Actul juridic civil

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Prin act juridic civil se intelege manifestarea de vointa facuta cu intentia de a produce efecte juridice, adica de a naste, modifica sau stinge un raport juridic civil concret.

Din aceasta definitie rezulta ca elementele caracteristice actului juridic civil sunt urmatoarele:

- prezenta unei manifestari de vointa, care poate sa provina de la una sau mai multe persoane fizice ori juridice;

- manifestarea de vointa este exprimata cu intentia de a produce efecte juridice civile (prin acest element actul juridic civil se deosebeste de faptul juridic civil, acesta din urma fiind savarsit fara intentia de se produce efecte juridice, efecte care se produc in temeiul legii);

- efectele juridice urmarite pot consta in a da nastere, a modifica sau a stinge un raport juridic civil concret (prin acest element, actul juridic civil se delimiteaza de actele juridice din alte ramuri de drept).

Trebuie subliniat ca termenul ,,act" poate avea doua intelesuri.

Primul sens este acela care se despride din definitia de mai sus, deci de operatiune juridica. Pentru acest sens se utilizeaza si formula negotium iuris sau mai simplu, cuvantul negotium.

Insa, atat in legislatie, cat si in doctrina sau in jurisprudenta, prin ,,act" (uneori chiar prin sintagma ,,act juridic") se desemneaza si inscrisul constatator al manifestarii de vointa, adica suportul material care consemneaza sau reda operatiunea juridica. Pentru acest al doilea sens, se foloseste si expresia instrumentum probationis sau, mai simplu cuvantul instrumentum. Intr-o exprimare riguros de exacta, pentru cel de-al doilea sens ar trebui sa se foloseasca termenul de inscris. De asemenea, in articolul 1191 alin.1 C.civ., termenul de act este intrebuintat atat in sensul de operatiune juridica, precum si in sensul de inscris ce constata operatiunea juridica, textul de lege mentionat stabilind ca ,,dovada actelor juridice (negotium) al caror obiect are o valoare ce depaseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decat sau prin act autentic, sau prin act sub semnatura privata"(instrumentum).

Codul civil nu cuprinde o definitie a actului juridic, dupa cum nu contine nici o reglementare generala a actului juridic civil, ci numai pentru conventii, dar unele din aceste reglementari se aplica oricarui act juridic.

2.Clasificarea actelor juridice civile

In circuitul civil se intalnesc o diversitate de acte juridice; de aceea este necesar ca ele sa fie clasificate, in functie de anumite criterii.

Principalele criterii de clasificare si categoriile de acte juridice care se examineaza in doctrina, sunt urmatoarele:

A.Dupa numarul partilor, actele juridice se impart in unilaterale, bilaterale si multilaterale.

- actul juridic unilateral este acel act care consta in manifestarea de vointa a unei singure parti. Sunt acte civile unilaterale: testamentul, recunoasterea unui copil din afara casatoriei,acceptarea mostenirii,renuntarea la o mostenire,oferta etc.

- sunt bilaterale actele juridice civile care necesita acordul de vointa a doua parti (de exemplu: contractele civile de vanzare-cumparare, donatia, imprumutul, mandatul, depozitul etc).

- sunt multilaterale actele juridice civile care implica acordul de vointa ce provine de la trei sau mai multe parti (de exemplu contractul de societate civila daca a fost incheiat de cel putin trei asociati).

B.Dupa scopul urmarit la incheierea lor, actele juridice se divid in acte cu titlu oneros si acte cu titlu gratuit.

a.actele cu titlu oneros sunt acele acte juridice civile prin care cineva procura altei persoane un folos patrimonial in schimbul unui echivalent. Este un asemenea act contractul de vanzare - cumparare, in care vanzatorul doreste sa fie platit in schimbul bunului vandut, iar cumparatorul doreste sa obtina bunul cumparat in schimbul pretului. Mai intra in aceasta categorie: contractul de transport, contractul de locatiune, imprumutul cu dobanda etc.

Actele cu titlu oneros se subdivid, la randul lor in: cumutative si aleatorii.

- actele cumutative sunt acele acte cu titlu oneros in care partile cunosc sau pot cunoaste, in chiar momentul incheierii lor, existenta si intinderea obligatiilor ce le revin ( ex. contractul de vanzare-cumparare, contractul de antrepriza)

- actele aleatorii sunt acele acte cu titlu oneros la a caror incheiere partile nu cunosc intinderea obligatiilor, avand in vedere posibilitatea unui castig sau riscul unei pierderi, datorita unei imprejurari viitoare incerte.

b.actul juridic cu titlu gratuiteste acel act prin care se procura cuiva un folos patrimonial fara a se urmariobtinerea a ceva in schimb. Din aceasta categorie fac parte: donatia, comodatul, mandatul gratuit, legatul.

Bibliografie:

1. Gabriel Boroi, ,,Drept civil.Parte generala", Editura AllBeck, Bucuresti, 1999;

2. Veronica Stoica, Nicolae Puscas, Petrica Trusca, ,,Drept civil. Institutii de drept civil", Editura aII-a, Bucuresti: Universul Juridic, 2004;

3. Gh. Beleiu, ,,Drept civil roman. Introducere in dreptul civil. Subiectele dreptului civil", Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2001;

4. Ion Dogaru, Sebastian Cercel, ,,Drept Civil. Partea Generala", Editura C.H. Beck , Bucuresti 2007

5. Cod Civil si Cod Procedura Civila;

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Actul juridic civil.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 880 cuvinte
Nr caractere:
17 067 caractere
Marime:
33.91KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Drept Civil
Tag-uri:
drept, act juridic
Predat:
Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor , Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi
Specializare:
Administratie – Publica
Materie:
Drept Civil
An de studiu:
III
Profesorului:
Maria Harbada
Sus!