Criza Paternității

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Voi vorbi despre importanta paternitatii si despre criza paternitatii, si nu doresc nicidecum sa spun prin aceasta ca maternitatea nu este importanta. Sunt sigur ca sotia mea m-ar corecta repede daca as lasa vreodata sa se inteleaga asa ceva. Insa criza paternitatii este, cred eu, mult mai serioasa in zilele noastre decat cea a maternitatii. Un prim motiv este acela ca mamele tind sa fie mult mai bune si mult mai responsabile in a fi mame decat tatii in a fi tati. De asemenea, daca un copil nu are o mama buna, acest lucru devine vizibil foarte curand, deja cand copilul este mic, si de obicei alte femei vad ca mama nu este foarte buna si intervin. Se va gasi mereu o sora, o bunica, o matusa care sa preia sarcina atunci cand mama este incompetenta sau rea. Deci si atunci cand mama nu este buna alte mame "inlocuitoare" se vor face prezente. Si, in al treilea rand, daca un copil are o mama foarte rea - si aceasta se intampla uneori, dar nu foarte des - de obicei acesta este asa de distrus, de ranit psihologic incat atunci cand creste nu va fi o problema atat de mare pentru societate. De ce? Pentru ca acest copil va fi, probabil, de cele mai multe ori, intr-o institutie speciala, si astfel pacatele mamelor nu ajung sa se transmita atat de usor societatii [2]. Scriptura vorbeste numai despre pacatele tatilor ca fiind transmise mai departe. De aceea doresc sa vorbesc despre criza paternitatii din zilele noastre, si voi vorbi despre aceasta avand in vedere mai mult Statele Unite ale Americii, insa cred ca problema este destul de asemanatoare si in alte state occidentale.

Cred ca daca privim la criza culturii noastre putem observa ca adevarata criza in cultura este o criza a familiei. Si daca privim la criza din familie cred ca putem vedea ca aceasta este o criza a tatalui, mai ales a tatalui care este absent. Si, in cele din urma, voi concluziona spunand ca aceasta criza a tatalui este o criza a credintei. Pentru moment insa voi lasa deoparte acest subiect si voi vorbi despre psihologie, mai precis despre psihologia tatalui si despre ce aduce un tata copiilor sai. Psihologia a devenit limbajul culturii moderne. Ca si catolici, este greu sa vorbim culturii folosind teologia, dar putem vorbi culturii folosind psihologia. S-a ajuns pana la urma ca in ultimii douazeci sau treizeci de ani cercetarea in stiintele sociale - psihologia si disciplinele legate de ea - sa sprijine in mod remarcabil perspectiva catolica cu privire la familie. Desi rezultatele acestor cercetari nu au fost intotdeauna intelese de cultura secularizata, aceasta incepe totusi, cred eu, sa se trezeasca, deoarece criza familiei devine acum o criza a economiei in majoritatea societatilor occidentale. Deci, ca si catolici, avem un mesaj fata de care, in cele din urma, lumea secularizata incepe sa se deschida. Ma voi intoarce acum la cateva dintre descoperirile despre tati in stiintele sociale, in literatura psihologica.

Primul lucru care a fost demonstrat in mod repetat, dupa fiecare pas al cercetarilor, fara nici o exceptie, timp cincizeci de ani sau mai mult, este ca absenta tatalui este un factor foarte important de predictie pentru comportamentul criminal la copii, mai ales la baieti. In S.U.A., unde avem o populatie numeroasa de detinuti, aceasta a fost numita populatia baietilor sau a tinerilor fara tata. Aproape niciodata nu se descopera ca vreunul dintre acesti tineri din inchisoare sa fi avut un tata cu care a crescut. Multi dintre ei nici macar nu stiu cine este tatal lor. Sunt convins ca o buna parte din raspandirea mentalitatii fasciste in randul tinerilor, mai ales in randul baietilor, este legata de absenta unui tata care sa-i sprijine in viata lor. In afara de tendinta baietilor fara tata de a deveni criminali, exista si o tendinta a fetelor din astfel de familii de a deveni active sexual inainte de vreme si deseori de a deveni mame singure, cautarea unui tata fiind vazuta ca motivul psihologic pentru care aceste fete cauta un partener mai varstnic. De exemplu, fata are paisprezece ani si gaseste un prieten de optsprezece ani, incep sa aiba relatii sexuale si ceea ce urmeaza este graviditatea si de aici fie avortul, fie o mama necasatorita incercand sa creasca un copil de una singura. Acest

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Criza Paternitatii.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
4 366 cuvinte
Nr caractere:
18 144 caractere
Marime:
57.44KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Creștinism
Tag-uri:
avort, pacate, credinta
Predat:
la facultate
Materie:
Creștinism
Profesorului:
Paul Vitz
Sus!