Previzualizare referat:

Extras din referat:

Senzorul discret este un dispozitiv care detecteaza un parametru sau propietate incluzand sau nu circuite de prelucrare primara a semnalului rezultat. Reprezinta intodeauna elemental sensibil din structura unui traductor.

2.2.1.Inductivi

Senzorii inductivi de proximitate sunt alcatuiti dintr-o bobina plasata pe un miez magnetic feros. Daca in apropiere se afla un obiect metallic, calea de inchidere a fluxului magnetic al bobinei isi modifica reluctanta, modificand astfel si inductivitatea bobinei. Acest lucru duce la modificarea valorii effective a curentului din circuit, modificare ce reprezinta o masura a apropierii obiectului metallic. Domeniul de sesizare a obiectelor metalice este cuprins intre 2 si 15 mm.

Fig. 2.2. Principiul de functionare al unui senzor inductiv de proximitate

2.2.2.Capacitivi

Atat pentru detectia obiectelor metalice cat si a celor nemetalice se pot utiliza senzorii capacitivi de proximitate. Principiul care sta la baza functionarii acestora este modificarea capacitatii a doua placi separate de un dielectric. Pentru obiectele metalice cele doua placi sunt reprezentate de capul senzorului, respectiv obiectul metalic de detectat. Capacitatea condensatorului format de cele doua placi este dependenta de distanta dintre ele. Pentru obiectele nemetalice cele doua placi sunt reprezentate de capul senzorului respectiv pamantul. Apropierea obiectului nemetalic duce la modificarea dielectricului dintre cele doua placi, modificandu-se astfel capacitatea. In ambele cazuri, modificarea capacitatii duce la modificarea curentului din circuitul de alimentare a senzorului, acesta devenind de fapt masura distantei intre obiect si senzor.

Fig. 2.3. Principiul de functionare al unui senzor capacitiv de proximitate

2.2.3.Optici

Senzorii optici de proximitate au la baza doua principii de functionare: transmisiv, respectiv reflectiv. Pentru operarea in modul transmisiv, obiectul de detectat obstructioneaza raza de lumina, uzual radiatie infrarosie, oprind raza sa ajunga la detector (Fig. 2.4 a). Pentru operarea in modul reflectiv, obiectul de detectat reflecta raza de lumina pe detector (Fig. 2.4 b).

In structura unui senzor optic de proximitate se disting sursa de lumina si receptorul/detectorul. Sursa de radiatie poate fi un LED (Light-Emitting Diode), iar detectorul de radiatie poate fi un fototranzistor, sau doi, cuplati in montaj Darlington pentru cresterea sensibilitatii. De obicei cele doua dispozitive semiconductoare se livreaza impreuna. O alta varianta este reprezentata de fotodioda sau de celula fotoconductiva.

Prezenta obiectului de detectat se converteste intr-o modificare de curent, tensiune sau rezistenta a circuitului de alimentare a senzorului.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Senzori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
648 cuvinte
Nr caractere:
3 868 caractere
Marime:
56.30KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Electronică
Tag-uri:
senzori, circuite
Predat:
la facultate
Materie:
Electronică
Sus!