Pedeapsa Penală

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1.Notiunea de Pedeapsa Penala

Pedeapsa constitue o sanctiune de drept penal ce consta intr-o masura de constringere, aplicata de instanta judecatoreasca fata de persoanele vinovate de savirsirea unei fapte socialmente periculoase, prevazuta de legea penala si calificata respective ca infractiune.

Pedeapsa este principalul mijloc de realizare prin constringere a ordinii de drept penal. Daca a fost incalcata ordinea legala(de drept) si este exclusa o alta modalitate de a o restabili, ramine doar ca organele de drept ale statului sa intevina imediat si sa aplice pedeapsa, dupa care va urma executarea ei. Numai astfel poate avea loc reincadrarea in societate a infractorilor, transformarea constiintei lor inapoiate. Incadrata intr-un ansamblu de mijloace menite sa apere ordinea de drept, pedeapsa, in calitate de o ultima masura, devine indispensabila de fiecare data, cind ordinea de drept este grav incalcata. In acest caz, pedeapsa trebuie sa contribuie la asigurarea apararii sociale, la curmarea activitatii infractionale si sa-i creeze infractorului asemenea imposibilitati ca el sa nu mai comita noi infractiuni.

2.Scopurile pedepsei

Pedeapsa are drept scop: 1)prevenirea savirsirii de noi infractiuni atit din partea condamnatului, cit si din partea altor pesoane;

2)corectarea si reeducarea condamnatilor in spiritul atitudinii cinstite fata de munca, al respectarii stricte a legilor.

Constringerea este esenta sau "natura" pedepsei, preventia speciala si generala-scopurile de baza ale ei, iar corectarea si reeducarea- metodele, caile de realizare a scopurilor pedepsei. Educarea unui cetatean constient al societatii nu este o functie proprie dreptului penal, ci aceasta apare ca un mijloc de prevenire a infractiunii.

3.Categoriile de pedepse

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pedeapsa Penala.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
6 pagini
Imagini extrase:
6 imagini
Nr cuvinte:
1 395 cuvinte
Nr caractere:
8 567 caractere
Marime:
32.77KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Referat
Materie:
Discipline Opționale
Tag-uri:
penal, drept, infractiune, condamnat
Predat:
la liceu , Moldova
Sus!