Politica fiscală și cadrul instituțional - tendințe și evoluții europene

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Lucrarea ,,Politica fiscala si cadrul institutional-tendinte si evolutii europene" reprezinta o analiza a politicii fiscale si a sistemului fiscal european, cu exemplificari ale tendintelor si evolutiei acestora la nivelul Romaniei cat si din cadrul mai multor state membre ale Uniunii Europene.

Tema de cercetare abordeaza o arie larga de probleme privind fiscalitatea si implicatiile politicii fiscale asupra dezvoltarii economice in legatura cu integrarea in Uniunea Europeana, dar si o gama vasta de subiecte actuale legate de politica fiscala din Uniunea Europeana cu privire la necesitatea aplicarii acesteia asupra sistemului economic european.

Importanta temei deriva din semnificatia pe care politica fiscala si reformele din acest domeniu o au pentru dezvoltarea economica a oricarui stat, mai ales ca lucrarea se concentreaza asupra tarilor membre ale Uniunii Europene, care inregistreaza niveluri diferite de fiscalitate si unde exista inca destul de multe abordari ale fiscalitatii, in ciuda eforturilor sustinute spre convergenta.

Privita in ansamblu, Uniunea Europeana tinde catre convergenta sistemelor fiscale nationale, chiar daca o suprapunere perfecta a acestora nu se intrezareste inca.

Din punct de vedere al fiscalitatii la nivel european, notiunile de convergenta fiscala si concurenta fiscala sunt strans legate. In ciuda principiilor fundamentale care au stat la baza constituirii Uniunii Europene cum ar fi piata unica si libera circulatie a bunurilor si persoanelor, fiecare stat membru isi doreste sa pastreze si sa beneficieze de orice avantaj pe care il are in fata celorlalte tari ale Uniunii. Multe dintre aceste avantaje sunt de natura fiscala, mai ales in conditiile in care majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene fac parte din zona euro, ceea ce inseamna o politica monetara comuna. Astfel, singurul mecanism de realizare a intereselor nationale ramane, pentru aceste state ale Uniunii Europene, politica fiscala. Si astfel ia nastere concurenta fiscala intre statele membre si ideea ca, pentru a elimina concurenta, trebuie sa se atinga un nivel cat mai ridicat de convergenta la nivel fiscal in Uniunea Europeana.

Aceasta lucrare face si o serie de recomandari cu privire la directiile de evolutie a politicii fiscale din Uniunea Europeana in perioada urmatoare. Pe de o parte, politica fiscala trebuie realizata astfel incat sa sprijine convergenta nominala si mai ales pe cea reala in Uniunea Europeana. In acelasi timp, politica fiscala trebuie sa fie suficient de flexibila pentru a atenua eventualelessocuri interne si externe generate de aderare.

In aceasta lucrare, sunt abordate, din punct de vedere teoretic, elemente specifice politicii fiscale respectiv: conceptul de politica fiscala, functiile fiscalitatii si principiile generale ale impunerii; rolul impozitelor si taxelor ca parghii care actioneaza ca stabilizatori automati ai activitatii economice in scopul atenuarii ciclurilor economice; rolul politicii fiscale pe plan economic si social; masurarea fiscalitatii prin indicatori specifici.Tot in cadrul lucrarii sunt analizate sistemul fiscal si politica fiscala din Romania.

Obiectul lucrarii este acela de a identifica trasaturile caracteristice, tendintele si evolutia sistemului fiscal romanesc in comparatie cu sistemele fiscale ale celorlalte state membre ale UE, adaptarea legislatiei fiscale din Romania la standardele europene, evolutia politicii fiscale din Romania si Uniunea Europeana intr-o anumita perioada stabilita pe baza celor mai importante repere ale acesteia, efectul reformei fiscale asupra aspectelor socio-economic si aportul impozitelor la formarea veniturilor statelor membre ale Uniunii Europene.

Analizele sunt realizate prin prisma celor doi piloni principali ai sistemului de

Bibliografie:

Vacarel Iulian (coord.), 2006, "Finante publice", Editura Didactica si Pedagogica,

Breyeanu Petre, 2007, "Finante europene", Editura C H Beck, Bucuresti ,

Miron Dumitru, 2006, "Economia Uniunii Europene", Bucuresti,

Stolojan Theodor, 2002, Tarcan Raluca "Integrarea si politica fiscal europeana", Editura Infomarket, Brasov,

Vintila Georgeta, 2006, "Fiscalitate. Metode si tehnici", Editura Economica,Bucuresti

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Politica fiscala si cadrul institutional-tendinte si evolutii europene.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 321 cuvinte
Nr caractere:
7 318 caractere
Marime:
21.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anastasia-Viorela Codreanu
Nivel studiu:
Master
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, fiscalitate, evolutie
Predat:
Facultatea de Stiinte Economice , Universitatea Valahia din Targoviste
Specializare:
Auditul Entităților Publice și Private
Materie:
Economie
An de studiu:
II
Profesorului:
Conf. Univ. Dr. State Violeta
Sus!