Efectul de seră

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Aerul atmosferic este unul din factorii de mediu greu de controlat, deoarece poluantii, odata ajunsi in atmosfera, se disipeaza rapid si nu mai pot fi practic captati pentru a fi tratati. In atmosfera impurificata se gasesc frecvent numeroase substante chimice care reactioneaza cu oxigenul din aer sau trec in faze de agresivitate mai mare decat cea avuta la evacuarea din diferite surse. Gazele emise in atmosfera in urma activitatilor umane formeaza un adevarat ecran intre soare si Pamant.

Aceste gaze produc o serie de fenomene specifice aerului atmosferic, dintre care de o importanta deosebita o are si efectul de sera si potentialul de incalzire globala.

a)Formarea efectului de sera

Temperatura Pamantului este determinata de echilibrul dintre radiatiile provenite de la Soare si cele de pe Pamant.

Invelisul gazos al Pamantului contine o serie de gaze, provenite in principal din activitatile umane, care, asemanator sticlei din interiorul serelor, permit trecerea majoritatii raditiilor solare.

Razele solare strabat atmosfera si pot fi: o parte mica absorbite direct de atmosfera, o alta parte este difuzata in toate directiile, a treia parte ajunge pe sol.

Pamantul radiaza sub forma de radiatii infrarosii sau termice, care ajungand la invelisul gazos din atmosfera sunt in mica parte absorbite, iar cea mai mare parte ajunge din nou pe Pamant, incalzindu-l.

Gazele de sera se gasesc in mod natural in atmosfera si au capacitatea de a capta o parte din radiatiile infrarosii se numesc ,,gaze de sera". Aceste gaze sunt in principal dioxidul de carbon (CO2); metanul (CH4); oxizii de azot (NO2 si N2O); ozonul (O3); freonii (clorofluorocarbonii, ClFC); halonii (bromofluorocarbonii, CFBr).

Efectul de sera este fenomenul natural care consta in impiedicarea pierderii caldurii Pamantului.

Efectul de sera duce la incalzirea suprafetei Pamantului si a aprtii inferioare a atmosferei. Fara acest fenomen, pe Pamant, temperatura medie a atmosferei ar fi prea sczuta -15- C in loc de +15- C cat este in prezent. Deci efectul de sera are un efect benefic asupra vietii. Efectul de srera are insa si efecte negative, care sunt si ele foarte importante.

b) Gaze de sera

Principalul gaz de sera, dioxidul de carbon este un gaz periculos, care rezulta la arderea combustibililor fosili, ardere fundamentala pentru industrie, iluminat, transporturi.

In urma acestei arderi milioane de tone de dioxid de carbon si vapori de apa dse difuzeaza in atmosfera.

Dioxidul de carbon se afla in componenta aerului obisnuit in concentratie de 0,03 - 0,04 %. Prin dublarea concentratiei sale din aer, el devine un element perturbator climatic. Cresterea concentratiei sale in atmosfera favorizeaza retinerea caldurii aproape de sol.

Cresterea cantitatii de dioxid de carbon din atmosfera se produce cu oscilatii anuale in care maximile coincid cu sfarsitul iernii, deci al perioadei cand nu se produce fotosinteza, iar minimele la sfarsitul perioadei de vegetatie, cand din atmosfera a fost absorbita o cantitate de dioxid ce carbon din atmosfera.

In ultimele decenii insa s-au facut defrisari ale unor suprafte imense de paduri, care in procesele de taieresi de ardere au dus la acumularea unor cantitati in exces de dioxid de carbon.

Dioxidul de carbon are cea mai importanta contributie la incalzirea globala a Pamantului, cu toate ca el este cel mai putin nociv, deoarece zilnic se produc cantitati mari.

Principalii oxizi de azot sunt monoxidul si dioxidul de azot (NO si NO2). Ei rezulta in procesul natural de descompunere a vegetatiei, dar sunt eliminati si din ingrasamintele pe baza de azot si la arderea carbunilor si a carburantilor in motoarele cu ardere interna a autovehiculelor.

Metanul este un produs al descompunerii materialelor organice. Majoritatea gazelor poluante raman in atmosfera perioade foarte lungi de timp, ceea ce le sporeste actiunea daunatoare, deoarece pot fi purtate de vanturi la distante foarte mari de sursa de poluare.

Gazele de sera au capacitate diferita de a absorbi caldura si deci contribuie in proportii diferite la incalzirea globala a Pamantului.

c) Influenta asupra mediului

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Efectul de sera.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 073 cuvinte
Nr caractere:
6 033 caractere
Marime:
10.09KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
radiatii, efectul de sera, mediu
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!