Analiza performanțelor întreprinderii pe bază indicatorilor bilanțieri

Previzualizare referat:

Extras din referat:

1. Istoric, obiect de activitate, forma juridica a intreprinderii analizate

ICERP S.A. Ploiesti este o societate comerciala cu profil mixt, cercetare- productie, care are peste 45 de ani de experienta in domeniul lubrifiantilor si aditivilor. Sediu: Romania, Localitatea Ploiesti, Judetul Prahova, Str. Republicii, Nr. 291A, cod 2000 iar baza de constituire: Legea 15/1990 si HG 1224/28.11.1990 Loc de inmatriculare: Camera de Comert si Industrie. Registrul Comertului Prahova nr. J 29/312 din aprilie 1991.

ICERP S.A. fabrica si comercializeaza peste 300 de produse din gama uleiurilor pentru utilaje industriale, uleiurilor pentru motoare, fluidelor pentru prelucrarea metalelor, unsorilor consistente si aditivilor, comercializate sub marcile: LUBRICERPO, PROTICERPO si ADIROLO.

In continuare va fi prezentata o analiza a performantelor intreprinderii pe baza indicatorilor bilantieri.

2. Rolul si importanta analizei financiare pe baza bilantului contabil

Bilantul, ca document de sinteza contabila, este principala sursa informationala pentru toti tertii interesati de viata unei societati. Informatiile furnizate de acesta servesc nu numai raportarii unor date obligatorii cerute de organismele publice, ci si unei analize financiare a activitatii desfasurate de societate.

Analiza financiara se poate defini astfel: ,,Un ansamblu de concepte, metode si instrumente care permit tratarea informatiei contabile si a altor informatii de gestiune in vederea formularii unei aprecieri privind situatia financiara a unei societati sau organizatii, a riscurilor care afecteaza aceasta entitate, a nivelului si calitatii performantelor sale."

In vederea indeplinirii menirii sale, analiza financiara este eliberata de formalismul specific contabilitatii. Ea nu are la baza atat de multe reguli predefinite, ci trebuie sa depisteze acele caracteristici financiare semnificative pentru societate, sa-i perceapa punctele forte si slabe, sa le ierarhizeze dupa multiple criterii si, in final, sa ofere o apreciere pertinenta a situatiei societatii.

3. Analiza principalilor indicatori ai echilibrului financiar calculati pe baza bilantului contabil

Analiza financiara urmareste sa evidentieze modalitatile de realizare a echilibrului financiar pe termen lung si pe termen scurt (obiectiv al analizei pe baza de bilant) si treptele de acumulare baneasca de rentabilitate ale activitatii intreprinderii (obiectiv al analizei pe baza contului de rezultate).

Bilantul sintetizeaza starea patrimoniala a intreprinderii la un moment dat, in timp ce contul de rezultate sintetizeaza rezultatul fluxurilor economice si financiare de intrare, de prelucrare si de iesire pe perioada considerata.

Analiza echilibrului financiar

-fondul de rulment;

-nevoia de fond de rulment;

-trezoreria neta.Analiza financiara

Analiza marjelor de rentabilitate

-valoarea adaugata;

-profitul din exploatare;

-profitul net.Diagnosticul financiar

-al rentabilitatii

-economice

-financiare

-al riscului

-de exploatare

-financiar

-de falimentAnaliza fluxurilor financiare

-variatia fondului de rulment;

-variatia nevoii de fond de rulment;

-variatia trezoreriei nete.

Fig. nr. 1. Continutul analizei financiare

Notiunea de echilibru in teoria economica are semnificatii multiple. Intr-o formula generala, echilibrul economico - financiar la nivelul interprinderii se realizeaza atunci cand se recupereaza mijloacele consumate, respectiv cand veniturile sunt egale cu cheltuielile. Aceasta inseamna ca trebuie avute in vedere mai multe tipuri de "egalitati" si "corelatii" intre "necesitatile" si "posibilitatile" intreprinderii.

Analiza echilibrului financiar vizeaza:

- analiza corelatiei fondului de rulment

Descarcă referat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Analiza performantelor intreprinderii pe baza indicatorilor bilantieri.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 864 cuvinte
Nr caractere:
18 104 caractere
Marime:
62.84KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Contabilitate
Tag-uri:
firma, finante, Economie, succes, bilant economic
Predat:
la facultate
Materie:
Contabilitate
Sus!