Eco școala

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Intr-o lume tot mai grabita, in care timpul pare ,,a nu mai avea rabdare", natura isi cere drepturile. Nimic nu este prea mult cand este vorba despre sanatatea noastra si a mediului in care traim.

De la aparitia omului pe pamant si pana in prezent mai multe valuri de modificari ecologice s-au abatut asupra Terrei, aducand cu ele tot atatea abateri de la ordinea fireasca, produse de om sau cu concursul omului. Din fiinta integrata in natura, acesta s-a emancipat in stapanul ei, deranjandu-i, ba chiar rupandu-i echilibrele, facand greseli de neiertat in comportamentul sau legat de mediu. Se impune , deci, ca omul sa fie educat si instruit in vederea intelegerii corecte a relatiilor cu natura. Comportamentul fata de natura este reflectarea educatiei ecologice, de aici rezultand importanta deosebita a programelor educationale interdisciplinare centrate pe complexa problematica a mediului ambiant, in randul carora se inscrie si programul ECO-SCOALA.

Mobilizand elevi, parinti, cadre didactice, reprezentanti ai autoritatilor locale, programul deruleaza actiuni instructiv - educative orientate in directia atingerii unor obiective clar delimitate. Astfel, cunoasterea de catre elevi a marilor pericole care umbresc viitorul Terrei: poluarea, desertificarile, despaduririle, saracirea speciilor animale si vegetale, cunoasterea cauzelor care contribuie la modificarea naturii, a legilor si factorilor care genereaza echilibrul natural constituie unul dintre obiectivele fundamentale ale programului care se impune cu necesitate deoarece cunoasterea a fost si este suportul real al actiunii si al realizarii.

Intrucat intreaga degradare a mediului ambiant isi are sorgintea in neintelegerea valorii naturii de catre omul care, aflat in permanenta fuga pentru a obtine roade fabuloase si folosuri imediate nu a stiut sa armonizeze interesele sale cu posibilitatile reale ale naturii, actiunile instructiv-educative ale programului converg spre formarea la elevi a capacitatii de intelegere a interdependentelor dintre mediul natural si mediul social, a fenomenelor de interconditionare in natura, de intelegere a importantei mediului inconjurator, a faptului ca natura trebuie respectata deoarece este unicul suport al societatii umane.

Ce este eco - scoala?

- programul Eco-Scoala reprezinta un program educational prin care elevii constientizeaza despre problemele locale de mediu, despre eforturile comunitatii locale privind protectia si conservarea mediului, si care ofera solutii concrete de implicare activa in rezolvarea unora din aceste probleme prin studiu in clasa si actiuni concrete in cadrul scolii si comunitatii;

- mijloc ideal de realizare a educatiei pentru o dezvoltare durabila si implementare a Agendei Locale 21 la nivel de scoala;

- reducerea impactului scolii asupra mediului inconjurator, schema programului reprezentand adaptarea unor sisteme de management de mediu recunoscute (EMAS si ISO 14 001);

- reprezinta un mijloc ideal de realizare a:

1.Informarii elevilor privind problemele si eforturile societatii de protejare si conservare a mediului;

2.Implicarea activa a elevilor in activitati de protejare a mediului printr-o gama larga de preocupari, de la activitatile de creatie tehnico-stiintifice si aplicative, de poezie, pictura, la activitati gospodaresti ce vizeaza infrumusetarea scolii, a cartierului, a clasei ;

3.Formarea deprinderilor de colectare selectiva a deseurilor de hartie si carton, PET-uri;

4.Dezvoltarea dragostei si respectului pentru natura om si societate, prin dezvoltarea respectului fata de sine, fata de mediul ambient, prin reducerea deseurilor si infrumusetarea mediului scolar.

La nivel international, programul Eco-Scoala este coordonat de Fundatia de Educatie pentru Mediul Inconjurator (FEE), ce reuneste 62 de organizatii din 55 de tari, care actioneaza la nivel national in domeniul educatiei pentru o dezvoltare durabila. Programul este sustinut de UNEP (Programul Natiunilor Unite pentru Mediu). Dintre acestea 46 de tari implementeaza Programul mondial ECO-Scoala. Programul a debutat ca program-pilot in anul 1994, pornind de la necesitatea implicarii tinerilor in gasirea de solutii la provocarile impuse de dezvoltarea durabila la nivel local. Astazi participa circa 23 000 de scoli din lume, din care peste 7 000 detin Certificat de Eco-Scoala si Steagul Verde.

Steagul Verde reprezinta premiul simbol al educatiei pentru mediu, acordat scolilor care implementeaza cu succes programul, un eco-indicator recunoscut pentru educatia privind Dezvoltarea Durabila si, in acelasi timp, un certificat al performantelor de mediu ale scolilor.

La nivel national, programul Eco-Scoala a debutat in anul 1999 cu doar 5 scoli pilot, ajungand in 2008 la 408 unitati scolare, sub coordonarea Centrului Carpato-Danubian de Geoecologie, in calitate de membru cu drepturi depline al FEE.

De-a lungul timpului, circa 600 de scoli din Romania au derulat programul, acum fiind active un numar de 408.

Pentru sustinerea programului, s-au incheiat parteneriate cu: Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului, Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Autoritatea Nationala pentru Turism, Prefectura Municipiului Bucuresti.

Bibliografie:

1.http://www.scoala5calarasi.ro/ecoscoala.php

2.http://lsnantipa.licee.edu.ro/ro/eco.htm

3.http://lsnantipa.licee.edu.ro/ro/eco.htm

4.http://www.apmsj.ro/programe/Ce_este_eco_scoala.htm

5.http://www.ccdg.ro/

6.http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=14

7. http://www.ccdg.ro/userfiles/file/Chestionar%20de%20ev_%20eco.pdf

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eco scoala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
4 419 cuvinte
Nr caractere:
22 755 caractere
Marime:
446.71KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Ecologie
Tag-uri:
scoala, ecologie
Predat:
la facultate
Materie:
Ecologie
Sus!