Obiectul și cauza actului juridic civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Obiectul actului juridic civil reprezinta conduita partilor, adica actiunile sau inactiunile la care sunt indreptatite sau la care sunt obligate partile, care se refera, de regula, la un bun. Deci obiectul actului juridic civil coincide cu obiectul raportului juridic civil. Astfel, obiectul juridic al actului juridic civil consta in conduita partilor, iar obiectul material, derivat al actului juridic civil este reprezentat de bunul la care se refera conduita partilor.

Conditii de validitate generale

Pentru validitatea obiectului actului juridic civil trebuie indeplinite urmatoarele conditii generale:

a) Obiectul trebuie sa existe. Daca in momentul incheierii actului juridic obiectul nu exista, actul este lovit de nulitate. In materia contractului de vanzare-cumparare se prevede ca daca ,,lucrul vandut era pierit in tot" la data incheierii contractului, vanzarea este nula (art. 1311, C. civ.).

De exemplu, daca X ii vinde lui Y un cal, fara sa stie ca in momentul incheierii contractului calul pierise, in urma unui accident, contractul de vanzare-cumparare este lovit de nulitate absoluta.

Daca obiectul nu exista in momentul incheierii actului juridic, dar va exista in viitor, adica obiectul reprezinta un bun viitor, actul juridic este valabil (art. 965, alin. 1, C. civ.).

De exemplu, X ii vinde lui Y o recolta viitoare de grau de pe un anumit teren al sau; X incheie un contract de prestari servicii cu Y, prin care se obliga sa execute o pictura murala. Daca obiectul actului juridic este o succesiune viitoare (nedeschisa) actul juridic este lovit de nulitate (art. 965, alin. 2, C. civ.).

b) Obiectul trebuie sa fie determinat sau determinabil, altfel nu este cunoscut la ce anume se obliga debitorul si o asemenea obligatie nu este susceptibila de executare. Obiectul este determinat daca sunt precizate toate elementele care permit individualizarea sa.

De exemplu, X ii inchiriaza lui Y locuinta sa, din strada M, nr. 3,et. 2,ap. 4. Obiectul este determinabil daca sunt precizate anumite elemente, care permit determinarea sa in viitor.

De exemplu, X se obliga fata de Y sa monteze tamplarie de aluminiu la toate ferestrele din casa acestuia.

Daca obiectul se refera la un bun cert (individual determinat), atunci in actul juridic trebuie sa existe elemente suficiente pentru individualizarea lui. Daca obiectul se refera la un bun de gen, atunci trebuie sa fie determinat cel putin in specia si cantitatea lui (art. 964, C. civ.).

De exemplu, X ii vinde lui Y, o tona de mere Golden. Actul este valabil si atunci cand cantitatea nu este determinata, dar este determinabila in viitor.

De exemplu, contractul in temeiul caruia se furnizeaza gaz metan pentru consumul casnic, nu are un obiect determinat, ci determinabil; cantitatea obiectului contractului este incerta, dar determinabila in viitor (art. 964, alin. 2, C. civ.). Daca partile nu au stabilit si calitatea bunului de gen, atunci debitorul este obligat sa predea un bun de calitate medie (art. 1103, C. civ.).

c) Obiectul trebuie sa fie posibil. Aceasta conditie decurge din principiul ca nimeni nu poate fi obligat la imposibil. Imposibilitatea obiectului atrage nulitatea actului juridic pentru lipsa de obiect. Pentru aceasta este necesar ca imposibilitatea sa aiba caracter absolut, adica obiectul sa fie imposibil nu numai pentru cel care se obliga (pentru debitor), ci si pentru orice alta persoana. Astfel, in cazul obligatiei de a da un bun cert, imposibilitatea obiectului nu poate rezulta decat din pieirea bunului respectiv; cand obligatia consta in a da un bun de gen, obiectul este imposibil numai in ipoteza in care nu este cu putinta sa se produca sau sa se procure asemenea bunuri. Inexistenta momentana a bunului nu constituie o imposibilitate absoluta de executare. Daca imposibilitatea are un caracter relativ, adica obiectul este imposibil numai pentru debitor, validitatea actului juridic nu este afectata; in acest caz, debitorul, care nu-si poate executa obligatiile, va fi tinut sa-l despagubeasca pe creditor.

Imposibilitatea referitoare la obiect poate fi materiala

(de exemplu, X se obliga fata de Y sa transporte o cantitate de marfa cu camionul sau, in 5 ore, pana in localitatea M, care se afla la o distanta de 1.500 km)

sau juridica (de exemplu, X cumpara un teren, fara sa stie ca terenul tocmai fusese scos din circuitul civil; contractul de vanzare-cumparare este lovit de nulitate absoluta).

Imposibilitatea obiectului poate sa rezulte si din materia anumitor acte juridice, care impune un anumit obiect, cu excluderea altora.

Astfel, obiectul actului juridic prin care se instituie o ipoteca nu se poate referi decat la un bun imobil; gajul are ca obiect numai un bun mobil;

contractul de imprumut de consumatie poate avea ca obiect numai bunuri fungibile sau consumptibile;

contractul de imprumut de folosinta (comodatul) poate avea ca obiect numai bunuri nefungibile

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Obiectul si cauza actului juridic civil.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2016
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
3 125 cuvinte
Nr caractere:
15 539 caractere
Marime:
48.98KB (arhivat)
Publicat de:
Lorin-Emilian Busuioc
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
act juridic, obiect, cauze
Predat:
la facultate
Specializare:
Management
Materie:
Drept Civil
An de studiu:
I
Sus!