Ce este totalitarismul

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In sensul precizat in dictionare, totalitarismul reprezinta un regim sau o conceptie totalitara care aplica sau preconizeaza dictatura unei minoritati, majoritatea populatiei fiind lipsita de drepturi si de libertati. Mi se pare o definitie mult prea scurta si mult prea lacunara pentru un dictionar explicativ.

De ce totalitarismul? De ce tocmai acest concept? Trebuie sa precizez inca de la inceput ca nu putini sunt istoricii care au incercat si care s-au dedicat indelug explicitarii si descrierii acestui fenomen de amploare al secolului XX. Asadar recunosc ca subiectul care ma perocupa pe mine nu este unul de o deosebita originalitate - departe gandul de a avea aceasta pretentie. Intervine acum intrebarea de ce am ales personajul Hannah Arendt? Raspunsul este unul foarte simplu: am studiat de mult timp - nu pot sa afirm ca am studiat chiar indeaproape pentru ca as mai avea multe de batatorit - fenomenul totalitar din secolul trecut. Hannah Arendt este una din personalitatile istorice dintre cele mai lucide care au dezbatut in lung si-n lat acest fenomen. Cu toate acestea, nemultumirea mea, daca pot sa spun asa, este ca nu am gasit in opera o definitie clara si succinta a termenului de totalitarism. Intr-adevar, Arendt descrie, atat in Originile totalitarismului cat si in La nature du totaliatrisme, mecanismele care au facut posibila instaurarea unor regimuri totalitare, punand in evidenta structurile care le asigura mentinerea precum si consecintele antiumane pe care le genereaza. In acest sens, miza maruntului meu proiect este de a injgheba o caracterizare scurta, clara si obiectiva a fenomenului totalitar din opera lui Hannah Arendt, dar nu numai.

De exemplu, Tzvetan Todorov spune ca "statul totalitar aspira la controlul totalitatii vietii sociale a unui individ. Partidul (comunist sau national-socialist) nu se multumeste cu acapararea puterii politice in sens limitat, ca in dictaturile clasice, eliminand opozitia si asumandu-si singur guvernarea. El isi extinde controlul asupra intregii sfere publice din viata fiecarei persoane, lezand cat se poate de mult sfera privata; el controleaza munca, locuinta, proprietatea, educatia sau distractiile copiilor, si chiar viata familiala si sentimentala. Aceasta ii permite sa obtina supunerea tuturor cetatenilor, nemaiexistand niciun loc in care ei ar putea sa se adaposteasca si sa-i scape." Tot asa ni se spune si in Originile totalitarismului ca nimic nu s-a dovedit mai usor de distrus decat viata privata si moralitatea privata a oamenilor care nu se gandeau decat la salvarea propriilor lor vieti. Dupa cativa ani de putere si de coordonare sistematica, nazistii puteau anunta pe buna dreptate ca singura persoana care mai este inca un individ in Germania este aceea care doarme.

Dominatia totala nu permite libera initiativa in niciun domeniu al vietii, niciun fel de activitate care sa nu fie intru totul previzibila. Totalitarismul odata venit la putere inlocuieste invariabil toate talentele de prim rang cu asemenea sarlatani si imbecili a caror lipsa de inteligenta si creativitate constituie cea mai buna garantie a loialitatii lor. Trebuie semnalat faptul ca vorbim de o dominatie totala care inseamna mult mai mult decat autoritate. A nu se confunda acesti doi termeni intrucat, autoritatea, indiferent sub ce forma ar fi, implica o limitare a libertatii, dar niciodata abolirea ei. Dominatia totalitara urmareste insa abolirea oricarei farame de libertate, "chiar eliminarea oricarei spontaneitati umane in general, si nu doar o restrangere a libertatii oricat de tiranica ar fi" . Cu cat este mai evidenta puterea totalitarismului, cu atat mai secrete devin telurile lui adevarate. Faptul de a minti sistematic o lume intreaga nu se poate realiza decat daca sunt intrunite conditiile unei guvernari totalitare, cand calitatea de fictiune a realitatii de fiecare zi distorsioneaza pana si cele mai mici si mai evidente detalii. Presupunerea centrala a totalitarismului ca totul e posibil duce astfel, prin eliminarea

Bibliografie:

Arendt, Hannah, "Originile totalitarismului", Bucuresti, Humanitas, 2006.

Arendt, Hannah, "La nature du totalitarisme", Paris, Edition Payot, 1990.

Besancon, Alain, "Nenorocirea secolului.Despre nazism, comunism si unicitatea Shoah-

ului", Bucuresti, Humanitas, 2007.

Todorov, Tzvetan, "Confruntarea cu extrema", Bucuresti, Humanitas, 1996

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ce este totalitarismul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 466 cuvinte
Nr caractere:
8 246 caractere
Marime:
14.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filosofie
Tag-uri:
conceptie, regim
Predat:
la facultate
Materie:
Filosofie
Sus!