Cosmote - Studiu de caz

Previzualizare referat:

Extras din referat:

COSMOTE Romania, membra a grupului COSMOTE, s-a lansat pe piata romaneasca tn decembrie 2005 cu scopul de a face telefonia mobila accesibila tuturor romanilor. inca de la inceputul activitatilor sale comerciale, COSMOTE Romania si-a asumat un plan ambitios de extindere a retelei, precum si o strategie corespunzatoare pentru a furniza servicii de telefonie mobila de calitate, accesibile tuturor. Mai mult, COSMOTE a fost primul operator care a introdus o politica transparenta de tarifare a serviciilor de voce, fara inscrisuri mici, promovand tarifarea unica, fara diferentiere intre retele. In acelasi timp, COSMOTE a introdus pe piata cele mai accesibile pachete de servicii pe segmentele cartele preplatite si abonamente. Compania a lansat, de asemenea, solutii de comunicare atractive pentru utilizatorii de business si a adus pe piata din Romania, in exclusivitate, serviciul de date si multimedia i-mode.

Ca rezultat al strategiei sale, COSMOTE a ajuns la peste 3,6 milioane de utilizatori in Romania, in numai doi ani de la lansarea operatiunilor. In anul 2007, COSMOTE a fost cel mai dinamic operator de pe piata romaneasca de telefonie mobila, inregistrand 2,4 milioane de utilizatori noi.

COSMOTE Romania continua dezvoltarea retelei sale nationale de distributie, care, in momentul de fata, este formata din peste 850 de magazine COSMOTE, Germanos, Internity, Romtelecom si numerosi dealeri independenti. In 2006, Grupul COSMOTE a anuntat achizitionarea Germanos SA, miscare strategica care va creste prezenta comerciala a companiei in Romania si in regiunea sud-estul Europei.

Urmare a investitiilor semnificative, COSMOTE Romania si-a extins in timp record acoperirea retelei. In prezent COSMOTE ofera acoperire pentru 98,2% din populatie si 87,5% din teritoriu.

Pentru a sustine cresterea rapida a companiei, COSMOTE a devenit unul dintre cei mai dinamici angajatori de pe piata. In ultimii doi ani, COSMOTE a creat peste 600 de locuri de munca, echipa noastra fiind astazi formata din peste 1.000 de angajati.

Grupul COSMOTE se bucura de cea mai extinsa prezenta in tarile din sud-estul Europei, unde inregistreaza un numar total de peste 15.5 milioane utilizatori. Grupul COSMOTE desfasoara operatiuni de succes in cinci tari din Sud Estul Europei - Grecia, Romania, Bulgaria, Albania si FYROM - prin companiile locale COSMOTE Grecia, COSMOTE Romania, GLOBUL, AMC si COSMOFON. Grupul COSMOTE a raportat performante financiare remarcabile anul 2007, veniturile sale depasind 3 miliarde de Euro, iar veniturile nete atingand 361.5 milioane euro. Pentru al doilea an la rand, BusinessWeek a plasat COSMOTE in topul celor mai performante companii din industria IT&C.

Cosmote Romania este al treilea operator de pe piata de telefonie mobila din Romania. Operatorul a primit a treia licenta GSM de la guvernul roman in decembrie 1998 Cel mai nou si cel mai mic operator de telefonie din tara, o divizie a operatorului de telefonie fixa national Romtelecom, nu a rezistat concurentei iar in anul 2005, cu mai putin de 100 de clienti noi de la inceputul anului, si cu peste 80% din baza de clienti compusa din angajati si parteneri Romtelecom (care nu platesc), compania a inceput sa fie monitorizata, putand sa intre in faliment oricand. Cosmorom nu inregistrase pana atunci profituri nete si se estimeaza ca investitia initiala si pierderile acoperite de Romtelecom depasesc un miliard de dolari. S-au desfasurat negocieri pentru inchiderea sa, dar decizia a fost amanata in repetate randuri, astfel incat viitorul operatorului a fost mult timp nesigur.

La sfarsitul verii 2005 a fost preluat de operatorul mobil grec COSMOTE, care face parte din grupul OTE, actionarul majoritar al Romtelecom. Romtelecom a pastrat 30% din actiunile operatorului. Pe 6 decembrie 2005, cu mai putin de 20 000 de clienti si o cota de piata mai mica de 1%, s-a relansat comercial printr-o campanie agresiva din punctul de vedere al preturilor.

Concurentii sai sunt: Orange, Vodafone, Zapp si RCS & RDS.

Procesul de rebranding, lansat la inceputul lunii decembrie 2005, a inclus o noua politica si o noua strategie: compania ofera, atat clientilor utilizatori de cartele COSMOTE cat si abonatilor, tarife unice in orice retea si mai scazute decat ale principalilor competitori. Compania mizeaza pe atragerea clientilor potentiali, avand in vedere rata actuala redusa de penetrare a telefoniei mobile in Romania, situata la 66%.

Pe 14 februarie 2005, Cosmote a anuntat intr-un comunicat de presa, ca isi ajusteaza identitatea corporativa prin adaugarea culorii galben in materialele sale publicitare. Surse din piata spuneau inca de la finalul anului 2005 ca operatorul GSM Connex (acum Vodafone Romania) ar putea face presiuni asupra Cosmote si ar putea sa ii implice pe greci chiar si intr-un proces, varianta mai putin plauzibila insa. La sfarsitul lui 2006, Cosmote a revenit la identitatea corporativa internationala, la cateva luni dupa ce procesul de rebranding al Vodafone Romania a fost incheiat.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cosmote - Studiu de caz.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
3 069 cuvinte
Nr caractere:
16 790 caractere
Marime:
294.87KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
companie, servicii, calitate
Predat:
Facultatea de Management Turistic si Comercial , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Economie
Sus!