Tratatul de la Kyoto

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Tratatul de la Kyoto a fost adoptat in urma recomandarilor Comisiei Interguvernamentale a Natiunilor Unite pe probleme de mediu.

Comisia a recomandat reducerea emisiilor anumitor gaze in atmosfera- acele gaze care nu mai lasa sa treaca spre spatiu caldura in exces de pe suprafata planetei, cum ar fi dioxidul de carbon.

Se apreciaza ca de la inceputul revolutiei industriale omenirea a produs si pompat in atmosfera cu 30% mai mult dioxid de carbon decat exista in mod natural pe pamant in urma cu doar 200 de ani, de exemplu.

Marii poluanti ai planetei

in prezent Statele Unite sunt responsabile de aproape 20% din emisiile de astfel de gaze. Majoritatea provin din activitatea industriala si cu precadere din centralele electrice pe baza de gaze sau carbuni.

in topul celor care polueaza se mai afla Japonia, Rusia si majoritatea tarilor din Uniunea Europeana.

Pe ultimele locuri sunt tarile in curs de dezvoltare, cu precadere cele din Africa.

Aproape toate tarile lumii au stabilit de principiu la Kyoto, in 1997, ca trebuie sa reduca nivelul poluarii cu dioxid de carbon si alte asemenea gaze care amplifica efectul de sera.

Solutia este trecerea de la productia de energie pe baza de gaze si carbune la energiile curate - energie solara, eoliana, hidrocentrale.

Costul economic

Dar aici intervine factorul economic.

Desi energiile curate au marele avantaj ca nu se epuizeaza niciodata, marele dezavantaj este ca trebuie mai intai construite pe scara larga, ceea ce inseamna bani foarte multi.

Doar tarile dezvoltate si-ar permite asemenea cheltuieli, pentru restul ar insemna o lovitura la rata de crestere economica.

Lovitura de moarte pentru acordul de la Kyoto a fost recesiunea economica globala din 2001.

Statele Unite au fost ele mai afectate, iar raspunsul de la Washington a fost prompt.

Presedintele George Bush, el insusi un fost om de afaceri in domeniul petrolului, a anuntat ca Statele Unite nu vor ratifica tratatul din considerente economice.

,,Statele Unite sunt ingrijorate de emisiile de dioxid de carbon. si noi impartasim ingrijorarea omenirii fata de incalzirea globala. Dar ca avem o abordare diferita a problemei."

"Noi generam mai mult dioxid de carbon fiindca producem mai multe bunuri."

De aceea-a declarat presedintele american- trebuie sa fim siguri ca prin reducerea emisiilor de gaze nu vom reduce si numarul locurilor de munca.

"Sarcina mea este sa imi reprezint tara si o voi face de asa maniera incat sa garantez americanilor ca nu isi vor pierde locurile de munca."- a mai spus George Bush.

Amendamente

Pentru a intra in vigoare la nivel mondial, acordul trebuie sa fie ratificat de cel putin 55 de tari, a caror emisie de gaze poluante sa fie de cel putin 55% din total.

Statele Unite reprezinta un sfert din poluarea globala.

Tratatul s-a imbogatit pe parcurs cu amendamentul ca tarile generatoare de poluare pot cumpara si cota de poluare a altor tari, care sunt dispuse sa o vanda.

Bibliografie:

1.www.wall-street.ro, articol preluat din Curierul National 11 mai 2006, Adelina Vlad;

2.www.euractiv.ro, articol publicat pe 19 decembrie 2006;

3.www.bbc.co.uk

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tratatul de la Kyoto.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 754 cuvinte
Nr caractere:
14 047 caractere
Marime:
47.03KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
tratat, mediu, poluare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!