Corupția în România

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Am ales aceasta tema deoarece tendintele de crestere a diverselor fapte de coruptie in societatea romaneasca reprezinta un fenomen real ale carui consecinte sociale si moduri de solutionare intereseaza atat factorii cu rol de prevenire si control social, cat si opinia publica interesata de dimunuarea acesteia.

Coruptia poate fi definita generic ca abatere de la datorie, violare a unor norme morale si legale ce impiedica exercitarea functiei publice. Din punct de vedere politic, coruptia presupune abuzul functiei politice sau publice in interes personal. Din punct de vedere administrativ, coruptia presupune pretinderea de foloase materiale si morale in scopul indeplinirii unui act care era stipulat oricum in fisa de post a persoanei respective. Din punct de vedere juridic , in legislatia romaneasca nu exista o definitie a coruptiei, ci contine doar actele care intra in aceasta categorie, precum si sanctiunile corespunzatoare. In categoria actelor de coruptie sunt incluse patru delicte: luare de mita, dare de mita, trafic de influenta si primirea de foloase necuvenite. In realitate, exista mult mai multe forme de coruptie, insa datorita faptului ca nu sunt incluse in legislatie sunt foarte greu de sanctionat. Din punct de vedere sociologic, coruptia este un fenomen antisocial si deviant cu multiple consecinte la nivel social. Ea poate fi definita ca "un ansamblu de activitati imorale, ilegale, realizate nu numai de indivizi cu functii de conducere sau care exercita un rol public, ci si de diverse grupuri si organizatii (publice si private) in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale sau a unui statut social superior, prin utilizarea unor forme de constrangere, santaj, inselaciune, mituire, cumparare, intimidare" (Cherciu , Elena , 2004).

Coruptia este un fenomen mondial care se regaseste la toate nivelele societatii si in toate domeniile de activitate. Insa ea are un caracter destul de relativ din punct de vedere

social: ceea ce intr-o societate constituie act de coruptie, in alta poate fi acceptat si permis. De aceea actele de coruptie nu sunt universal valabile, ci ele difera de la o societate la alta. Cu toate acestea, in ultimii ani acest fenomen a devenit tot mai ingrijorator si mai greu de controlat, el dezvoltandu-se si specializandu-se permanent. Aproape ca nu mai exista domeniu de activitate in care sa nu existe coruptie, fie ca este vorba despre mica coruptie, fie ca este vorba despre marea coruptie.

In prezent, majoritatea oamenilor sunt de parere ca fenomenul coruptiei este cea mai grava problema cu care se confrunta tara noastra. El a inceput sa ia amploare o data cu revolutia din 1989, cand transformarile socio-economice au adus o stare anomie, un dezechilibru intre nevoile indivizilor si posibilitatile de a le satisface oferite de societatea in tranzitie . Astfel , cresterea preturilor , starea de nesiguranta , dificultatea de a gasi un loc de munca sau o locuinta etc au condus la adoptarea de practici ilegitime pentru satisfacerea nevoilor.

Potrivit unui sondaj realizat de IMAS in 2002 , cauzele coruptiei sunt: dorinta de imbogatire rapida, neaplicarea legilor, legile neclare si incomplete, existenta unor sefi incompetenti numiti pe criterii politice, birocratia, salariile mici ale functionarilor publici, problemele mostenite din perioada comunista. La cauzele indentificate de cetatenii romani participanti la sondajul realizat de IMAS, mai pot fi adugate: nivelul de trai scazut, dorinta de putere, incompetenta profesionala, absenta unor institutii si mecanisme de control adecvate sau criza morala a intregii societati romanesti. Nu putem nega faptul ca exista o criza morala in Romania , chiar si analizand situatia doar din perspectiva coruptiei: fiecare individ a savarsit la un moment dat un act de coruptie, cu intentie sau fara: de la persoana care ofera un cadou medicului pana la omul politic care face trafic de influenta.

In Romania , coruptia s-a raspandit in toate domeniile si in toate ramurile activitatii. Putem vorbi astfel despre coruptie economica ( actiunile ilicite ale agentilor economici sau ale unor persoane participante, constand in: frauda in gestiune, inselaciune, abuzul de putere, falsuri in acte etc ), coruptie profesionala ( actiunile imorale si ilegale ale functionarilor publici sau ale altor salariati care isi indeplinesc atributiile de serviciu in mod preferential sau conditionat ) sau coruptie politica ( folosirea influentei si a puterii de catre oamenii politici in scopuri personale ).

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Coruptia in Romania.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
6/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 821 cuvinte
Nr caractere:
10 367 caractere
Marime:
14.07KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
coruptie, societate, sociologie
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!