Criminologie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cercetind trecutul popoarelor turce,am descoperit ca turcii sint atit de raspinditi, incit istoria lor se leaga aproape de istoria tuturor neamurilor,,. intradevar, de la Pacific la Atlantic, pe intinderile Asiei, Europei si Africii, grupurile de popoare turcice, in deplasarea lor permanenta dintr-un loc in altul, au preluat unele de altele stafeta istoriei, creind, in decursul veacurilor, un numar impresionant de formatiuni politice s-au manifestat sub forma unor confederatii de triburi, iar altele au luat proportiile unor imperii puternic centralizate, dupa cum unele s-au dezintegrat odata cu disparitia fauritorilor lor, in timp ce altele au dainuit secole de-a rindul, si chiar peste jumatate de mileniu, cum a fost, de pilda, cazul Imperiului otoman.

De relevat este si faptul ca, in decusrul existentei lor, turcii au trecut prin toata gama situatiilor posibile in istorie. Astfel, uneori ei au trait ca supusi ai altor popoare, alteori au servit ca mercenari in armatele straine, iat in anumite perioade au dominat alte popoare, dupa care a trebuit ca ei insisi sa lupte pentru cucerirea independentei.

Dominatia Otomana a jucat un rol important si pentru tara Moldovei care aproximativ trei secole s-a aflat sub autoritatea Imperiului Otoman. Dominatia Otomana a lasat un impact important in istorie, adica un impact direct pentru stramosii mei. tara de bastina a stramosilor mei este Bulgaria, in perioada rascoalei, un grup format din mai multe familii bulgari au emigrad in Moldova, pentru a-si putea salva vietiile lor si a copiilor. Imperiul Otoman a fost unul din cele mai mari si puternice imperii, dar si a adus foarte multe necazuri popoarelor cucerite.

Pentru mine personal expresia ,,Dominatia Otomana,, imi aminteste despre povestile buneilor care imi povesteau despre cruzimea turcilor si suferintele pe care li-au avut din cauza Imperiului Otoman. Mai apoi cercetind istoria Turcilor si mai ales studiind cartea lui Pavlo Zagribelny ,,Roxelana,, si alte monografii, m-am convins ca felul de conducere a Imepriului Otoman s-a schimbat din veac in veac. Fiecare Sultan si-a creat propriu fel de conducere si propriile legi. in istrorie s-a conturat conducerea fiecarui dintre Sultani, unii sunt descrisi pozitiv, altii negativ. Dar totusi, fiecare din el si-a lasat amprentele in istorie, si a adus la aceea ce avem acum. Fenomele de crima, criminal, criminalitate in fiecare perioada a Dominatiei Otomane a avut diferete expresii si ceea ce insemna crima intr-o perioada, in alta putea sa fie un fenomen obisnuit si adecvat.

in lucrarea data scopul meu este de a cerceta fenomenele de crima, criminal, criminalitate din toate aspectele. Dupa cum cunoastem Imperiul Otoman era un imepriu religios si deaceea legislatia lor in mai multe perioade se baza pe moralitatea religioasa. Dar totusi in istorie sunt cunoscute perioade care in care au fost reforme legislative, care au adus schimbari esentiale in societate. Deci, in contiunuare vom vorbi despre perioadele care au adus cele mai eficiente schimbari in legislatie.

Activitatea Legislativa a Sultanului Soleman

in primul rind vreau sa ne acsam pe perioada a Sultanului Soleman, care este una din cea mai cunoscuta perioada a istoriei. ,,in desfaurarea in timp a Imeriului Otoman, anii domniei sultanului Soliman, (1520-1566), constituie ,,epoca sultanului Soliman,,, care se inscrie pe panta ascensiunii tot in cadrul partii a doua a tabloului istoriei Imperiului otoman. Aceasta epoca concentreaza la maximum forta si stralucirea imperiului, dupa care urmeaza declinul.

Pe timpul domniei sale, care a durat aproape o jumatate de secol, Imperiul otoman, care a trait cea mai stralucitoare perioada sub raportul cuceririlor si al politicii pe de o parte, al stiintei, culturii si artei pe de alta parte, prin legile codificate cu privire la treburile juridice si la pamint sau prin cele nou promulgate, apare ca un stat dintre cele mai civilizate.

Forma turceasca a numelui Soliman este Suleyman, echivalentul ebraicului Solomon. Turcii ii dau apelativul Kanuni, ,,Legislatorul,,.

Kanuni sultan Suleyman a fost distins cu acest apelativ, dupa cum se afirma de obicei, in urma faptului ca a strins intr-un corpus legiurile existente, tot sub titlul de Kanunname-i al-i Osman, ,,Cartea legilor dinastiei lui Osman,, , insa dinstinctia aceasta nu provine numai de pe urma inscrierii numelui sau in fruntea legislatiei, ci mai ales pentru ca el a respectat si a facut sa fie respectat dreptul si ordinea. in profunzimea societatii otomane din acea vreme aceste trasaturi ale caracterului padisahului au impus, in primul rind, mai mult chiar decit caracteristicile sale de cuceritor mondial.

intr-adevar, la 30 septembrie 1520 Soliman a ocupat tronul otoman, la 1 octombrie a avut loc inmormintarea sultanului Selim in mausoleul inaltat de fiul sau, Soliman, linga care acesta a inaltat ulterior si geamia ce-i poarta numele pe care l-a dat si cartierului: Sultan Selim.

Apoi, imediat a inaugurat politicasa numita adl-u-ihsan, ,,dreptate si binefacer,,. Desi inca tinar, caci avea 25 de ani, animat de spiritul justitiei, noul padisah a anulat doua masuri socotite neintemeiate, neumane, pe care le luase tatal sau. Anume, prima era stramutarea fortata din Egipt la Istanbul a 1800 de persoane socotite primejdioase pentru suzeranitatea otomana, printre care

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criminologie.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
14 pagini
Imagini extrase:
14 imagini
Nr cuvinte:
6 412 cuvinte
Nr caractere:
32 698 caractere
Marime:
37.62KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept
Tag-uri:
criminalitate, imperiul otoman, drept
Predat:
Facultatea de Drept si Administratie Publica din Ramnicu Valcea , Universitatea Spiru Haret din Bucuresti
Specializare:
Drept
Materie:
Drept
An de studiu:
IV
Nota primită:
Nota 9
Sus!