Țigările

Previzualizare referat:

Extras din referat:

atac de inima, atac vascular cerebral, afectiuni vasculare periferice. Afectiunile vasculare periferice implica o serie de conditii ce afecteaza vasele de sange din jurul inimii; de obicei se inregistreaza blocaje arteriale - de exemplu, in picior, un blocaj arterial poate conduce la instalarea gangrenei.

Un procent de 40% dintre fumatori mor din cauza afectiunilor cardiovasculare ce sunt agravate de nicotina; atacurile de cord survin, in special, in randul tinerilor fumatori.

Fumul de tigara contine peste 4700 de compusi chimici dintre care 60 sunt cancerigeni. Fumatul este responsabil pentru mai mult de 85% dintre cazurile de cancer pulmonar, fiind de asemenea asociat cu alte forme de cancer: cancer al gurii, faringelui, laringelui, esofagului, stomacului, pancreasului, colului uterin, rinichilor si colonului. In urma studiilor s-a descoperit ca tutunul este asociat inclusiv cu leucemia.

El mareste riscurile confruntari cu afectiunile cardiovasculare - accidentul cardiovascular cerebral, afectiunile vasculare periferice, anevrismul aortic. Multe componente ale tigarii au fost caracterizate ca "agenti citotoxici" - care au efect toxic asupra celulelor - ce irita aparatul respirator, avand ca rezultat marirea secretiei de mucus bronsic.

Fumatul unei tigari a fost divizat de catre cercetatori in doua categorii: Fumat Principal - FP (mainstream smoke - MS) si Fumat secundar - FS (Sidestream smoke - SM). Fumatul principal se refera la fumul ce este tras in plamani in timpul fumatului. Fumatul secundar desemneaza fumul ce rezulta din arderea tigarii intre doua fumuri.

Compozitiile chimice ale celor doua tipuri de fum sunt aproximativ calitativ similare din moment ce ambele rezulta din arderea tigarii, insa exista o diferenta semnificativa din punct de vedere cantitativ.

Temperatura la care se formeaza FP este cu mult mai mare decat cea care se fomeaza la FS. Rezultatul consta in faptul ca FS contine o cantitate mai insemnata de compusi organici chimici decat FP. Multe studii au incercat indirect sa demonstreze ca FS este mult mai toxic decat FP.

Chiar daca nu este posibil sa examinam toti compusii si efectele lor toxice, raportul de mai jos se focalizeaza pe componentele cancerigene principale care se regasesc in tigara.

Compusi cancerigeni

- hidrocarburi aromatice policiclice;

- compusi N-nitroamine;

- amine aromatice;

- urme metalice (Cadmiu, Nichel, Arsenic, Poloniu-210).

Tigara si sistemul circulator

- Tutunul contine peste 4000 de chimicale, cele mai multe dintre ele daunand organismului;

- Nicotina determina marirea presiunii sanguine, inima fiind nevoita sa lucreze mai mult si mai greu. Monoxidul de carbon produce accelerarea batailor de inima pentru ca inlocuieste oxigenul din sange.

- Gudronul dintr-o tigara contine sute de chimicale care cauzeaza cancerul.

- Fumatul determina blocarea arterelor - lucru ce conduce la producerea atacurilor de cord, a accidentelor vasculare cerebrale si a afectiunilor vasculare periferice. Inima devine suprasolicitata, cantitatea de oxigen se reduce, cheagurile se formeaza pe peretii vaselor sanguine, marindu-se riscul de potentiale schimbari fatale in bataile inimii.

- Comparativ cu nefumatorii, fumatorii au un risc de 70% mai mare de confruntare cu o afectiune coronariana mortala.

Factorii de risc ai tigarii

Afla cu ce anume te confrunti, daca fumezi:

- riscul accidentelor vaculare cerebrale se maresc de la 2 la 6 ori mai mult;

- daca iei anticonceptionale si fumezi sporeste si riscul de a prezenta in viitorul apropiat o afectiune cardiovasculara;

- riscul atacurilor de cord se mareste de trei ori mai mult;

- se accentueaza, de 5 ori mai mult, si posibilitatea de a suferi din cauza afectiunilor arteriale periferice, afectiuni ce conduc la gangrena.

Ce se intampla cu fumatorii pasivi?

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tigarile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
359 cuvinte
Nr caractere:
2 120 caractere
Marime:
11.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Farmacie
Tag-uri:
tutun, gudron, afectiuni
Predat:
la facultate
Materie:
Farmacie
Sus!