Cesare Lombroso și Criminalii în Serie

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Cesare Lombroso este teoreticianul cel mai reprezentativ, care a facut din idea tipului fizic criminal o cauza a crimei. Teoria sa sustinea ca, in esenta, caracteristicile fizice ale individului erau indicatorii de baza ai degenerarii si inadaptarii. Lombroso includea pozitivismul lui Comte, evolutionismul lui Darwin, dar si alte studii ale timpului facute in relatia dintre crima si corpul uman.

Teoria evolutionista a timpului a clasificat atavismul ca pe o forma incipienta a vietii animale. Cu alte cuvinte, criminalul seamana cu stramosii sai, carora le-a pastrat caracteristicile fizice. Aceste caracteristici despre care se credea ca ar indica tipul atavistic pentru o persoana c ear putea deveni criminal, erau urmatoarele: devierile in marimea capului sau a formei acestuia; asimetria fetei; dimensiunile excesive ale falcilor si ale pometilor; defectele particulare ale ochilor; urechi de dimensiuni neobisnuite sau foarte mici sau departate de cap, asemenea urechilor unui cimpanzeu; nas stramb, in vant sau turtit, acvilin sau cioc de pasare; buze carnoase umflate; obraji buhaiti ca aceia a unor animale; specificatii ale cerului gurii cum ar fi omusor mare sau o serie de umflaturi si denivelari asemnea celor existente la unele reptile care au cerul gurii despicat; dentitie anormala; barbie proeminenta sau excesiv de lunga, scurta sau turtita asemenea maimutelor; abundenta, varietatea si precocitatea zbarciturilor; anomaliile parului marcate prin caracteristici specifice sexului opus; defecte ale toracelui cum ar fi prea multe sau prea putine coaste sau mai multi sani; inversinea caracteristicilor sexualesau a organelor genitale; lungimea excesiva a bratelor; mai multe degete la maini sau la picioare; asimetria craniului.

Din examinarea a 383 de criminali italieni, Lombroso a stabilit ca 21% prezinta o asemenea anomalie, in timp ce 43 % au 5 sau chiar mai multe. Plecand de la aceasta constatare, Lombroso a afirmat ca prezenta a 5 sau mai multe anomalii ne indica faptul ca individual este "criminal nascut". Lombroso a adus in sustinerea teoriei sale probe clinice elocvente despre influenta zestrei genetice asupra criminalitatii. In inchisoarea de la Pavia, a gasit un copil avand un prognatism enorm, par stufos, fizionomie feminina si strabism, acesta comitand un asasinat la varsta de 12 ani, apoi a fost condamnat de 6 ori pentru furt; doi frati ai lui erau hoti, mama lui gazda de hoti, iar doua surori prostituate. De altfel, Lombroso "intr-o dimineata rece si cenusie de noiembrie", in timp ce observa oasele unui criminal notoriu care a murit in inchisoare "Acest barbat detinea o asa extraodinara agilitate, ca este stiut ca escalada inaltimile muntilor purtand o oaie pe umerii lui. Obraznicia sa cinica a fost asa de mare ca se lauda deschis cu crimele sale. La moartea sa(...)am fost desmnat sa fac autopsia, si in craniul deschis am gasit un punct slab ca la animalele inferioare. Aceasta nu a fost nici macar o revelatie. La vederea acelui craniu, dintr-o data m-am luminat (...), problema naturii criminalului(...) o fiinta atavista care reproduce in propria persoana instinctele feroce ale omului primitiv".

Femeia criminal conform lui Lombroso, este diferita de barbatul criminal:"Am vazut de asemenea ca femeile au mai multe lucruri in comun cu copiii, ca simtul lor moral este

Bibliografie:

1. L'Uomo deliquente- Cesare Lombroso, Torino 1889

2. Flagelul Terorismului Internatioal- Ion bodunescu 1978

3. Criminal Justice: The Core- Freda Adler, Gerhard o.w. Mueller, William S. Laufer

4. Enciclopedia ucigasilor in serie- Brian Lane&Wilfred Gregg, 1996

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cesare Lombroso si Criminalii in Serie.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
2 874 cuvinte
Nr caractere:
14 727 caractere
Marime:
22.99KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
crime, cazuri, indicii
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Profesorului:
Mocuta Gheorghe
Sus!