Principii contabile

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Capitolul I Principiile teoretice fundamentale

1.1. Principiul dublei reprezentari

Principiul dublei reprezentari - conform caruia, patrimoniul agentilor economici este reflectat in contabilitate, sub dublu aspect:

sub aspect material, al bunurilor si valorilor economice care il compun, respectiv a destinatiei economice, structura cunoscuta sub numele de activ patrimonial;

sub aspectul surselor de finantare al bunurilor si valorilor din activ, adica sub aspectul raporturilor de proprietate, reflectate sub forma de drepturi si obligatii cu valoare economica, structura cunoscuta sub numele de pasiv patrimonial.

Dubla reprezentare a patrimoniului constituie trasatura fundamentala a metodei contabilitatii, fiind reflectata prin ecuatia de echilibru sau ecuatia dublei reprezentari:

in care:

B - bunuri si valori economice;

D - drepturi cu valoare economica;

O - obligatii cu valoare economica.

sau

in care:

A - activ patrimonial;

P - pasiv patrimonial.

intre cele doua structuri ale patrimoniului, respectiv activul si pasivul patrimonial, exista o permanenta egalitate, deoarece in esenta, ambele structuri exprima sau evidentiaza acelasi patrimoniu, numai ca abordarea se face din puncte de vedere diferite.

in baza ecuatiei dublei reprezentari, echilibrul este permanent si datorita faptului ca orice bun sau valoare economica este expresia unor drepturi si obligatii cu valoare economica, si, in acelasi timp, orice drept sau obligatie cu valoare juridica genereaza bunuri si valori economice.

Principiul dublei reprezentari sta la baza contabilitatii in partida dubla.

Dubla reprezentare:

- influenteaza in mod direct continutul si structura bilantului;

- sta la baza regulilor de functionare a conturilor;

- stabileste ecuatiile de echilibru pentru analiza activitatii economico - financiare a agentului economic.

1.2. Principiul dublei inregistrari

Principiul dublei inregistrari este determinat si se bazeaza pe principiul dublei reprezentari.

Debitul si creditul reprezinta cele doua structuri fundamentale ale contului, procedeu sau instrument specific al metodei contabilitatii, asa cum activul si pasivul constituie cele doua structuri fundamentale ale bilantului contabil.

Dupa cum se cunoaste din definitiile date, diferenta esentiala dintre bilant si cont, ca procedee specifice metodei contabilitatii, este aceea ca bilantul reprezinta patrimoniul in ansamblul sau, adica in totalitatea elementelor patrimoniale componente, iar cu ajutorul contului se reflecta acelasi patrimoniu, numai ca abordarea este individuala, adica se reflecta fiecare element patrimonial in parte.

Din acest punct de vedere, principiul dublei inregistrari poate fi considerat o continuare a principiului dublei reprezentari, numai ca se schimba procedeele contabile specifice utilizate, dubla reprezentare foloseste ca procedeu specific de reflectare a patrimoniului bilantul contabil, iar dubla inregistrare foloseste ca procedeu specific de reflectare a patrimoniului contul contabil.

Metoda contabilitatii utilizeaza principiul dublei inregistrari datorita faptului ca bunurile economice si sursele de finantare ale acestora sunt intr-o continua miscare si transformare, datorita operatiilor economico - financiare la care participa patrimoniul.

Astfel, modoficarile intervenite in masa patrimoniului, in sensul cresterii sau scaderii acestuia, determina un raport de echivalenta, intre bunurile si valorile economice, pe de o parte, si sursele de finantare, respectiv drepturile si obligatiile cu valoare economica, pe de alta parte.

Conform principiului dublei inregistrari, contabilitatea inregistreaza fiecare operatie economico-financiara, simultan sau concomitent, in cel putin doua conturi, din care, la unul din conturi, in partea de debit, iar la celalalt, in partea de credit.

Capitolul II Principiile contabile prevazute explicit in reglementarile contabile din Romania ( Legea contabilitatii nr. 82/1991, OMF nr. 94/2001, OMF nr. 306/2002) sunt:

2.1. Principiul continuitatii activitatii

Trebuie sa se prezume ca entitatea isi desfasoara activitatea pe baza acestui principiu. Acesta presupune ca intreprinderea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in imposibilitatea continuarii activitatii sau fara reducerea semnificativa a acesteia. Daca administratorii intreprinderii au luat cunostinta de unele elemente de nesiguranta legate de anumite evenimente care pot duce la

Observații:

Universitatea Crestina Dimitrie Cantemir

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Principii contabile.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
9 pagini
Imagini extrase:
9 imagini
Nr cuvinte:
3 321 cuvinte
Nr caractere:
19 584 caractere
Marime:
31.02KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
contabilitate, principii
Predat:
la facultate , Universitatea Crestina "Dimitrie Cantemir" din Bucuresti
Materie:
Contabilitate
Sus!