Evidenta economică

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Evidenta economica constituie un sistem unitar de inregistrare cronologica si sistematica a fenomenelor si proceselor economice in scopul activitatii desfasurate.

Cea mai importanta sursa de informative economica o reprezinta evident economica.

Masurarea si expirmarea elementelor si proceselor economice supuse inregistrarii se face cu ajutorul etalonului de evident. Are 3 forme:

1.Etalonul natural serveste pentru masurarea si exprimarea cantitativa a elementelor economice.

2.Etalonul valoric sau banesc se foloseste pentru exprimarea in unitati monetare.

3.Etalonul timp serveste pentru masurarea timpului de munca, a consumului de energie etc.

Formele evidentei economice:

a)Evidenta operative inregistreaza informatiile in momentul si la locul producerii fenomenelor si proceselor economice. Caracteristici: - reflecta o mare diversitate de fenomene si procese economice

-Foloseste toate tipurilor de etaloane informationale

-Foloseste o diversitate de mijloace de lucru: register, tabele grafice etc.

Principalii furnizori de date sunt documentele economice. Documentele sunt acte scrise, intocmite in momentul efectuarii operatiilor economic-financiare prin care se dovedeste efectuarea acestor operatii.

Documentele contabile servesc la prelucrarea, centralizarea si inregistrarea in evident contabila a operatiilor consemnate in documentele justificate.

Documentele de evident operative consemneaza operatiile care au loc in momentul si la locul producerii lor sub raport imediat:

-Inregistrarea incasarii contravalorii marfurilor vandute (bon de marcaj)

-Evidentierea vanzarilor totale (monetary)

-Evident operatiilor de casierie cu ajutorul documentului "Registru de casa"

-Consemnarea timpului lucrat ( Condica de prezenta)

b)Contabilitatea inregistreaza, urmareste si controleaza laturi ale activitatii care pot fi exprimate valoric cu ajutorul etalonului banesc

Contabilitatea organizata la nivelul intreprinderilor este denumita contabilitatea intreprinderilor iar contabilitatea la institutii se numeste contabilitatea publica. Contabilitatea care evidentiaza formarea veniturilor si efectuarea cheltuielilor pe verigi organizatorice bugetare se numeste contabilitatea trezoreriei. Contabilitatea nationala reprezinta un system de inregistrare si de analiza structural-globala a ansamblului economic al unei tari.

Sarcinile contabilitatii:

-Furnizarea datelor necesare elaborarii programelor de activitate economica

-Asigurarea urmaririi si a controlului valoric al activitatilor desfasurate prin inregistrarea cronologica a operatiilor economice si financiare, privind nevoile proprii ale unitatii precum si relatiile cu investitorii, actionarii, clinetii, furnizorii, bancile, organelle fiscal, bugetul de stat, institutii guvernamentale.

-Furnizarea informatiilor necesare intocmirii documentelor de sinteza( situatii financiare) in vederea luarii decizilor economice.

-Sa asigure informatiile necesare cuantificarii indicatorilor macroeconomici schimbarile in structura de ramura teritoriala a economiei

Utilizatorii de informatii contabile sunt: investitorii prezenti si potentiali si personalul angajat, furnizorii, clientii, guvernul si institutiile sale, precum si publicul.

Sistemul de contabilitate din tara noastra este dualist. El se bazeaza pe conceptia organizarii contabilitatii pe doua paliere intercorelate:

-Contabilitatea financiara sau generala

-Contabilitatea interna de gestiune ( analitica, manageriala)

Statistica ca forma a evidentei economice, inregistreaza si prelucreaza informatii privind fenomenele socio-economice de masa, de mare intindere. Ea foloseste instrumente de lucru proprii: recensamantul, sondajul, ancheta etc.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Evidenta economica.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
443 cuvinte
Nr caractere:
3 278 caractere
Marime:
11.80KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
Economie, contabilitate
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!