Spații verzi

Previzualizare referat:

Extras din referat:

In zilele noastre padurile acopera aproximativ 30 % din suprafata totala a uscatului planetei noastre. Din pacate in ultimii 50 ani s-au produs despaduriri masive doar pentru a se obtine profituri imediate, fara a se tine cont de viitor. Recent, oamenii de stiinta au tras un serios semnal de alarma privind gravitatea subtierii paturii de ozon si implicit modificarilor climatice pe care acesta le genereaza. Ani in sir padurile erau considerate doar o sursa de lemn brut. Acum se stie ca ele reprezinta mult mai mult decat atat. Ele joaca un rol important in controlul conditiilor meteorologice si climatice prin adaugarea de oxigen in atmosfera si absorbtia de dioxid de carbon care contribuie la incalzirea planetei prin asa numitul efect de sera. Pentru a se compensa aceste dezechilibre se pune un accent din ce in ce mai mare pe realizarea de impaduriri masive si pe conservarea si protectia speciilor deja existente. In marile aglomerari urbane unde poluarea atinge zilnic cote alarmante datorita cresterii numarului de autovehicule, de fabrici si instalatii tehnologice care nefiind prevazute cu filtre speciale emana in mediul inconjurator cantitati enorme de dioxid de carbon si multe alte substante poluante (clor, sulf, fosfati, etc.) se impune luarea de masuri imediate privind extinderea spatiilor verzi, ingrijirea protectia parcurilor deja existente. Cursurile apelor sau malurile lacurilor pot constitui niste repere importante pentru crearea de noi oaze de vegetatie.

Deasemeni, pe langa imbunatatirea calitatii mediului, parcurile mai au si rol de reducere a zgomotului prin estomparea poluarii fonice, o importanta sursa de stres pentru locuitorii marilor orase.

Nu trebuie pierdut din vedere nici factorul estetic. Structura si diversitatea spatiilor verzi conduc la armonizarea peisajelor artificiale cu cele naturale.

De aceea ocrotirea tuturor plantelor- de la firul de iarba pe langa care trecem nepasatori deseori, pana la arborii seculari la umbra carora ne odihnim in zilele fierbinti de vara trebuie sa fie o datorie de onoare al fiecarui locuitor al acestei planete. Pe langa binele imens pe care ni-l fac zi de zi, ravna noastra de a nu ramane indiferenti la acte de vandalism ale unor semeni de-ai nostri, ar fi o rasplata binemeritata. Si ce bucurie in suflet am simti daca trecand pe o strada oarecare dintr-un oras oarecare, ne-am putea mandri spunand: Acest copac a fost plantat de mine! . ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Spatii Verzi
    • Referat.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
383 cuvinte
Nr caractere:
2 116 caractere
Marime:
21.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
mediu, natura
Predat:
la gimnaziu
Sus!