor provocate de catastrofe(razboaie, recesiuni). Daca veniturile din pensii sunt incluse in salarii varstnicii pot fi implicati in imbunatatirea bunastarii intregii societatii. Cele mai multe tari, insa au inlocuit indexarea salariilor cu indexarea preturilor. Este totusi un dezavantaj, cei in varsta depind de capacitatea si vointa generatiei tinere de a suporta povara financiara a sistemului de pensii.

Acest sistem este vulnerabil in fata somajului si imbatranirii populatiei.

Structura sistemului de pensii difera considerabil intre tari datorita dezvoltarii istorice diferite. In cele mai multe tari industriale, principalul pilon pentru fondarea provizionului de pensie consta intr-un plan de pensii public obligatoriu, deseori completat de un sistem privat de pensii.

In principiu, sursa principala de finantare in cazul sistemului public de pensii o reprezinta contributiile atat a angajatilor cat si a angajatorilor.

In cele mai multe tari eligibilitatea platilor legate de pensii solicita o anumita varsta si o perioada minima de contributie. Varsta de pensionare este in general cuprinsa intre 60 si 65 de ani. In multe tari se doreste stabilirea unei varste de pensionare mai inaintate pentru a diminua povara financiara a sistemului public de pensii, pentru a face sistemul cat mai putin vulnerabil.

Sistemul public de pensii prezinta 4 moduri prin care ar putea fi ridicata povara fiscala:

1)prin ajustari ale parametrilor cum ar fi rata contributiei, varsta de pensionare, indexarea beneficiului;

2)prin reforme sistematice, anume construirea unui pilon de fonduri private in cadrul sistemului public de pensii;

3)prin alte ajustari fiscale, cresterea impozitelor sau reducerea cheltuielilor care nu se refera la pensiile publice;

4)prin modificari ale profilurilor macroeconomice, permiterea unei mai mari imigrari sau prin accelerarea progresului tehnic.

In continuare, pentru a intelege functionarea sistemului public de pensii din Romania, se prezinta scurte descrieri ale situatiei pensiilor din cateva principale state ale lumii.

Franta. Sistemul de pensii al statului este finantat pe principiul pay-as-you-go. Organizatiile statutului platesc pensii mai mult de 10% din PIB, procent ce este foarte mare conform standardelor internationale. Varsta de pensionare este de 60 de ani atat pentru femei cat si pentru barbati. Cu toate acestea unele sindicate au anuntat ca vor sa reduca varsta la 55 de ani.

Germania. Schema de pensii se bazeaza pe modelul celor trei piloni cuprinzand statul, companii si componente private. Oricum cel mai important este statul, care plateste 75-80% din pensii. Planurile de pensii ale companiilor asigura 5-10% din pensii, iar asigurarile private 15%.

Sistemul de pensii al Germaniei este influentat de schimbarile indicatorilor demografici. Populatia varstnica este una dintre cele mai importante probleme. Alte probleme se refera la cresterea ratei somajului si cresterea benefiicilor acordate unor persoane care nu au contribuit in nici un fel.

Italia. In trecut sistemul de asigurari sociale era fondat dupa regula pay-as-you-go si asigura

Bibliografie:

1.Bistriceanu, Gh., Popescu, Gh., Bugetul de stat al Romaniei, editura Universitara, Bucuresti, 2007.

2.Bistriceanu, Gh., Sistemul fiscal al Romaniei, editura Universitara, Bucuresti, 2008.

3.Mosteanu, T., coordonator, Finante publice, ed. a III-a, editura Universitara, Bucuresti, 2008.

4.Mosteanu, T., coordonator, Buget si trezorerie publica, editura Universitara, Bucuresti, 2008.

5.Stefura, G., Bugete publice si fiscalitate, ed. a II-a revazuta si adaugita, editura Universitatii "Al. I. Cuza", Iasi, 2007.

6.Tatu, L., Serbanescu, C., Fiscalitate de la lege la practica, ed. a III-a, revazuta si actualizata, editura C.H.Beck, Bucuresti, 2006.

* * *

Revista Finante, Banci, Asigurari, editata de Tribuna Economica, nr. 7, iulie 2008.

www.cnpas.org

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Sistemul de pensii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
15 pagini
Imagini extrase:
15 imagini
Nr cuvinte:
4 970 cuvinte
Nr caractere:
25 870 caractere
Marime:
37.85KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
pensii, contributii
Predat:
la facultate
Materie:
Finanțe
Sus!