Caracteristici și tendințe ale jocului actual de baschet

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Jocul de baschet este un joc colectiv - de echipa

- inventat

Constituie un sport de : intrecere

de masa

performanta

mare performanta

Baschetul este un sport complementar utilizat in metodologia invatarii altor ramuri si probe sportive

Baschetul face parte din cateogoria mijloacelor de perfectionare a dezvoltarii fizice si a aptitudinilor de miscare, ale oamenilor, reprezentand o forma de manifestare cu caracter ludic a exercitiului fizic.

Practicarea jocului de baschet contribuie la formarea si perfectionarea unor miscari coordinate la formarea capacitatii de angrenare sociale, prin cumulul unor influente si efecte positive cu caracter sanotrofic si educativ.

Baschetul este jocul sportive ce poate fi practicat de copii si tineri de ambele sexe si chiar de oamenii avand varsta ceva mai inaintata atat in scop competitional cat si ca activitate fizica, recreativa, de intretinere ludica, este deci accesibil.

Este jocul sportiv ce dispune de una dintre cele mai bogate game de procedee tehnice, de actiuni tactice de la cele mai simple pana la cele mai complexe.

Acest fapt solicita jucatorilor o pregatire continua si perseverenta iar profesorilor, esalorarea treptata in predarea a succesiunii de invatare si perfectionare a tehnici si tacticii acestui joc.

Multitudinea si varietatea cu care se succed fazele de joc, alternarea rapida a situatiilor ofensive cu cele defensive, posibilitatile pe care le ofera jucatorilor de a si etala fantezia si capacitatea lor inventiva , dezvoltarii tactice ale fazelor de joc, aruncarile acrobatice sau substilitatea unor pase executate cu mare finete, toate ofera atat jucatorilor, dar in special publicului spectator, momente de o deosebita spectaculozitate.

Dimensiunile relative ale terenului de joc, precum si numarul mic de jucatori care se intrec in teren deteremina deplasari ale acestora si o circulatie a mingii foarte rapida, jucatorii participa permanent si in egala masura atat la desfasurarea atacului cat si a apararii.

Termenii regulamentului de joc prin regulile de 3,5,8 si 24 de secunde determina un dinamism al desfasurari fazelor de joc din primul si pana in ultimul minut al unei partide

Un joc de baschet are loc intre doua echipe a cate 5 jucatori pe teren fiecare. Scopul urmarit de fiecare echipa este de a arunca mingea in cosul adversarului si de a-l impiedica pe acesta sa intre in posesia mingii sau sa inscrie cosuri. Mingea poate fi pasata, aruncata, lovita, rostogolita, driblata, in orice directie.

Baschetul modern se caracterizeaza prin efortul sustinut de jucatori pentru a mentine un ritm de joc rapid, ceea ce presupune sportivi cu o pregatire fizica, tehnica si tactica superioara; intr-un meci se inscriu in medie cca 80 de puncte (uneori chiar si peste 100); a crescut considerabil gabaritul jucatorilor folositi in baschet.

Media de inaltime a echipelor masculine este tn jur de 2 m iar a celor feminine de 1,87 m, fiecare echipa straduindu-se sa aiba pe teren in timpul unui meci 1-2 jucatori foarte inalti, de peste 2,06 m la baieti si peste 1,92 m la fete; marea majoritate a jucatorilor au o pregatire multilaterala, folosesc in joc ambele maini cu usurinta si realizeaza executii tehnice in mare viteza si derutante. Terenul de joc este o suprafata dreptunghiulara, libera de orice obstacole, avand dimensiunile de 26 m lungime si 14 m latime. Zona marcata in fata fiecarui cos se numeste <<suprafata de aruncari libere>>.

Panoul de baschet este fabricat din lemn tare, sticla sau plastic, avand grosimea de 3 cm.

Mingea de baschet este confectionata dintr-o camera de cauciuc, acoperita cu o anvelopa de piele, material plastic sau cauciuc, avand greutatea de 600-650 gr. si circumferinfa de 75- 80 cm. Jocul este condus de 2 arbitri in teren, ajutati de un scorer si un cronometror.

Un meci de baschet se desfasoara in 2 reprize de cate 20 minute fiecare, cu o pauza de 10 minute intre ele. Spre deosebire de alte jocuri, la baschet se cronometreaza timpul efectiv de joc, cronometrul fiind oprit la toate intreruperile jocului. Cos inscris este valabil numai daca mingea intra in cos pe deasupra lui si trece prin el.

Mingea este pusa in joc, la inceputul fiecarei reprize, printr-o angajare intre 2 adversari in cercul de pe linia de centru a terenului. Dupa fiecare cos marcat, mingea se repune de catre echipa aflata in aparare din orice loc aflat inapoia liniei de fund a propriului teren. Timeout-ul se poate acorda in ambele reprize de cate 2 ori fiecarei echipe, la cererea antrenorului sau a jucatorilor.

Mingea este considerata <<moarta>> in urmatoarete situatii: cand s-a inscris un cos, cand s-a comis o abatere sau greseala, cind s-a dictat <<minge tinuta>>.

In jocul de baschet sunt sanctionate (prin pierderea mingii), fie abaterile de la regulament, fie greselile personate (efectuate prin contact direct cu un adversar). Driblingul este actiunea repetata prin care un jucator ii da mingii o impulsie spre sol, facand-o sa ricoseze in directia dorita. In timpul driblingului jucatorul se poate deplasa pe teren, dar daca a oprit driblingul, nu-l poate relua, facandu

Bibliografie:

1. Popescu F.- Baschetul in scoala, Editura Fundatia Romania de Maine, Bucuresti 2003.

2. Popescu F.- Baschet, Curs de baza, Editura Fundatia Romania de Maine, Bucuresti 2006.

3. Negulescu C.- Baschet -Bazele generale ale metodici predari (curs de baza, partea a II-a) Editura Fundatia Romania de Maine, Bucuresti 2003.

4. Popescu F. - Metodologia invatarii tehnici jocurilor sportive, Editura Fundatia Romania de Maine , Bucuresti 2003.

5. Todea S.F.- Jocuri de miscare, Editura Fundatia Romania de Maine , Bucuresti 2002.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracteristici si tendinte ale jocului actual de baschet.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 382 cuvinte
Nr caractere:
7 814 caractere
Marime:
11.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Educație Fizică
Tag-uri:
baschet, sport
Predat:
Facultatea de Educatie Fizica si Sport , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Materie:
Educație Fizică
Sus!