Metode și tehnologii de gestionare a deșeurilor

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

Colectarea deseurilor:
Sisteme de pubele2
Sisteme de containere speciale pentru materiala reciclabile4
Sisteme de colectare7
Moduri de colectare9
Proceduri de colectare11
Umplerea autovehiculelor de colectare14
Transportul deseurilor:
Sisteme de transport17
Transbordarea in statii de transfer19
Bibliografie23

Extras din referat:

Colectarea si transportul deseurilor si a materialelor reciclabile reprezinta o componenta importanta in procesul de gestionare a deseurilor, desi aceasta este de cele mai multe ori subevaluata, ea reprezinta intre 60%-80% din costul total de gestionare a deseurilor si materialelor reciclabile, de aceea orice imbunatatire adusa acestei componente poate reduce mult acest cost.

Pentru realizarea eficienta si organizarea optima a colectarii si a transportului deseurilor si materialelor reciclabile se vor avea in vedere anumite caracteristici de referinta.

- Marimea zonei de colectare;

- Structura economica a zonei;

- Nivelul de trai al populatiei;

- Conditii urbanistice;

- Cerintele clientilor;

- Alegerea sistemului adecvat de colectare.

Colectarea deseurilor

Tipul de container, volumul acestuia, combinatia containerelor si frecventa de ridicare a deseurilor influenteaza atat compozitia deseurilor menajere de colectare, cat si cantitatea si calitatea materialelor reciclabile colectate separat.

Sisteme de pubele

Pentru a facilita un sistem rational si mecanizat de colectare a deseurilor trebuie limitat numarul de tipuri si marimi de pubele, iar forma lor de executie trebuie standardizata.

Cosuri de gunoi si tomberoane de gunoi

Pentru colectarea deseurilor, drept cea mai mica unitate se utilizeaza astazi din ce in ce mai rar, costurile de gunoi cu un volum de 35 si 50 l din tabla de hotel zincata sau din plastic. Acestea sunt incomode, atat din punct de vedere al transportului, dar si din punct de vedere al capacitatii disponibile; in cazul unor deseuri voluminoase, aceste costuri se dovedesc a fi neincapatoare, astfel incat deseurile trebuie depozitate langa tomberon si transportate separat.

In cosuri de gunoi de diferite forme si marimi sunt adunate deseuri de mici dimensiuni de e strazi din piete sau parcuri care apoi sunt golite manual in autovehicule de colectare.

Urmeaza apoi tomberoanele cu un volum de 70 si 110 l, care se realizeaza tot cu sectiunea rotunda, dar numai din material plastic.

Pubele mari si containere pentru deseuri

Datorita cantitati crescande de deseuri s-au proiectat containere cu volum de 660, 770 si 1100 l din tabla de hotel si pubele de 120 si 240 l, mai rar de 360 l din material plastic, care sunt utilizate in special in colectarea deseurilor menajere si a materialelor reciclabile din domeniul casnic. Pentru colectarea de cantitati mici de deseuri periculoase, pubelele se produc din tabla de otel.

Containerele de 1100 l isi gasesc utilizare in special, acolo unde se aduna cantitati mai mari de deseuri, respectiv in zone intens populate, in intreprinderi industriale, la manifestari sportive, in piete si la targuri. In afara greutatii reduse a pubelelor din material plastic, acestea prezinta avantaje, in special in ceea ce priveste suprafata neteda a pubelei, rezistenta la coroziune a acestora si nivelul scazut al zgomotului in cazul procesului de colectare a deseurilor.

De regula, in astfel de pubele se aduna deseurile menajere, deseurile asimilabile din comert, industrie, institutii si partial deseuri de productie si deseuri periculoase solide.

In special in cazul colectarii deseurilor de productie si acolo unde in perioade scurte se produc regulat cantitati mari de deseuri se folosesc pubele mari cu volum de pana la 40 m3, precum si recipiente cu instalatie proprie de comprimare (container cu compactare). Acestea sunt containere mari pentru deseuri care se descarca prin producerea de schimbare a pubelei. Transportul containerelor cu deseuri lichide, namoluri orasenesti si deseuri periculoase se va efectua in conditii tehnice si de siguranta speciale.

Datorita faptului ca autovehiculele de transport pentru aceste containere trebuie sa ajunga pana in imediata apropiere a acestora, se pun conditii speciale pentru amplasamentul lor in zona de acces. Containerele trebuie astfel amplasate incat sa fie un loc gol pentru inca un recipient de acelasi tip care sa poata fi descarcat inainte de a-l incarca pe celalalt plin. Containerele si recipientele deschise sau inchise se incarca cu ajutorul sistemelor de ridicare, rulare, alunecare si asezare prin rasturnare. Continutul containerelor deschise este protejat in timpul transportului cu prelate sau plase.

Bibliografie:

1.B. Bilitewski, G. Hardtle, K. Marek, A. Weissbach, H. Boeddicket: ,,WASTE MANAGEMENT" - Springer Edition;

2.F. McDougall, P. White, M. Franke, P. Hundle: ,,INTEGRATED SOLID WASTE MANAGEMENT: A Life Cycle Inventory" - Blackwell Science Edition;

3.INCDPM - ICIM Bucuresti: ,,Studiul prvind metodele si tehnicile de gestionare a deseurilor"

4.http://www.arpmnv6.ro/Deseuri - Ministerul Mediului si Gospodaririi apelor;

5.http://www.arpmnv6.ro/Deseuri/06.Tratare%20termica.pdf Ministerul Mediului si Gospodaririi apelor.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Metode si tehnologii de gestionare a deseurilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
24 pagini
Imagini extrase:
24 imagini
Nr cuvinte:
6 431 cuvinte
Nr caractere:
34 757 caractere
Marime:
2.25MB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, mediu, protectie
Predat:
Facultatea de Inginerie Chimica si Protectia Mediului , Universitatea Tehnica "Gheorghe Asachi" din Iasi
Specializare:
Ingneria si managementul mediului
Materie:
Ecologie
Sus!