Evoluția unui ecosistem natural către un ecosistem antropic - Bazinul hidrografic Olt

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Oltul este unul din cele mai importante rauri din Romania. Izvoraste din muntii Hasmasu Mare, in Carpatii Orientali. Curge prin judetele Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Valcea, Olt si Teleorman.Principalele orase prin care trece sunt: Miercurea Ciuc, Sfantu Gheorghe, Fagaras, Ramnicu Valcea si Slatina. Oltul se varsa in Dunare langa Turnu Magurele, la Islaz.Parcurge un traseu complex: Depresiunea Ciucului, Depresiunea Brasovului, Depresiunea Fagarasului, Defileul Turnu Rosu-Cozia, Subcarpatii si podisul Getic, Campia Romana. Pe Olt exista aproape 30 de lacuri de acumulare.Are o lungime de 615 km.

Asezare geografica

Situat in partea de sud a tarii, judetul Olt cuprinde un numar insemnat de localitati din dreapta si stanga raului al carui nume il poarta, legate intre ele prin vechi traditii economice si culturale.

Suprafata totala de 5498 km2, reprezentind 2,3% din teritoriul tarii, situeaza judetul pe locul 22 la nivelul Romaniei. Judetul Olt are ca vecini: la est - judetele Arges si Teleorman; la vest - judetul Dolj; la nord - vest judetul Valcea; iar la sud, pe o distanta de 45 km. Dunarea, care-l desparte de Bulgaria.

Relieful

Centrat pe valea inferioara a Oltului si teraselor sale, relieful este format din campii si dealuri nu prea inalte. inclinatia generala a tinutului de la nord la sud ii confera acestuia o expozitie sudica insorita. Altitudinea reliefului coboara in panta lina de la Vitomiresti, catre Dunare pana la Corabia.

De la limita de nord a judetului pana in apropiere de Slatina se intalneste zona de dealuri, reprezentind din punct de vedere geomorfologic, un compartiment al Piemontului Getic, cunoscut in aceasta zona sub numele de Platforma Cotmeana.

La sud de Slatina pana la Dunare incepe sa se desfasoare o parte a Campiei Romane, cu urmatoarele subunitati de campie: Campia Caracalului, Campia Boianului si Campia Burnasului.

Clima

Pozitia geografica si relieful determina in mare masura si manifestarea elementelor climatice de pe teritoriul judetului. Punctul cel mai friguros este la Caracal datorita curentilor reci din estul Campiei Romane care isi au punctul terminus in aceasta zona, iar punctul cel mai calduros este la Corabia.

1. INVENTARIEREA AMENAJaRILOR HIDROENERGETICE REALIZATE PE RaUL OLT

Pe teritoriul Romaniei exista toate tipurile de resurse de apa. Apa curata provine din rauri, lacuri si acvifer.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evolutia unui ecosistem natural catre un ecosistem antropic - Bazinul hidrografic Olt.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2009
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
13 pagini
Imagini extrase:
13 imagini
Nr cuvinte:
3 398 cuvinte
Nr caractere:
17 400 caractere
Marime:
761.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
olt, ape, hidrologie, ecosisteme
Predat:
la facultate , Universitatea Dunarea de Jos din Galati
Materie:
Ecologie
Sus!