Structuri patrimoniale

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Avand in vedere cele 2 parti ale bilantului contabil activul si pasivul structurile patrimoniale se impart si ele la randul lor:

a)Structuri patrimoniale de activ

b)Structuri patrimoniale de pasiv

A.Activul patrimonial se compune din bunurile economice de creanta

Avand in vedere urmatoarele criteria respective modul de valorificare ale mijloacelor economice si gradul de lichiditati al mijloacelor economice ( capacitatea unui mijloc economic de a fi transformat in bani pe parcursul sau la sfarsitul procesului tehnologic). Activele patrimoniale se impart in:

1.Imobilizate

2.Circulante

3.Cheltuibile

Imobilizate:

Reprezinta acele bunuri economice care au o durata de folosinta indelungata( mai mare de un an) participa la mai multe procese de productie isi pastreaza forma lor materiala si isi transmit valoarea in mod treptat asupra noilor produse create.

Activele imobilizate la randul lor se impart in:

-Imobilizari necorporale

-Imobilizari corporale

-Imobilizari financiare

Imobilizarile necorporale se mai numesc nemateriale sau intangibile deoarece nu se prezinta sub o forma concreta materiala. Din aceasta grupa fac parte:

-Cheltuielile de constituire

-Cheltuielile de dezvoltare

-Concesiunile

-Brevetele

-Licentele, marcile de fabrica

-Fonduri comerciale

-Alte imobilizari necorporale

a.Cheltuieli de constituire

Infintarea, dezvoltarea sau fuziunea unitatii patrimoniale - taxe de inmatriculare, publicarea in monitorul oficial. Amortizarea cheltuielilor de constituire se face in cel mult 5 ani.

b.Cheltuieli de dezvoltare

c.Concesiunile reprezinta cheltuielile efectuate de agentul economic pentru a obtine dreptul de a exploata un bun.

d.Brevetele reprezinta cheltuielile efectuate pentru obtinerea dreptului de autor asupra unui produs, serviciu.

e.Licentele reprezinta cheltuielile efectuate de agentul economic pentru a obtine dreptul de a folosi un brevet

f.Marcile de fabrica sunt cheltuielile pe care agentul economic le face pentru a-si deosebi produsele sale de alte produse asemanatoare fabricate de alte agentii economice ( semen de distinctive)

g. Fondurile comerciale

Pe langa aceste imobilizari necorporale mai exista si avansurile si imobilizari necorporale in curs de executie sunt nemateriale in curs de executie ale sfarsitului perioadei.

B.Imobilizarile corporale se mai numesc si material deoarece au o forma concreta, materiala. Aceste imobilizari se caracterizeaza prin faptul ca au o durata de functionare mai mare de un an si o valoare stabilita limita prin lege.

Din grupa imobilizarilor corporale fac parte:

-terenurile( terenuri propriu-zise care au valoare economica dar nu sunt supuse amortizarii/ amenajarile de terenuri care sunt supuse procesului de amortizare

- si mijloacele fixe reprezinta obiectul sau complexul de obiecte care indeplineste cumulative 2 conditii: durata de functionare sa fie mai mare de 1 an; caloarea este stabilita limita prin lege( 1800 lei)

Din grupa mijloacelor fixe fac parte constructii, echipamente tehnologive, masini, utilaje, aparatura de reglare masurare si control, mijloace de transport, animale, plantatii, mobiliaer, echipamente de birotica etc. Mijloacele fixe: pe parcursul folosirii lor in cadrul proceselor de productie se uzeaza( uzura fizica, morala) expresia baneasca a uzurii inclusa pe cheltuieli poarta sumele de amortizare. In tara noastra se cunosc 3 metode de amortizare:

1.Metoda amortizarii liniare

2.Metoda amortizarii degresive

3.Metoda amortizarii accelerate

C.Imobilizarile financiare reprezinta valorile financiare care sunt investite la capitolul social al altor societati comerciale in vederea conducerii societatii respective detinerii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Structuri patrimoniale.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
5 pagini
Imagini extrase:
5 imagini
Nr cuvinte:
1 172 cuvinte
Nr caractere:
7 336 caractere
Marime:
17.31KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
patrimoniu, imobilizari financiare
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!