Blocaju financiar

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1. CRIZA ECONOMIEI ROMANESTI;
2. SITUATIA INTREPRINDERILOR IN ACEST CADRU;.
3. MODUL CUM INFLUENTIAZA BANCILE ACTIVITATEA INTREPRINDERILOR si CONTRIBUTIA LOR LA BLOCAJUL FINANCIAR;
4. PROBLEMA PLATILOR RESTANTE;
5. MASURI PRIVIND DIMINUAREA BLOCAJULUI FINANCIAR 11;
6. BIBLIOGRAFIE;

Extras din referat:

1. CRIZA ECONOMIEI ROMANESTI

De cativa ani incoace, economia romaneasca trece printr-o profunda criza economica. Cauzele acestei crize se regasesc in interfata unor factori complecsi de natura atat obiectiva, cat si subiectiva, vizand indeosebi erori de politica economica acumulate pe parcursul tranzitiei si inainte de aceasta.

Manifestarea in viata reala a crizei romanesti o constituie inflatia galopanta , extinderea blocajelor si dezechilibrelor economice si financiare la toate nivelele, devalorizarea puternica a monedei nationale, lucru ce a determinat si determina in continuare cresterea saraciei pentru majoritatea populatiei tarii si fondul reducerii permanente a produsului intern brut.

Multiplele disfunctii provocate, cu deosebire, pe parcursul lent al privatizarii si restructurarii de teama adoptarii unor decizii hotaratoare la timp si cu rezultate benefice, intarzaierea si lipsa de maleabilitate si coerenta a mecanismelor puse in functiune pentru evolutia rapida a reformei au condus la scaderea activitatilor producatoare de marfuri si servicii, decapitalizarea multor operatori economici. A avut loc impactul trecerii la cotatiile mondiale ale preturilor de import si ale celor de intrare in interiorul economiei, devalorizarea cursului de schimb leu / dolar. Toate acestea au avut o inraurire negativa asupra cresterii costurilor de productie si a preturilor cu amanuntul.

Lipsa de pregatire macroeconomica a guvernantilor de dupa 1989 a dus la intrarea fortata a economiei romanesti, nepregatite in concurenta cu economiile dezvoltate neglijandu-se avantajele comparative de care se bucura economia noastra pe pietele regionale.

2. SITUATIA INTREPRINDERILOR IN ACEST CADRU

Datorita conjuncturii economice o scadere severa a preturilor materiilor prime si a produselor duce la deprecierea imediata a stocurilor produselor aflate la producatori sau comercianti. in acest caz, intreaga ramura, iar falimentele se tin lant.

Pentru acoperirea deficitului de resurse pe termen lung, firmele se adreseaza unor surse gestionate de sistemul bancar si al finantelor publice.

Ex: S.C."FAUR" S.A. a intrat in cursul anului 1992 intr-un blocaj financiar de circa 2 miliarde lei. Cauza principala era imposibilitatea incasarii contravalorii marfurilor vandute principalului sau beneficiar ,,CFR", care la randul sau se afla in blocaj din cauza pierderilor inregistrate in activitatea sa.

Pentru a iesi din impas S.C."FAUR" S.A. a intrtat in starea de repartitie, apeland la universul sau financiar intern si extern:

- Contractarea unui credit bancar de compensare in valoare de 1, 1miliarde lei;

- Solicitarea unei subventii de la bugetul de stat de 0.5 miliarde lei, avand in vedere importanta economica si sociala a unitatii respective;

- Sistarea propriilor plati fata de propriul furnizor de materii prime si energie in valoare de 0,4 miliarde lei.

Prin ultima decizie blocajul financiar s-a adancit, fiind afectati si alti agenti economici (Ex: ,,CONEL").

Datorita blocajului financiar, intre productia marfa si productia marfa incasata si vanduta, exista o diferenta mare, producatorul nereusind sa-si recupereze incasarile negociate prin contract. In cazul in care blocajul incasarilor nu se rezolva firma va trebui sa-si diminueze cheltuelile de exploatare, financiare si exceptionale la un nou nivel sau sau va trebui sa consume din capital diferenta neacoperita din incasari.

3. MODUL CU INFLUENTEAZA BANCILE ACTIVITATEA INTREPRINDERILOR SI CONTRIBUTIA LOR LA BLOCAJUL FINANCIAR

Procedeul de creditare se bazeaza pe emisiunea de bani - semn, avand in vedere formarea de disponibilitati in economie. Se produce fenomenul de multiplicare care amplifica masa monetara. Daca firmele nu ramburseaza la timp creditele, sau nu le folosec pentru a produce bunuri competitive, emisiunile prin credit raman blocate, majorand peste necesar masa baneasca din economie.

In scopul fundamentarii si adoptarii deciziei de creditare pe termen lung, serviciul financiar al firmei si comitetul de directie al Bancii Comerciale procedeaza la formarea bazei de date necesare analizei compelxe a solicitantului si a cererii de credit. Firma trebuie sa intocmeasca studii de fezabilitate, previziuni pe perioade viitoare mai mari, calcule de actualizare si de comparatie cu piata mondiala. In momentul in care Studiul de Fezabilitate este acceptat, concomitent cu adoptarea deciziei de creditare se realizeaza in situatia privind esalonarea ratelor si dobanzilor pentru creditul contrctat.

Pe parcursul perioadei de angajare a creditului, banca procedeaza la analize periodice asupra firmei si a obiectivului acreditat. In cazul in care se constata deteriorari ale ale activitatii economice si a agentului economic acreditat, banca ia masuri de reducere a riscului de nerambursare sau in cazul producerii acestui risc, actioneaza pentru

Bibliografie:

1 Bursa

2 Monitorul Oficial

3 Tribuna Economica

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Blocaju financiar.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
7 pagini
Imagini extrase:
7 imagini
Nr cuvinte:
1 916 cuvinte
Nr caractere:
11 721 caractere
Marime:
12.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Economie
Tag-uri:
finante, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Economie
Sus!