Pluarea apelor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Apa reprezinta esena existen- ei umane. Poluarea este urma pe care omul o lasa pe suprafaa pamantului. Deci, in incon- tiena sa, omul a ajuns sa distruga chiar - i singura sa sursa de viaa.

Poluarea apelor se face constant, cu diferite substan- e, fiecare activitate umana aducand un aport nou de produse nocive mediului, care in ultima instan- a ajung sa ne ucida incet incet.

Elmentele utile organismului ajung, cand sunt in concenta- ii mari, sa fie toxice pentru organism. Alte substan- e, cum sunt cele folosite in industrii sunt toxice fara sa fie nevoie de o concentra- ie mare a lor in organism. Poate singurele care le depa- esc sunt elementele radioactive, pe care omul le arunca in apa.

Nevoia de apa il va face in final pe om sa constientizeze ca fara o apa curata, viaa nu este posibila. Si atunci va intra in panica dinaite de apocalipsa pe care singur - i-a creat-o. numai atunci se poate spune ca va incerca intreaga umanitate sa rezolve problema apei potabile. Pana atunci, doar vizionarii - i cei indragosti- i de via- a - i mediu, vor fi interesa- i de rezolvarea problemelor create de poluarea apei.

Apa este cel mai important aliment. Nu poate fi inlocuit. Aceste afirmatii nu sunt figuri de stil, ci citate din standardele de apa din tari dezvoltate. Omul se poate lipsi in extremis de apa pentru alte folosinte, dar nu si de apa de baut. Rezista timp destul de indelungat fara mancare, dar foarte putin fara apa, si gaseste apa in diverse alimente, dar nu se poate lipsi de apa lichida(in medie 30 de zile fara hrana, dar numai 4-5 zile fara apa). De aceea pentru om cea mai importanta apa a fost, este si va fi APA POTABILA.

Apa este un constituent fundamental si indispensabil al organismului uman(60% din greutatea corporala) ea fiind repartizata in mai multe compartimente: apa intracelulara (40 %) si apa extracelulara (20 %), aceasta la randul ei reprezentata de apa circulanta = intravasculara (4- 4,5 %), apa interstitiala (15 % - majoritatea legata in geluri) si apa transcelulara (1%).

Rolurile apei in organism sunt multiple, cele mai importante fiind:

- rolul structural, ca si principal component al organismului;

- rolul de mediu de reactie pentru si interventia in toate procesele metabolice; - contributia la mentinerea homeostaziei (fiind esentiala pentru variate procese, ca absorbtia, transportul, difuzia, osmoza, excretia);

- rol in metabolismul macronutrientilor (din a caror degradare rezulta apa);

- sursa de Ca, Mg, Na, K si alte substante utile pentru organism, dar uneori si de elemente nedorite (toxice, agenti patogeni).

Diversele substante chimice dizolvate in apa pot avea importante efecte asupra sanatatii organismelor vii in general si asupra omului in particular. Sunt substante care pot sa fie daunatoare peste o anumita concentratie. Altele creaza probleme la concentratii prea mici. In fine, sunt substante care pot dauna la orice concentratie. Pe aceasta baza putem grupa efectele biologice ale substantelor din apa in trei categorii:

Substante toxice cu efect de prag: Sunt toxice numai peste o anumita concentratie (prag); sub aceasta nu se observa efecte asupra sanatatii. Astfel de substante sunt cianurile sau nitratii, care devin toxice peste o anumita concentratie.

Substante genotoxice: Sunt substante toxice ce produc efecte nocive: carcinogene (produc cancer), mutagene (produc mutatii genetice) sau teratogene (produc malformatii) posibil la orice concentratie, deci pentru care nu s-a putut stabili existenta unui prag sub care sa nu fie nocive. In categoria substantelor genotoxice pentru om intra arsenul, unele substante organice sintetice, multi compusi organici halogenati, unele pesticide.

Elemente esentiale: Sunt substante care trebuie sa faca parte obligatoriu din dieta organismului. Unele din acestea sunt aduse predominant sau exclusiv prin apa si de aceea lipsa lor sau cantitatea prea redusa afecteaza sanatatea respectivului organism viu. Totodata insa si concentratiile prea crescute sunt nocive, la fel ca la substantele toxice cu efect prag. Astfel de substante esentiale sunt la om seleniul, fluorul, iodul.

Bibliografie:

1.www.hydrop.pub.ro/vion

2.www.ecoman.ro/mediul

3.www.mmediu.ro

4.Poluarea apei. Tratarea de- eurilor, 1971, Editura Institutul Central de Documentare Tehnica

5. Prof.univ.dr. Dumitrache CARACOTA, Ec.drd.Constantin Razvan CARACOTA, Dimensiuni contemporane ale dezvoltarii durabile si competitive, Biblioteca digitala

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pluarea apelor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 069 cuvinte
Nr caractere:
10 490 caractere
Marime:
16.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Ecologie
Tag-uri:
poluare, ape, ecologie
Predat:
la liceu
Profil:
Resurse naturale şi protecţia mediului
Specializare:
Ştiinţe ale naturii
Sus!