Gestionarea deșeurilor din construcții în România

Previzualizare referat:

Cuprins referat:

1.INTRODUCERE
2.CADRUL LEGISLATIV
3.DATE GENERALE PRIVIND GESTIONAREA DESEURILOR
4.PRINCIPII SI OBIECTIVE STRATEGICE
5.INSTRUMENTE PENTRU REALIZAREA OBIECTIVELOR STRATEGICE
6.FACTORI IMPLICATI
7.GESTIONAREA DESEURILOR DIN CONSTRUCTII SI DEMOLARI

Extras din referat:

INTRODUCERE

Ca urmare a transpunerii legislatiei europene in domeniul gestionarii deseurilor si conform prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/200, in Romania, a fost elaborata Strategia Nationala de Gestionare a Deseurilor (SNGD), care are ca scop crearea cadrului necesar pentru dezvoltarea si implementarea unui sistem integrat de gestionare a deseurilor, eficient din punct de vedere ecologic si economic.

Prevederile SNGD se aplica pentru toate tipurile de deseuri definite conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului 78/2000 privind regimul deseurilor, modificata si aprobata prin Legea 426/2001.

Toate tipurile de deseuri generate pe teritoriul tarii sunt clasificate in:

- deseuri municipale si asimilabile: totalitatea deseurilor generate, in mediul urban si in mediul rural, din gospodarii, institutii, unittai comerciale si prestatoare de servicii (deseuri menajere), deseuri stradale colectate din spatii publice, strazi, parcuri, spatii verzi, namoluri de la epurarea apelor uzate orasenesti;

- deseuri de productie: totalitatea deseurilor generate din activitatile industriale; pot fi deseuri de productie nepericuloase si deseuri de productie periculoase;

- deseuri generate din activitati medicale.

CADRUL LEGISLATIV

Strategia Protectiei Mediului

Programul guvernamental stabileste principiile de baza ale politicii de mediu a Romaniei, in conformitate cu prevederile europene si internationale, asigurand protectia si conservarea naturii, a diversitatii biologice si utilizarea durabila a componentelor acesteia.

In anul 1999, Guvernul a adoptat Strategia Nationala pentru Dezvoltare Durabila, iar in anul 2002 a fost elaborata Strategia Protectiei Mediului. Acest document stabileste ca principii generale:

- conservarea si imbunatatirea conditiilor de sanatate a oamenilor;

- dezvoltarea durabila;

- evitarea poluarii prin masuri preventive;

- conservarea diversitatii biologice si reconstructia ecologica a sistemelor deteriorate;

- conservarea mostenirii valorilor culturale si istorice;

- principiul "poluatorul plateste";

- stimularea activitatii de redresare a mediului.

Criteriile pe baza carora au fost stabilite obiectivele protectiei mediului sunt:

- mentinerea si imbunatatirea sanatatii populatiei si a calitatii vietii;

- mentinerea si imbunatatirea capacitatii productive si de suport a sistemelor ecologice naturale;

- apararea impotriva calamitatilor naturale si accidentelor;

- respectarea prevederilor Conventiilor internationale si ale Programelor internationale privind protectia mediului;

- maximizarea raportului beneficiu / cost;

- integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana.

Au fost stabilite obiective pe termen scurt pana in anul 2004 si obiective pe termen mediu pana in anul 2010.

DATE GENERALE PRIVIND GESTIONAREA DESEURILOR

Gestionarea deseurilor cuprinde toate activitatile de colectare, transport, tratare, recuperare si eliminare a deseurilor.Organizarea activitatii de gestionare a deseurilor de productie este obligatia generatorului.

Incepand cu anul 1995, colectarea si procesarea informatiilor referitoare la tipurile si cantitatile de deseuri s-a facut in conformitate cu cerintele europene de clasificare (Catalogul European al Deseurilor, inlocuit in anul 2002 cu Lista cuprinzand deseurile, inclusiv deseurile periculoase) si de raportare la EUROSTAT si la Agentia Europeana de Mediu (prin reteaua EIONET).

PRINCIPII SI OBIECTIVE STRATEGICE

Principiile care stau la baza activitatilor de gestionare a deseurilor sunt enuntate in cele ce urmeaza.

- principiul protec tiei resurselor primare - este formulat in contextul mai larg al conceptului de "dezvoltare durabila" si stabileste necesitatea de a minimiza si eficientiza utilizarea resurselor primare, in special a celor neregenerabile, punand accentul pe utilizarea materiilor prime secundare.

- principiul masurilor preliminare , corelat cu principiul utilizarii BATNEEC ("Cele mai bune tehnici disponibile care nu presupun costuri excesive") - stabileste ca, pentru orice activitate (inclusiv pentru gestionarea deseurilor), trebuie sa se tina cont de urmatoarele aspecte principale: stadiul curent al dezvoltarii tehnologiilor, cerintele pentru protectia mediului, alegerea si aplicarea acelor masuri fezabile din punct de vedere economic.

- principiul prevenirii - stabileste ierarhizarea activitatilor de gestionare a deseurilor, in ordinea descrescatoare a importantei care trebuie acordata: evitarea aparitiei, minimizarea cantitatilor, tratarea in scopul recuperarii, tratarea si eliminarea in conditii de siguranta pentru mediu.

- principiul poluatorul pl ateste, corelat cu principiul responsabilit atii produc atorului si cel al responsabilit atii utilizatorului - stabileste necesitatea crearii unui cadru legislativ si economic corespunzator, astfel incat costurile pentru gestionarea deseurilor sa fie suportate de generatorul acestora.

- principiul substitu tiei - stabileste necesitatea inlocuirii materiilor prime periculoase cu materii prime nepericuloase, evitandu-se astfel aparitia deseurilor periculoase.

- principiul proximit atii, corelat cu principiul autonomiei - stabileste ca deseurile trebuie sa fie tratate si eliminate cat mai aproape de sursa de generare; in plus, exportul deseurilor periculoase este posibil numai catre acele tari care dispun de tehnologii adecvate de eliminare si numai in conditiile respectarii cerintelor pentru comertul international cu deseuri.

- principiul subsidiarit atii (corelat si cu principiul proximitatii si cu principiul autonomiei) - stabileste acordarea competentelor astfel incat deciziile in domeniul gestionarii deseurilor sa fie luate la cel mai scazut nivel administrativ fata de sursa de generare, dar pe baza unor criterii uniforme la nivel regional si national.

- principiul integrarii - stabileste ca activitatile de gestionare a deseurilor fac parte integranta din activitatile social-economice care le genereaza.

Optiunile de gestionare a deseurilor urmaresc urmatoarea ierarhizare a prioritatilor, in conformitate cu strategia Uniunii Europene:

- prevenirea aparitiei - prin aplicarea "tehnologiilor curate" in activitatile care genereaza deseuri;

- reducerea cantitatilor - prin aplicarea celor mai bune practici in fiecare domeniu de activitate generator de deseuri;

- valorificarea- prin refolosire (reutilizare), reciclare materiala si recuperare energetica;

- eliminarea finala - prin depozitare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Gestionarea deseurilor din constructii in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
8 pagini
Imagini extrase:
8 imagini
Nr cuvinte:
2 692 cuvinte
Nr caractere:
16 931 caractere
Marime:
19.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
deseuri, constructii, depozitare
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!