Echilibrul și dezechilibrul economic

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problemele cresterii si dezvoltarii economice sunt legate de starea de echilibru si dezechilibru economic, tinand seama de caracterul complex si mereu dinamic al nevoilor si resurselor.

Echilibrul macroeconomic exprima starea de concordanta relativa dintre cererea si oferta agregate in cadrul pietei bunurilor si serviciilor, muncii, monetare, a capitalului, al economiei nationale in ansamblul ei, care are la baza o alocare si folosire rationala a

resurselor, o functionare normala a structurilor economice in interdependenta lor. Echilibrul macroeconomic trebuie inteles ca o tendinta, ce nu exclude abateri sau discordante nesemnificative care nu afecteaza functionarea de ansamblu normala a economiei.

Elemente necesare intelegerii echilibrului macroeconomic

in primul rand, in acest caz, se opereaza cu notiunile: oferta agregata si cererea agregata, care presupune exprimare monetara, ce permite aducerea la un numitor comun si, pe aceasta baza, posibilitatea de masurare si comparare.

in al doilea rand, se impune luarea in considerare a relatiei dintre productie, venituri si cheltuieli. Aceasta, in sensul ca productia da nastere la fluxuri de produse si servicii, care, la randul lor, determina fluxuri de venituri distribuite detinatorilor factorilor de productie, ceea ce atrage dupa sine fluxuri de cheltuieli prin care se procura bunuri

economice oferite de productie. Astfel, cererea si oferta sunt legate intre ele si prin intermediul veniturilor; este importanta cunoasterea reactiei acestora nu numai la variatiile de preturi, ci si la cele ale veniturilor.

in al treilea rand, echilibrul macroeconomic presupune luarea in considerare a interdependentelor dintre piete si, respectiv, dintre echilibrele economice partiale. Starea de echilibru sau, dimpotriva, de dezechilibru in cadrul uneia sau alteia dintre pietele partiale se reflecta, direct sau indirect, intr-o proportie sau alta, si in functionarea de ansamblu a economiei nationale.

- Conditii de echilibru Realizarea echilibrului pe piata bunurilor economice presupune

respectarea urmatoarei conditii: oferta agregata (Y) sa fie egala cu cererea agregata (D). Deci: Y=D.

in acest caz, oferta este concretizata in marimea produsului national brut sau a venitului national; ea se repartizeaza pentru consum (C) si pentru economii (S), rezultand relatia: Y = C+S. Cererea se concretizeaza in doua mari componente, si anume: cererea de bunuri de consum (C) si cererea de bunuri de investitii (I), rezultand relatia: D = C+I. Relatia generala de echilibru se poate reprezenta sub urmatoarea forma: C+S=C+I

De aici, se poate deduce relatia: S = I, considerata drept conditie de echilibru. Cu alte cuvinte, pentru realizarea echilibrului pe piata bunurilor economice, este necesar ca tot ceea ce este produs sa fie si cumparat, iar ceea ce nu este consumat, adica tot ceea ce este economisit, sa fie investit. In realitate, insa, exista posibilitatea dezechilibrului, deoarece nu tot ceea ce se economiseste se si investeste, respectiv nu toti cei care economisesc sunt si investitori. Realizarea echilibrului macroeconomic in conditiile actuale ia considerare si schimburile economice cu alte tari, in cadrul carora o parte a productiei interne este exportata (E), iar unele nevoi sunt satisfacute pe seama importului (H) din alte tari. Integrarea acestora in modelul de echilibru conduce la urmatoarea relatie de echilibru:

C + S + H = C + I + E De aici, rezulta drept conditie de echilibru relatia: S+H=I+E sau S-I=E-H

Echilibrul macroeconomic depinde si de realizarea echilibrului in cadrul altor piete, cum sunt: piata muncii, piata monetara etc.

Pe piata muncii, echilibrul presupune egalitatea ofertei de forta de munca (YL) cu cererea de forta de munca (DL). De aici, urmatoarea relatie: YL = DL

Pe piata monetara, starea de echilibru inseamna egalitatea ofertei de moneda (Ym) cu cererea de moneda (Dm). Deci, relatia: Ym = Dm.

Oferta reala de moneda este in dependenta de masa monetara (M) si de viteza de circulatie a banilor (V), iar cererea de moneda depinde de volumul marfurilor tranzactionate (T) si de nivelul preturilor (P). Astfel, conditia de echilibru pe piata monetara poate fi exprimata de relatia: MV = TP.

in realitatea economica, pe toate pietele, conditiile sunt variabile; in consecinta, echilibrul unei piete depinde de ceea ce se petrece pe toate celelalte piete.

Echilibrul economic nu constituie un scop in sine; realizarea lui este subordonata cresterii si dezvoltarii economice, imbunatatirii conditiilor de viata ale oamenilor.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Echilibrul si dezechilibrul economic.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 289 cuvinte
Nr caractere:
7 259 caractere
Marime:
12.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
Economie, echilibru, egalitate economica
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!