Efectele crizei economico-financiare asupra României

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Multa lume face referire la criza economica. Unii spun au cazut bursele, fara sa stie concret ce inseamna asta. Omul de rand simte efectele crizei in valul de scumpiri, de la intretinere la alimente.

Mai putina lume stie cum pot fi (daca pot fi) contracarate efectele crizei in plan personal.

Ridic aceasta problema, pentru ca se face prea putin pentru informarea populatiei. Spun asta pentru ca ne putem trezi ca Guvernul sustine ca "economia duduie", iar in realitate sa fie cu totul altfel.

Cum resimte omul de rand efectele crizei? In primul rand, prin citirea facturilor la utilitati. Factura la gaz, factura la energia electrica din ce in ce mai scumpa, apa, gunoiul, telefonul, cablul TV, internetul, la fel.

In al doilea rand se simte in pretul alimentelor si ce e mai grav in pretul alimentelor de baza. Uleiul era anul trecut 3,5 lei in medie, acum este de 6,0, zaharul era 2,2 lei Kg, acum este 3,5 lei, carnea de porc era anul trecut 8,0 lei acum este 14,0 lei, malaiul era 1,9 kg atazi este 3,5 lei, deasemnea au crescut pretul legumelor, al fructelor, al medicamentelor, al benzinei, etc.

In al treilea rand se simte in numarul tot mai mare al taxelor si in cresterea lor. S-a ajuns la 96 de taxe si impozite.

In al patrulea rand se vede in numarul mare al falimentelor inregistrate, mai ales la firmele mici, dar si la cele mari. Asta atrage dup sine cresterea numarului de someri.

In al cincilea rand scad la zero subventiile si ajutoarele sociale si insasi sistemul de pensii este in pericol.

Cresc dobanzile la credit, se restrictioneaza accesul la finantari, apar falimentele la banci, scade puterea de cumparare a monedei nationale etc.

Pentru toate acestea, care sunt suportate acut de omul de rand, sunt posibilitati de contracarare si de estompare cat de cat, daca omul este informat.

Alte state nu au fost influentate prea puternic de criza care exista cu adevarat.

In Romania peste crisa s-a suprapus o chestie care a fost considerata inteligenta. Pentru reducerea inflatiei Mugur Isarescu a aplicat politici monetariste. El a sperat ca intre timp va porni si economia romaneasca. Nu s-a intamplat asa si pe termen lung politicile monetariste sunt o catastrofa care produce inflatie.

Se observa din faptul ca noi importam de trei ori mai mult decat exportam. Dar mai exportam si munca la negru in timp ce firme care fac export sunt tot mai putine. Creditele de consum sunt umflate de creditele pentru importul de bunuri de consum, de la carne la incaltaminte. Orice dezechilibru zdruncina o politica monetarista. Necazul este ca in aceasta probusire nu exista contramasuri monetariste. Singura solutie este pornirea productiei, a economiei.

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in anul 2008 economia tarii noastre a inregistrat o crestere de 7,1%, cu 1,1 puncte procentuale peste nivelul din 2007 dar sub estimarea Comisiei Nationale de Prognoza (CNP) de 7,9%. Aceasta diferenta provine in mare parte din rezultatul slab inregistrat in ultimele trei luni ale anului trecut, cand economia a inregistrat o crestere 2,9%, fiind cel mai slab ritm de apreciere din ultimii noua ani.

Industria a fost victima principala a crizei economice, care a inregistrat o scadere de 7,7% fata de perioada similara din 2007, in timp ce activitatile imobiliare, financiare, inchirieri si servicii pentru intreprinderi au scazut si ele cu 1,5% fata de aceeasi perioada de referinta.

In timp ce industria a fost afectata de scaderea sau chiar anularea comenzilor pentru export sau pentru piata locala, consumul populatiei a scazut si el datorita veniturilor in scadere.

Ratele mai mari la banci la creditele luate in valuta, tendinta de economisire si inghetarea sau scaderea salariilor din mediul privat, daca nu chiar pierderea locului de munca, au determinat reducerea consumului final al gospodariilor populatiei cu 4,7%, cea

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectele crizei economico-financiare asupra Romaniei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 553 cuvinte
Nr caractere:
8 818 caractere
Marime:
13.98KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Finanțe
Tag-uri:
criza, Economie, Moneda
Predat:
la facultate din Timisoara
Materie:
Finanțe
Sus!