Moneda Euro

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Euro este moneda unica adoptata (pana in acest moment) de 15 state membre ale Uniunii Europene care, impreuna, formeaza zona euro. Introducerea monedei euro in 1999 a reprezentat un pas important pentru integrarea europeana. A fost, de altfel, si unul dintre succesele sale majore: aproximativ 320 milioane de cetateni europeni folosesc moneda unica si se bucura de avantaje care se vor extinde pe masura ce si alte tari vor adopta moneda euro.

In momentul lansarii, la 1 ianuarie 1999, euro a devenit noua moneda oficiala a 11 state membre, inlocuind, in doua etape, vechile monede nationale - precum marca germana si francul francez. La inceput, euro a fost introdus ca moneda virtuala pentru efectuarea de operatiuni de plata care nu implicau bancnote si monede, precum si in scopuri contabile, in timp ce vechile monede, considerate subunitati ale euro, continuau sa fie folosite pentru efectuarea de plati in numerar. Ulterior, la 1 ianuarie 2002, euro a fost introdus sub forma de bancnote si monede.

Euro nu este moneda tuturor statelor membre. Doua tari (Danemarca si Regatul Unit) au optat pentru clauza de neparticipare prevazuta in Tratat, iar restul (majoritatea noilor state membre si Suedia) nu au indeplinit criteriile stabilite in vederea adoptarii monedei unice. In momentul in care le vor indeplini, monedele lor nationale vor fi inlocuite de euro.

CE TARI AU ADOPTAT EURO SI CAND

1999BELGIA, GERMANIA, IRLANDA, SPANIA, FRANTA, ITALIA, LUXEMBURG, TARILE DE JOS, AUSTRIA, PORTUGALIA SI FINLANDA

2001GRECIA

2002INTRODUCEREA BANCNOTELOR SI MONEDELOR EURO

2007SLOVENIA

2008CIPRU, MALTA

Euro si Uniunea Economica si Monetara

Toate statele membre ale UE fac parte din Uniunea Economica si Monetara (UEM), care poate fi considerata o etapa avansata a integrarii economice bazate pe o piata unica. UEM presupune coordonarea stransa a politicilor economice si fiscale, iar in cazul tarilor care indeplinesc anumite conditii existenta unei politici monetare unice si a unei monede unice - euro.

, stabilitatea ratei de schimb si soliditatea finantelor publice.

Cine administreaz

Odata cu aparitia monedei euro, responsabilitatea politicii monetare a revenit Bancii Centrale Europene (BCE), entitate independenta creata in acest scop, si bancilor nationale ale statelor membre care au adoptat euro. Impreuna, acestea formeaza Eurosistemul.

Politica fiscala (impozitarea si cheltuielile) ramane atributia guvernelor nationale - desi acestea pot adera la reguli comune privind finantele publice, cunoscute sub denumirea de Pact de Stabilitate si Crestere. De asemenea, guvernele nationale isi mentin competentele in domeniul politicilor structurale (ocuparea fortei de munca, pensiile si piata capitalurilor), dar accepta sa le coordoneze in scopul realizarii obiectivelor globale de stabilitate, crestere si creare de noi locuri de munca.

Cine foloseste moneda euro?

Euro este moneda a 317 milioane de persoane care locuiesc in cele 13 tari din zona euro. De asemenea, este folosit, fie ca mijloc legal de plata, fie din motive practice, de o serie de alte tari, cum ar fi statele vecine sau fostele colonii.

De aceea, nu este surprinzator ca moneda euro a devenit rapid a doua moneda internationala, ca importanta, dupa dolar, iar in unele privinte (de exemplu, numerarul aflat in circulatie) chiar a depasit moneda americana.

De ce avem nevoie de moneda euro?

Pe langa faptul ca faciliteaza calatoriile, o moneda unica este un element pozitiv si din punct de vedere economic si politic. Cadrul in care este administrat euro face din moneda europeana o moneda stabila, cu un nivel scazut al inflatiei si cu rate ale dobanzilor reduse, contribuind la soliditatea finantelor publice. De asemenea, moneda unica este un complement logic al pietei unice, a carei eficienta creste. Folosirea unei monede unice mareste transparenta preturilor, elimina costurile de schimb monetar, pune in miscare mecanismele economiei europene, faciliteaza comertul international si consolideaza pozitia UE pe scena internationala. Dimensiunea si forta zonei euro ofera o mai buna protectie impotriva socurilor economice externe, precum cresterile neprevazute ale pretului petrolului sau turbulentele de pe piata valutara.

In acelasi timp, trebuie sa mentionam ca moneda euro reprezinta pentru cetatenii Uniunii un simbol tangibil al identitatii lor europene, de care se pot simti din ce in ce mai mandri, pe masura ce zona euro se extinde si isi multiplica avantajele pentru statele membre actuale si viitoare.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Moneda Euro.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9.5/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 453 cuvinte
Nr caractere:
18 233 caractere
Marime:
87.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Euro, Moneda, Economie, bani, curs valutar
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!