Energia solară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Energia solara este energia radianta produsa pe suprafata Soarelui ca rezultat al reactiilor nucleare de fuziune. Ea este transportata spre Pamant in particule numite fotoni, care interactioneaza cu atmosfera si suprafata Terrei. Intensitatea radiatiei solare in stratul atmosferei cel mai indepartat de Pamant atunci cand planeta se afla la distanta medie fata de Soare, se numeste constanta solara si are valoarea de 2 calorii/min/cm patrat.

Intensitatea nu este constanta ci variaza cu aproximativ 0, 2 % la fiecare 30 de ani. Ea variaza in functie de zi, de ora si de punctul de colectare (captare) a energiei. Mai mult, cantitatea de energie care poate fi captata depinde de directia in care este orientat dispozitivul care indeplineste aceasta functie.

Primele utilizari ale energiei solare, prin captare, sunt legate de antichitate. Este suficient sa amintim ca ,,efectul de sera" a fost descoperit si folosit de vechii egipteni, ca Heron din Alexandria a construit un dispozitiv pentru pompare a apei care folosea ca sursa primara energia solara, si ca celebra incendiere a flotei romane de catre Arhimede din Syracuza a fost subiect de discutii si comentarii de-a lungul timpului, intrucat se spune ca a utilizat oglinzi pentru a reflecta razele Soarelui spre aceste corabii cu panze.

Dar nu numai insorita coasta a Mediteranei a fost sediul unor realizari interesante in domeniul solar, ci si America vechilor civilizatii a avut constructii remarcabile bazate pe cunoasterea experimentala a fizicii radiatiei solare. Unul din exemplele cele mai interesante il reprezinta ,,castelul lui Montezuma", datat din jurul anului 700 e.n. si aflat in actuala Arizona. Aceasta constructie era ,,climatizata" vara si iarna, fiind ridicata sub o imensa bolta de stanca orientala spre sud. Zidul masiv de stanca o umbrea vara - cand Soarele are inaltime mare pe bolta -, iar iarna, inmagazinand caldura, o incalzea prin radiatie si permitea si razele solare sa ajunga la zidurile ei, caci inaltimea Soarelui pe cer este mult mai mica in acest anotimp.

Se pune problema, pe buna dreptate, de ce nu s-a folosit mai multa energie solara, de ce pe parcursul istoriei sale omenirea s-a indreptat de preferinta spre alte surse de energie - lemn, apa, vant - si de ce astazi, in epoca tehnologica, mai exista destule reticente, generate de dificultatile de a o folosi?

Isotria energiei termo-solare

Pe parcursul isotriei, oamenii au folosit caldura soarelui pentru diferite intrebuintari casinice. Astazi, energia termo-solara este folosita aproape in orice climat pentru a furniza o sursa sigura si ieftina de energie. In ultimii ani energia termo-solara este folosita pentru creearea aburilor ce alimenteaza turbine generatoare de energie electrica.

Oamenii au folosit razele solare pentru diferite intrebuintari de secole dar conceptul proriu-zis de energie termo-solara a aparut in anul 1767 cand omul de stiinta elvetian Horace de Saussure a inventat primul colector solar, sau "cutia fierbinte". Renumitul astrolog Sir John Hershel a folosit in anul 1830 aceste "cutii fierbinti" pentru a gatii in timpul expeditie sale in sudul Africii. Energia termo-solara a devenit foarte importanta in unele parti ale Africii pentru gatit si pentru distilarea apei. Incalzirea solara a inceput sa ia amploare cand Clarence Kemp a patentat primul sistem comercial de incalzire a apei in anul 1891. Ideea a prins repede in regiunile unde trebuia importat combustibil pentru incalzirea apei.

In anul 1987, aproape 30% din casele din Pasadena, California (S.U.A.) aveau un sistem termo-solar de incalzire. Incalzirea solara a apei a inflorit (in S.U.A.) in timpul aniilor in care pretul energie era mare (anii '70). Datorita faptului ca incalzirea apei intr-o resedinta poate insemna pana la 40% din consumatia totala de energie, incalzirea solara joaca un rol important in multe tarii. De exemplu, aproximativ 1.5 mil de cladiri din Tokyo, Japonia si peste 30% dintre cele din Israel au sisteme de incalzire solara a apei. Energia termo-solara mai poate fi folosita si indirect pentru alimentarea cu aburi a unei turbine generatoare de electricitate. Aceasta metoda este foarte eficienta si competitiva. Prima aplicatie comerciala a acestui sistem a aparut la inceputul anilor '80. In Statele Unite aceasta industrie este coordonata

Bibliografie:

1)C.Herbst, I.Letea, "Resursele energetice ale Pamantului", Editura Stiintifica, Bucuresti, 1974

2)Vasile Ureche, "Universul", Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1987

3)Emilia Sifrea, Alexandru Dumitrescu, Georgeta Maris,"Universul in radiatie X", Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1987

4)"The Illustrated Encyclopedia of Invention", Volume 17, Webmasters Home Library, Tarrytown, NY 10591

5)Ovidiu Drimba, "Istoria Culturii si Civilizatiei", Editura Saeculum I.O., Bucuresti, 1998

6)Ioan Todoran, "Cat mai aproape de stele", Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1977

7)Philippe de La Cotardiere, "Ecliopsa de Soare din august 1999", Enciclopedia Rao,

1999

8)Arborele Lumii

9)Terra- cifre si date" Agentia Nationala de Presa Rompres 1994

10) http://ro.wikipedia.org/wiki/Panou_solar_termic

11) http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_solar%C4%83

12) http://ro.wikipedia.org/wiki/Energie_regenerabil%C4%83

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Energia solara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
2 511 cuvinte
Nr caractere:
12 936 caractere
Marime:
249.20KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Energetică
Tag-uri:
energie, soare, radaitii
Predat:
Facultatea de Energetica , Universitatea Politehnica Bucuresti din Bucuresti
Materie:
Energetică
Sus!