Introducere în istoria scrisului

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Ipoteze neconfirmate prin documente plaseaza inceputul scrisului romanesc la sfirsitul secolului al XV-lea. In 1485, juramintul de credinta al lui Stefan cel Mare catre Cazimir, regele Poloniei, ar fi fost tradus din romana in polona; in 1495, la Sibiu, un preot roman ar fi redactat in romaneste o scrisoare, munca rasplatita cu un florin. Deocamdata si in absenta atestarilor, astfel de teorii oscileaza intre supozitie stiintifica si legenda.

Tot sub semnul incertitudinii sta si cea dintii tiparitura in limba romana: Catehism, Sibiu, 1544. Imprimarea si difuzarea cartii din care, din pacate, nu ni s-a transmis nici un exemplar, sint amintite in corespondenta dintre doi preoti sasi transilvaneni si in documente oficiale din arhiva orasului Sibiu (un act din vara anului 1544 inregistreaza cheltuieli legate de tiparirea Catehismului).

Cel mai vechi document scris in limba romana, cunoscut si pastrat pina astazi, este Scrisoarea lui Neacsu din Campulung, adresata lui Johannes Benkner, judele Brasovului. Scrisoarea nu este datata, dar analiza diverselor elemente de ordin istoric a permis sa se stabileasca anul redactarii (N. Iorga), luna si ziua: 29 sau 30 iunie 1521.

Adoptarea limbii romane in comunicarea scrisa va constitui un moment cultural decisiv, creindu-se instrumentul necesar pentru eliminarea treptata a slavonei ca limba de cultura. Un rol esential l-a avut diaconul Coresi, cel care, in ,,prefata" primei sale tiparituri (Catehismul, 1559-1560), punea in circulatie - in spatiul romanesc - un principiu de baza al propagandei luterane: ,,In sfinta beseareca, mai bine e a grai 5 cuvinte cu inteles, decit 10 mie de cuvinte neintelese in limba striina".

Scrisul romanesc si istoria alfabetului

In istoria scrisului romanesc, succedarea a doua tipuri de alfabet separa doua tipuri de culturi si de mentalitate.

Alfabetul chirilic este, prin excelenta, alfabetul textelor romanesti vechi; lor li se adauga texte mai noi, provenind in special din Moldova si Tara Romaneasca, inclusiv din primele decenii ale epocii moderne.

Alfabetul chirilic este un sistem de scriere creat la sfirsitul secolului al IX-lea de ucenici ai misionarilor crestini de origine bulgara - fratii Chiril si Metodie. La romani, impunerea acestui alfabet (raspindit deopotriva la bulgari, sirbi si rusi) se explica prin adoptarea liturghiei slave si prin expansiunea slavonei ca limba oficiala si de cultura. Gindit si creat pentru un anumit tip de limba ca structura fonetica, alfabetul chirilic n-a fost niciodata perfect adecvat sau adaptat scrierii romanesti.

Alfabetul latin este o achizitie ceva mai tirzie in scrisul romanesc. In cele trei provincii istorice, trecerea la scrierea cu caractere latine si generalizarea ei s-au realizat pe cai diferite si in momente diferite. Desi izolate, trebuie amintite, pentru valoarea lor anticipativa, doua texte romanesti cu grafie latina de la sfirsitul secolului al XVI-lea: Carte de cintece (1571-1575?), in Transilvania, si Tatal nostru, scris de boierul Luca Stroici si tiparit intre 1593-1597. [ ]

Trei secole mai tirziu, documente emise in timpul lui Alexandru I. Cuza legifereaza grafia latina, in 1859 in Muntenia si in 1862 in Moldova.

In perioada imediat anterioara, a functionat asa-numitul alfabet de tranzitie, fondat pe utilizarea combinata a literelor chirilice si a celor latine.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, in regiunea Banat-Hunedoara, deprinderea de a scrie cu litere latine era, se pare, destul de bine conturata, din moment ce adoptarea acestui sistem grafic caracteriza un numar relativ important de manuscrise si tiparituri (texte religioase de rit catolic sau reformat-calvin si doua lexicoane). [ ]

In Transilvania, recursul sistematic la alfabetul latin - sensibil mai timpuriu decit in Principate - dateaza din perioada Scolii Ardelene.

Aproximativ doua secole si jumatate dureaza epoca veche din istoria limbii romane, ca limba de cultura.Conventional, limitele perioadei sint fixate de anii 1521 si 1780. Traduse in evenimente culturale, aceste date indica ,,cel mai vechi text in limba romana", Scrisoarea lui Neacsu, si ,,prima gramatica romaneasca tiparita"- "Elementa linguae daco-romanae sive valahicae" de Samuel Micu si Gh. Sincai (momentul este

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Introducere in istoria scrisului.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 746 cuvinte
Nr caractere:
9 040 caractere
Marime:
13.22KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Filologie
Tag-uri:
istorie, sistem grafic, scris, litere, alfabet
Predat:
la facultate
Materie:
Filologie
An de studiu:
III
Sus!