Previzualizare referat:

Extras din referat:

Recent, in ceea ce priveste protectia martorilor s-a adoptat o noua lege, anume Legea 682/2002, care intra in vigoare de la data de 27.01.2003. Adoptarea legii s-a facut la recomandarea Consiliului Europei. Aceasta lege valorifica experientele le-gislative ale altor state (SUA, Canada, Germania, Italia, Polonia, Slovacia). Inainte de adoptarea acestei legi, in Codul roman de procedura penala existau anumite ma-suri de protectie. Acestea privesc: a) Controlul judiciar -; Interdictia deplasarii in anumite locuri si luarii de con-tact cu anumite persoane. b) Institutia arestarii preventive -; Permite detinerea unei persoane pentru uni-cul motiv ca ar incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului prin influentarea unui martor. c) Interdictia parasirii localitatii in care locuieste d) Interdictia detinutului de a lua legatura cu exteriorul - Regula e valabila si pentru legatura cu aparatorul, insa numai pe o durata limitata. Masura se ia cand exista temerea ca in acest fel inculpatul nu poate sa influenteze martorii. y9b13bp

Practica penala a dovedit ca aceste masuri sunt insuficiente astfel incat cresterea si perfectionarea fenomenului infractional (crima organizata) a determinat adoptarea unei legi complexe, care sa reglementeze un program de protectie a martorilor care detin date sau informatii pe care urmeaza sa le furnizeze organului judiciar, in vede-rea aflarii adevarului, daca le este pusa in pericol viata, integritatea corporala sau li-bertatea, ca urmare a detinerii acestor informatii.

Potrivit noii legi, pentru includerea in programul de protectie a martorilor, care desemneaza un ansamblu de activitati specifice de protejare a martorilor, care sunt pusi in pericol si care se realizeaza de catre un organism nou-creat: Oficiul National pentru Protectia Martorilor (ONPM), care functioneaza in cadrul MI, in subordinea Inspectoratului General al Politiei.

Pentru includerea in acest program, persoanele in cauza trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:

1) Sa existe un martor in sensul legii.

Martor -; Este o definitie generica si nu e sinonima cu cea tehnica, prevazuta de cod, ci, in lumina noii legi, prin martor se intelege persoana aflata in una din urma-toarele situatii: a) Martor, in intelesul art. 78, c.pr.pen. -; Persoana care are cunostinta despre fapte sau imprejurari care privesc obiectul cauzei si care e chemata in proces de or-ganul judiciar penal prevazut de lege, pentru a fi audiata in legatura cu aceste cu-nostinte. b) Persoana care nu are nici o calitate procesuala -; Dupa parerea noastra, in aceasta categorie poate intra orice alta persoana decat cea care e chemata in calitate de martor, in conditiile art. 78, c.pr.pen. Deci poate fi martor si victima infractiunii, cu precizarea ca, in acest caz, calitatea de martor are un caracter precar, nestabil, deoarece oricand victima isi poate parasi statutul. Dupa parerea noasta, poate fi mar-tor si expertul. c) Persoana care are calitatea de inculpat intr-o alta cauza -; Prin aceasta legea a avansat o idee extrem de valoroasa, si anume aceea potrivit careia un co-inculpat intr-o cauza penala nu poate fi audiat ca martor cu privire la fapta retinuta in sarcina unui alt inculpat. Aceasta regula a fost impusa de situatia cand intr-o ca-uza sunt mai multi inculpati si de necesitatea respectarii dreptului la tacere al incul-patului. d) Persoana aflata in cursul executarii unei pedepse privative de libertate -; Aceasta este situatia unui condamnat definitiv. Curtea Europeana s-a pronuntat in sensul ca un condamnat definitiv poate fi audiat in calitate de martor.

La aceasta categorie se mai adauga: membrii de familie ai martorului (sot, pa-rinti, copii), precum si persoanele apropiate martorului, adica persoanele fata de care martorul are o legatura afectiva.

Pentru ca oricare dintre persoanele enumerate sa dobandeasca calitatea de martor protejat e necesar sa detina date sau informatii care trebuie sa fie determinante la aflarea

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Mamartorul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 453 cuvinte
Nr caractere:
8 465 caractere
Marime:
7.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
justitie, infractiune, martor
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!