Asistența socială a persoanelor cu deficiențe auditive

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Nivelul de trai de peste 10 ani, din Comuna Pastraveni Judetul Neamt, ar fi scazut din punct de vedere financiar cat si din cauza unei slabe conditii de evaluare si orientare scolara la persoanele cu deficiente de auz. Asadar nivelul de trai scade si creste numarul de persoane cu nevoi speciale. Deficienta de auz face parte din categoria deficientelor senzoriale alaturi de deficienta de vedere.

Ambele tipuri de deficienta sunt determinate de unele disfunctii sau tulburari la nivelul principalilor analizatori, cu implicatii majore asupra desfasurarii normale a vietii de relatie cu factorii de mediu, dar si a proceselor psihice ale persoanei, avand o rezonanta puternica in conduita si modul de existenta ale acesteia.

Termenii folositi pentru desemnarea persoanelor cu deficiente de auz sunt: surdo-mut, surdo-vorbitor, surd, deficient de auz, disfunctional auditiv, hipoacuzie, handicapat de auz, asurzit. Hipoacuzicul este deficientul de auz cu resturi de auz, iar surditatea totala se numeste cofoza. Persoanele cu deficiente de auz se integreaza cu greu in societate. Ei nu pot comunica decat prin limbaj mimico-gestual.

Rezumat:

Mi-am centrat atentia asupra persoanelor cu deficiente de auz deoarece analizatorul auditiv are o importanta deosebita in dezvoltarea psihica a individului din cauza rolului pe care-l are in facilitarea comunicarii verbale si in acumularea cunostintelor.

Cand deficienta auditiva este congenitala sau apare la varste timpurii provoaca dificultati in insusirea limbajului, iar in cazuri grave chiar mutenia. Cand apare dupa achizitionarea structurilor verbale determina o involutie la nivelul activitatii psihice daca nu se aplica programe educative speciale. Deficienta de auz poate fi partiala (hipoacuzie- gama de deficit auditiv intre 20-90 db) sau totale (surditatea- pierderea auzului de peste 90 db).

Gasirea unui loc de munca este o adevarata piatra de incercare pentru persoanele cu deficiente de auz. Agentii economici nu vor sa-i angajeze, pentru ca le este teama sa-si asume raspunderea pentru ei.

Prin lucrarea mea vreau sa stabilesc conditiile de evaluare si orientare scolara la persoanele cu deficiente de auz. M-am gandit sa stabilesc aceste conditii de evaluare si orientare scolara la persoanele cu deficiente de auz doarece consider ca:

- integrarea copiilor cu deficiente auz nu se poate face corect fara o evaluare/expertiza preliminara integrarii persoanei in invatamantul de masa sau in invatamantul special.

- o evaluare armonizata evita discriminarile si evaluarile diferite pentru cazuri similare, permitand si standardizarea criteriilor pentru definirea Nevoilor Educationale Speciale.

Ipoteza: stabilirea conditiilor de evaluare si orientare scolara.

Argument:

In mod obisnuit, comportamentul unei persoane care are un anumit handicap depinde de modul in care acesta a crescut cu handicapul sau. Se poate ca o persoana cu probleme de auz sa nu stie intotdeauna cum trebuie sa se comporte, nici care sunt normele sociale, pentru ca handicapul sau o impiedica uneori sa inteleaga ceea ce pare evident celorlalti. Este deci esential ca acesti elevi sa fie incurajati sa achizitioneze bune aptitudini sociale.

Integrarea copiilor cu cerinte educationale speciale in comunitate devine una dintre cele mai stringente probleme psihopedagogice, fiind mereu obiect al cercetarii specialistilor din diferite ramuri ale stiintei.

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asistenta Sociala a Persoanelor cu Deficiente Auditive.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
4/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 159 cuvinte
Nr caractere:
5 880 caractere
Marime:
13.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Criminologie
Tag-uri:
sociologie, asistenta, asistenta sociala
Predat:
la facultate
Materie:
Criminologie
Sus!